Herkese selamlar. Elimde icerisinde NVIDIA GTX 950M olan bir laptopum var ve bu laptop ile overclock yaparak performansını arttırmak istiyordum. Hem Windows hem de Linux'da GPU'ya overclock yaptım. Cihaz birebir aynı olmasına rağmen overclocktan aldığım verim cok farklıydı.

Once Windows'da kendime uygun ayarları bulmak icin Furmark ile test başlattım ve o sırada MSI Afterburner ile yavaşca frekansları arttırmaya başladım. Ekran kartımın izin verdiği maksimum GPU hızı arttırma değeri 135 MHz idi. Yavaş yavaş cıkarak bu seviyeye geldim, sorun olmadığını fark ettim ve bellek frekansını arttırmaya geldim.

Benim cihazımdaki 950M'de DDR3 bellekler(bildiğimiz DDR3) kullanılmış. GDDR5'li olana gore ciddi bir bellek bant genişliği handikapı var ki GDDR5'li modele oranla performans daha az. Bellek frekansını arttırmak performansa cok daha fazla olumlu etki etti.

Bellek frekansımı 1800 MHz kadar arttırabiliyordum ancak bu değere getirirsem bilgisayar doğrudan mavi ekran veriyor. Sıfırdan başlayarak bellek frekansını yukseltmeye başladım. 350 MHz'ye kadar sorun yoktu ama 360'da karıncalanma başladı. 350'ye cektim ve oyun testi başlattım. Oyun donunca frekansı 300'e cektim ve testi calıştırdım. Belli bir miktar artış olmuştu.

Windows'da 497 WHQL surucusunu kullandım(en son bu vardı benim bilgisayarım icin Windows'ta) Formula 1 2018 ile test etmiştim. 1080p cozunurlukte orta ayarlarda, TAA Checkerboard ve 4x Anizotropik filtreleme ile oyunun kendi benchmarkı ile test ettim. Tek tur ve Avusturalya pisti olarak tercih ettim ve ortalamada şu sonucları aldım:

Orijinal: 36 FPS
Overclocklu(135 MHz+ GPU, 300 MHz VRAM): 41 FPS

Aynı testi Linux ile de yaptım. nvidia-settings'den GPU frekansını 135(daha fazla arttırılamıyor, nvidia sınırı boyle koymuş, ayar olsa daha arttırabilirdim.), bellek frekansını 300 MHz olarak ayarladım. glxgears paketi ile sorun olup olmadığını test ediyordum. 650 MHz bellek frekansına kadar hicbir sorun olmadı. 700 MHz'de karıncalanma başladığı icin 650 MHz'ye aldım.

F1 2018'i 650 MHz bellek frekansıyla Linux ile calıştırdım ancak grafiklerde sorun yokken aracların jantları yok olmuştu ve birkac saniye sonra oyun dondu. 600'e cekince sorun duzeldi ve test başarılı gitti. Steam'dan indirdim ve Proton 7.0-3 surumunu kullandım. Başka herhangi bir eklenti kullanmadım NVIDIA'nın 515 surucusu kuruluydu. Test koşulları aynı olmakla beraber ortalama sonuclar şoyle:

Orijinal(Windows): 36 FPS
Orijinal(Linux): 36 FPS
Overclocklu(Windows, 135 MHz GPU, 300 Mhz VRAM): 41 FPS
Overclocklu(Linux, 135 MHz GPU, 300 MHz VRAM): 44 FPS
Ovetclocklu(Linux, 135 MHz GPU, 600 MHz VRAM): 46 FPS

Bu sonuclar beni gercekten şaşırttı. Birebir aynı cihaz olmasına rağmen sadece yazılım farkından Linux'da daha fazla overclock yapabiliyor ve daha fazla performans alabiliyordum. Windows'la aynı overclock değerlerini kullansam bile daha fazla performans alıyorum. Linux'da Windows'dakine gore ısı hakkı daha yuksekti. Overclock'a rağmen hic throttling yapmadı cihaz Linux'da, Windows'da frekanslar duşuyordu.

Benim icin ilginc bir deneyim oldu. Yukarıda da bahsettiğim gibi sadece yazılımın bu kadar fark edeceğini duşunmemiştim. Paylaşmak istedim.