Herkese merhaba, bugun sizlere Mac değiştirme gibi birden fazla komutu nasıl daha kolay kullanabiliceğinizi betik oluşturmayı gostererek oğreteceğim.
(Bugun size balık vermek yerine balık tutmayı oğreteceğim.)
Terminalde macchanger, airmon-ng, passwd... Gibi komutları cağırırken "path" yani yollar kullanırız. Terminal bize "hocam eğer yazdığın şey benim gectiğim yollar uzerindeyse calıştırırım" der.
Peki bu yolları ne olduğunu nasıl oğreniriz, kendimiz yol oluşturabilir miyiz derseniz evet yapabiliriz fakat betik oluşturmanın 2 yolu var.
İlki kendiniz bir yol oluşturup bunu /etc/bash.bashrc dosyasının icine eklemeniz lazım fakat ben bunu yaparken cok fazla hata aldım bu yuzden size bu yolu gostermeyeceğim.
İkincisi ise hazırda zaten olan bir yola betik dosyamızı koymaktır bana kalırsa en verimlisi bu cunku hic hata almadım. Bu gunde bunu gostereceğim.
Oncelikle terminal reisin hangi yollardan gectiğine bakalım. Bunun icin terminale echo $PATH yazmanız yeterli olacaktır.
Evet işte yollar burada buradaki yollardan herhangi birine betiğimizi oluşturacağız. Tavsiyem /usr/local/sbin yolu cunku bu yol bende tamamen boştu sizde de buyuk ihtimalle oyledir.
Not: Bu dizine klasor oluşturmayın aksi takdirde betik calışmaz cunku oluşturduğunuz klasor "path" olarak atanmamıştır.
Şimdi /usr/local/sbin konumuna gidelim terminalden ya da dosya yoneticisinden gidebilirsiniz bu size kalmış ben dosya yoneticisi ile gideceğim.
Burada yukarıdaki /root yazan yere tıklayıp gitmek istediğimiz yeri yazıyoruz yani /usr/local/sbin.
Burada benim oluşturduğum iki adet betik dosyası var ikisi de Mac değiştirmek icin Mac. Sh dosyasını silip beraber tekrar oluşturalım.
Dosyayı sildim şimdi dosyayı ister leafpad ister mouse pad ile oluşturun ya da sağ tık+belge oluştur+boş dosya secip yapabilirsiniz.
Ben mouse pad kullanacağım.
Rast gele Mac değiştirmek icin gereken kodlarımızı yazdık. "&&" kullanım amacı eğer siz birden fazla komutu sırası ile calıştırmak istiyorsanız kodların aralarına "&&" koymanız gerekmekte.
Farklı kaydet deyip kaydetme konumunu /usr/local/sbin olarak ayarlıyoruz,ismini de bimemne.sh yapıyoruz ".sh" betik uzantısıdır.
Ben burada sildiğim dosyanın ismini yani "Mac.sh" koydum siz istediğinizi koyabilirsiniz sadece uzantının ".sh" olmasına dikkat edin.
Yuzduk yuzduk kuyruğuna geldik ,işimiz henuz bitmedi eğer bu şekilde calıştırmayı dener iseniz terminalde "erişim engellendi" hatasaını alırsınız.
Bu hatanın cozumu cok basit,sadece oluşturduğumuz betik dosyasına okuma,yazma ve yurutme izinlerini vereceğiz.
Terminali acıp cd /usr/local/sbin yazıp betik dosyamızın olduğu dizine geliyoruz. ls yazarak dosyamızın ismine bakalım.
Sonrasında ise terminale chmod +rwx mac.sh yazalım. Bu kod secili olan dosyamıza yani "Mac.sh" dosyamıze r = okuma,W = yazma ve X = yurutme iznin veriyor "+" işareti ise vermek "-" ise almak oluyor. Biz vereceğimiz icin "+" kullandık. "chmod" ise bizim dosyalara izin vermemize olan sağlayan toolumuz.
İzinleri verdikten sonra artık betik dosyamız kullanıma hazır. Kullanmak icin terminale "Mac.sh" yazmanız yeterlidir.
Gorduğunuz gibi tek komut ile Mac değiştirebiliriz artık. Bunu istediğniz tum kodlar icin uygulayabilirsiniz.
Evet hocalarım bu benim ilk rehberimdi ve sonuna gelmiş bulunuyoruz bir hatam olduysa ya da yanlış bilgi vermiş isem raporlamak yerine bana soyler iseniz cok makbule gecer. Bugun sizlere balık vermek yerine balık turmayı oğrettiğimi duşunuyorum umarım sizlere bir şeyler katabilmişimdir.
Okuyan ve beğenen herkse teşekkurler kendinize iyi bakın. İyi sosyaller.
@kali musa.
Dosya Ekleri dosya oluştu.png 37,8 KB · Goruntuleme: 8
kod algılama.png 20,7 KB · Goruntuleme: 12