macOS unix'ten geldiği icin dosya sistemi unix tabanlı sistemlere benzerlik gosterebilir.
Linux'da hangi klasorde olduğumuzu "pwd (print working directory)" komutuyla oğrenebilir ve o anki konumumuzu ekrana yazdırabiliriz. Terminal direkt calıştırıldığında bu komutun cıktısı coğu Linux dağıtımlarında "/home/kullanıcı_adı" konumunu gosterir.
Linux, unix ve unix tabanlı diğer sistemlerle birlikte, dosya sistemi icin ağac (tree) olarak adlandırılan ve bu ismin hakkını veren bir yapı kullanır. Ağac adı verilmesinin sebebi, tek bir başlangıc noktasından yani "/root (ağac olarak adlandırılan dosya sistemindeki en yuksek nokta)" dosyasından itibaren dallanmasıdır. Bu arada bu dallanma olayını ters bir ağac hayal ederek duşunmeliyiz. Klasorler buradan aynı bir ağacın dalları gibi ic ice sıralanarak bir duzene oturtulur. Sonucta; ağac yapısı, ağacın yaprakları gibi duşunulen dosyalarla sona erer.
Linux altında bu ağac yapısındaki dizinlerde gezinmek icin "CD (change director)" komutu kullanılıyor. Orneğin root dizinine gitmek icin "CD /" komutu kullanılabilir. Bu yapıldığında ve terminale dikkatle bakıldığında onceki "~$" sembolunun "/$" ile yer değiştirdiğini gorebilirsiniz. Aslında terminalin buradaki genel gorunum mantığı "[email protected]_ADI: Konum~$:" Şeklindedir.
"~(Tilde)" karakteri esas olarak, kullanıcının "Home(ev)" dizini icin kısa gosterim şeklidir. Buradaki dosya iceriğini listelemek icin ise "ls"
Komutu kullanılıyor. Eğer bunu root altında kullandıysanız farklı renklerde birkac klasor gormuş olabilirsiniz. "Ls -l" komutunda kısa cizgiyle birlikte bitişik olarak kullanılan "l" ise long (uzun) anlamına gelip, cıktının "uzun liste formatını" verir. Bu aynı zamanda, listelenen dosya veya klasorlerin sahipliği, dosyanın tipi ve boyutu hakkında da bilgiler verir. Her dosya ya da dizin kendi satırına yazılır ve satırın ilk karakteri dosyanın tipi hakkında bilgi verir: Mesela dosya veya klasor icin Directory'den gelen "D" harfi, bu satırın başında yer alır. Aynı şekilde satırın başında bulunan "l" harfi ise sembolik linki temsil ederek onun bir klasor olmadığını belirtir.
Dosya sistemi (agac yapısı) icinde iken sadece bir sevye yukarı cıkmak icin "CD ." Komutu kullanılabilir. Bu komutu /root dizinindeyken kullanmak, dosya sisteminin en tepesinde olduğunuz icin, sizi yine aynı yerde bırakacaktır.