Herkese merhaba, bugun size Dual-Boot (Windows + Linux) bir sistemden nasıl Linux kaldırılır onu anlatacağım.
Bu yazı sebebiyle kaynaklanacak herhangi bir maddi ve manevi zarardan sorumlu değilim. Yazımın herhangi bir yeri icin doğruluk garantisi vermiyorum.
Başlamadan once sisteminizi yedeklemeyi unutmayın.
1)Linux Dağıtımını ve Verilerini Sistemden Silmek
Yapacağımız işlem Windows ile beraberinde gelen "Disk Yonetimi" aracıyla Linux dağıtımımıza rezerve ettiğimiz alanı sıfırlamak olacak.
Oncelikle arama menusune "sabit disk bolumleri oluştur ve bicimlendir" yazarak aracımızı acıyoruz, bende "sabit" yazdığım andan itibaren cıkıyor, sizde cıkmayabilir.
Bu menuden diskimizi sececeğiz, oncelikle bir kaza olmaması icin sisteme bağlanan butun diğer sabit/harici diskleri cıkarmanızı ve sisteminizi yedeklemenizi tavsiye ediyorum.
Bu bolumlendirmede 101.68 GB olarak gozuken alan benim Linux dağıtımımı kurduğum alan, sileceğim bolume sağ tıklayıp "Birim Sil" seceneğine basıyorum.
Her şey cok guzel diyerek bırakmayın işimiz daha burada bitmedi, sırada dağıtımımızın EFI'ını silmek var.
2)Linux Dağıtımının EFI'ını Silmek
Oncelikle yonetici modda calışan bir CMD penceresi acıyoruz ve icine "BCDEdit /enum Firmware" yazıyoruz. Karşımıza şoyle bir ekran gelecektir
Ben burada kendi dağıtımımı buldum, listeyi kaydırarak kendi dağıtımınızı bulun ve identifier kısmında yazan değeri parantezler dahil olacak şekilde kopyalayın.
Bu değeri kopyaladıktan sonra "bcdedit /delete " yazarak dağıtımımızın EFI dosyasını kaldırıyoruz.
Sırada son adım, GRUB'u silmek.
3)GRUB'u Silmek
Eğer şu ana kadar geldiyseniz işletim sisteminizi ve işletim sisteminin bootloaderini kaldırdınız fakat geriye GRUB kaldı, vazifesi Bootloaderlar arasından bir secim yapmanızı sağlayan bir Bootloader olan bu aracı kaldıracağız.
Yapacağımız ilk işlem yonetici modda bir CMD penceresi acmak, burada "diskpart" programını calıştıracağız , "list vol" diyerek diskimizdeki bolumleri goreceğiz ve EFI dizinine bir harf atayacağız.
FAT32 olan bolum bizim EFI dizinimiz, "Select Volume 1" dedikten sonra "Assign Letter=X" diyerek (buradaki X kullanılmadığına emin olduğunuz bir harf olmalı, coğu durumda Z işe yarar, ben burada Z kullanacağım, Turkce ya da başka bir dilde bir karakter kullanmayın) surucumuze erişebileceğimiz bir harf atayacağız. Ben az once harf atama işlemim bittikten sonra ekran fotoğrafı almayı unuttum o sebeple bence Z kullanılıyor gozukuyor ama Z calıştı, sorun yok
Şimdi bu CMD penceresini kapatıp tekrar yonetici modda bir CMD penceresi acacağız ve Z: yazarak diskimize gireceğiz, sonrasında "dir" yazarak icerideki klasorleri goreceğiz.
Diskin icindeki EFI klasorune "cd EFI" yazarak gireceğiz ve tekrar "dir" yazarak dizin icindeki klasorlerimizi goreceğiz. Benim işletim sistemimin adı "ubuntu" olarak gozukuyor.
"rmdir /s ubuntu" yazarak işletim sistemimi kaldıracağım ve artık Linux dağıtımımızdan tamamen kurtulmuş oluyoruz. Şahen ben kurtulmuyorum cunku ben Ubuntuyu seviyorum ve kullanmaya devam edeceğim
Eki Goruntule 1616267
Butun bu işlemlerinizi bitirdikten sonra sistemi yeniden başlatın, ve yorgunluk kahvenizi icin
Sorularınızı ve goruşlerinizi bekliyorum.
Bir uyarı yapmak amacıyla geldim. Kendi paylaştığım WinBTRFS driverını kullanırken diski silmeye calışırsanız (adım 1) mavi ekran yiyorsunuz. Bu şekil diskleri etkileyen garip bir driver kullanıyorsanız (ve bu driver pek tekin değilse) benim tavsiyem once silmeniz.
Dosya Ekleri 2022-12-28 09_39_34-Administrator_ Komut İstemi - diskpart.png 17,6 KB · Goruntuleme: 19