
Bugunku yazımızın konusu Terminal, hani şu korkunc siyah ekran, mouse ile input kabul etmeyen ve siyah hoodieli abilerin kullandığı ortam.
Sahi nedir bu terminal ya. Oradan başlayalım bence.
Terminal nedir:
Oyle aman aman bir şey değildir aslında işletim sisteminin kerneli ve suruculeri ile iletişim sağlayan bir text arayuzunden ibarettir. PEki neden grafik değil de amele gibi yazı ile yazılıyor sorusunun cevabı ise bu fotoğraf.
Fotoğrafı GUI Operating System - javatpoint sitesinen aldım telifliyse uyarabilirsiniz.
Neyse kernel ile başlıyorum.
KERNEL: İşletim sisteminin suruculerinin ve işletim sistemi bileşenlerinin calışma ortamının bulunduğu yapı. Donanımla haberleşir. Driverı osu busu burada. Windowsun NT'si de Linux da Maclerin Darwini de bu abi.
DISPLAY SERVER: Kernel ile gorsel iletişim kurmaya olanak sağlayan yapı, Ekran kartı ile cıktı verdiği ne varsa bu eleman sayesinde goruyorsunuz.
İşte zurnanın zırt dediği nokta , GUI ve CLI, ne la bunlar?
Graphical User Interface(GUI) Display server ile iletişime gecip sizin girdiğiniz işlemleri size dondurten eleman.
Command Line Interface(CLI) Yine sistem ile iletişime gecip FAKAT YAZI İLE yine size donut veren ortam.
E abi arayuz var neden CLI ile boğuşuyoruz diyorsunuz, bunun iki sebebi var, birincisi serverları CLI ile yonetmek daha rahat cunku GUI ile menuye gir cık yapacağın şeyleri CLI ile tek satır ile yapabiliyorsun.
Sallıyorum ben bu dosyayı desktopa kopyalayacağım, ahanda bu dosya, Ustunde Buğra yazan odev dosyam:
Bunu /home/bugra/Documents klasorune elle de surukleyebilirim ya da
:
Tek komut, burada sadece minik bir dosyayı taşşıdığımız icin olabilir fakat bir sunucu yonettiğinizi duşunun, buyuk miktarlarda dosyalarla uğraştığınızı ve bunların hepsini taşınmasını ve calıştırılmasını sağladığınız bir script yazdığınızı duşunun, buradaki en buyuk arkadaşınız CLI ve Shell, cunku makine sizin arayuzunuzden anlamaz, arayuzde yaptığınız işlemler de aslında shellde calıştırılacak bir komuta donuşturen fonksiyonlarla calışır. Terminalin ve komut girdisinin her işletim sisteminde bulunması zorunludur.
Burada gorduğunuz kucuk kod parcası python ile yazılmış ve kapat butonuna bastığınızda programa kapat komutunu gonderiyor. Misal.
E abi cevapla artık terminal kullanmak zorunlu mu?
Buraya kadar kafanızı şişirdim, şimdiki soru Linux kullanıcıları neden terminal kullanıyor ve terminal kullanmak zorunlu mu?
Hayır ve hayır, asla. Normal bir kullanıcının terminale erişmesi asla gerekmiyor. Hatta ve hatta son kullanıcı odağıyla tasarlanmış dağıtımlar kullanıcıların terminale erişmemesi icin ellerinden gelen her şeyi yapıyor.
Mesela benim kullanıdığım fedorada bulunmasa da(ki amacı bir tık daha profesyonel niyetliler icindir) Ubuntu dağıtımında surucu kurma merkezi bulunur ve burada uyumlu cihazlarınızın suruculerini windowstan bile daha rahat kurabilirsiniz.
Fotoğrafın kaynağı Installing additional drivers in kubuntu.
Yazılımları ise dağıtımın kendi depoları snap ya da flatpak ile kuruyoruz, bunların hepsini ise bize arayuz olarak yoplayan Discover ve Gnome Software yazılımları var.
Bu fotoğraf benim, daha şimdi cektim, bunu istediğiniz gibi kullanabilirsiniz
Abi Snap ne Flatpak ne ben daha bunlarla mı uğraşacağım?
Uygulama ve oyun indirmek icin bilgisayarına binbir tane program kuran arkadaşlar burada sozum size, iki tane programcık kuracaksınız, ki Ubuntu tabanında snap zaten dahili geliyor flatpake ihtiyacınız bile olmaz, ve bu size butun yolları acacak, yani bence o kadar da buyuk bir dava değil.
Abi Nvidia kullanıyorum ve ne yapsam rahat edemedim
Haklısın ama burada keşke sorun Linuxda olsun da duzeltseler, yine de Pop OS ve Ubuntu tabanlı dağıtımlar coğunlukla sıkıntısız kullanıyor.
Burada ise Linus Torwalds'ın Nvidia hakkında pek etik olmasa da kişisel duşunceleri, kufur icermesi sebebiyle spoilere koyuyorum.
Surprizbozan: (+18 yaş icindir) Bu iceriği goruntulemek icin ucuncu taraf cerezlerini yerleştirmek icin izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi icin, cerezler sayfamıza bakınız.
Ucuncu taraf cerezlerini kabul et
Oyunlarım desteklenmiyor o sebeple gecemiyorum/İşim icin kullandığım programlarım sebebiyle gecemiyorum
Sonuna kadar saygı duyuyorum, bir ek yapmak isterim Steam'in yeni Steam Deck projesi ile Wine gelişiminin hızı da arttı ve Proton ve wine platformlarında calışan programlar artık Windopwstan bile daha hızlı calıştığı durumlar yaşanabiliyor yine de saygı duyuyorum, Solidworks'u Wine ile calıştırmazdım ve guvenmezdim.
Evet aklıma gelen duşunceler şu anda bundan ibaret, PCSX2 ile GoW kurmaya uşenmeseydim muhtemelen olmayacak bu yazı yeni klavyemi test etmemle beraber son buldu, musait bir zamanda yeni klavyemin de incelemesini yazarım muhtemelen.
Aklınıza takılan sorular olursa kıt bilgimle cevaplamaya calışırım, belki bunun icin yeni bir konu daha acarım kim bilir?
Dosya Ekleri 1676623267385.png 82,5 KB · Goruntuleme: 14