Ozetce-

Dunyanın ceşitli koşelerinde tekelleşme davaları, tazminat davaları sure dursun,gonullu ve bilgi paylaşılmalıdır ilkesiyle yola cıkan ve dunyanın dort bir yanından katılan bilgisayar kullanıcılarının desteği ile buyuyen ve geleceğin işletim sistemi olmaya aday bir işletim sistemi LINUX...Ve yıllar suren calışmanın meyvelerinin alınması bu yeni sistemin yavaş yavaş tum dunyaya yayılması. Yeniliğe acık ve gercekten oğrenmeye acık bir işletim sisteminin gelişi olay oldu. Ustelik lisans gerektirmeyen ve kullanıcının geliştirebilmesi icin kaynak kodu acık bir işletim sistemi insanlara uretmeye ve araştırıp geliştirmeye yonelten bir işletim sistemi diğerlerinin yavaş yavaş onune gecmeye başladı. Geleceğin işletim sistemi, kurulumu basit ve komplike olan İnternet acık, Network uygulamalarında başarılı ve bir işletim sistemi icin ,bir cok secenek hepsinin toplandığı bir sistem Linux,Ozellikle C/C++ ile programlama yapanların rahatlıkla tercih edebilecekleri bir ortam. Kısacası gelişime ilerlemeye ve buyumeye hazır yeni bir ekol olarak bir cok bildik sistemden farklı. Ustelik ucretsiz oluşu daha kullanıcıya ulaşması ve daha cok bilginin aynı yerde, bircok yeni fikrin buluşmasına kaynaklık eden yeni bir ortam Linux.
I – GİRİŞ

“Linux’un Cıkışı”


Linux Linus Torvalds'ın donem odevi projesi olarak Unix tabanlı bir işletim sistemi yazmaya başlamasıyla adını duyuran, dunya capındaki amator ve profesyonel binlerce sistem programcısının gonullu katılımıyla buyuyen, dağıtımı serbest olarak yapılan, Unix tabanlı
"işletim sistemi cekirdeği (operating system kernel)" yazılımıdır. Linux , Unix benzeri cok kullanıcılı , profesyonel bir işletim sistemidir.

İnternet uzerinde dunyanın dort bir tarafından yardım elini uzatan programcılar Kernelin tamamlanmasında yardımcı olmuşlardır. Linux bedava bir işletim sistemidir. Kendisinin bedava olmasının yanı sıra programları da bedavadır vede tamamen kaynak kodu kullanıcıya acıktır. Bunun sebebi ise Linux’u kendinizinde geliştirmenizin istenmesidir. Dunyada 20'nin uzerinde Linux dağıtımı vardır. Bunlardan en unluleri vede en cok desteklenenleri Red Hat , Caldera , Mandrake , Suse , Slackware olarak bilinir. Kurulum bolumunde anlatacağımız Corel de bunlardan biridir. Linux' un ihtiyac duyduğu sistem Windows'a oranla cok daha ucuz bir sistemdir.
Linux kerneli ile en guclu rakiplerinden ayrılan, birbirinden ayrı bircok uygulama yazılımı iceren, Unix tabanlı işletim sistemlerine verilen addır. Bu işletim sistemleri icin genelde "Linux işletim sistemi dağıtımları" terimi kullanılır. Dağıtımlar farklı firmalar tarafından uretilen, dağıtımı serbest olarak yapılan, kurulum kolaylığı ve icerdiği yazılımlar acısından buyuk farklar gosteren Linux işletim sistemi turevleridir. GNU'nun acılımı "GNU is not Unix" demektir. İlk bakışta Unix'e bir tepki gibi gorunse de, Unix'in dağınık olarak geliştirilmesi sonucunda yerini daha dayanıksız ve zayıf diğer bazı işletim sistemlerine bırakmasına bir tepkidir. Linux'u diğer işletim sistemlerinden ayıran en onemli ozellik surekli gelişim halinde olmasıdır. Gelişim kelimesinin anlamı ise bazı yazılım şirketlerinin yaptığı gibi "yama" ya da "servis paketi" şeklinde kendini gostermez. Yeni teknoloji ve yeni olanaklar uygulamalara ve Linux kerneline kısa bir surede yansır ve yeni versiyon olarak kendini gosterir. Bu yeniliklere ise cok fazla para odemek zorunda kalmazsınız, hatta coğu zaman hic para odemezsiniz.


II – LİNUX KULLANMANIN NEDENİ

“Kullanım Alanı”

Gunluk calışmalarınız icin kullanacağınız her bilgisayarın bir işletim sistemine ihtiyacı vardır. Kişisel bilgisayarınız uzerinde Unix işletim sistemi kullanabileceksiniz. Tipik bir Linux dağıtımında ceşitli ağ hizmeti sunucularından, metin duzenleyicilere kadar bircok yazılım bulunmaktadır. Linux, eşdeğer donanım uzerinde diğer işletim sistemleri ile karşılaştırıldığında ortalama olarak daha yuksek başarım gosterebilmektedir. Belirli uygulamalar icin bilgisayarınızda Linux işletim sisteminin bulunması buyuk yarar getirebilir, ozellikle bilgisayarınız hakkında daha cok bilgi sahibi olmak istiyorsanız, UNİX sistemler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, yazılım geliştirme konusunda calışıyorsanız, ağ erişimi ve ağ hizmetleri konusunda kullanmayı duşunuyorsanız yapacağınız tercih yerinde olacaktır. Linux'un bircok avantajına rağmen, kullanışlı olmadığı durumlar da mevcuttur. ozellikle bilgisayarınızla oynamak, uğraşmak hoşunuza gitmiyorsa, işiniz (veya merakınız) belirli bazı uygulamaları kullanmanızı gerektiriyorsa, bilgisayar oyunları oynamak istiyorsanız Linux size gore olmayabilir.
Ayrıca farklı kullanım tercihlerine gore de farklı Linux surumleri kullanabilirsiniz. Gorsellikten hoşlanan Corel, Red Hat ;sistem yonetiminden hoşlananlar Mandrake, Suse ; cekirdek geliştirmek ve derlemek isteyen yada programlama ile uğraşacaklarsa genellikle Debian ve Caldera surumlerini tercih eder.
“Yapısı ve Tercih Edilme Nedeni”

Teknik ozellikleri bakımından Linux eşsiz bir olanaktır. Bunların arasında sistem cekirdeğine kendi gereksinimleriniz doğrultusunda eklenen veya cıkarılan ozellikler, kernel modullerinin (cihaz suruculeri) sistemin calışması sırasında yuklenebilmesi veya hafızadan cıkarılması, coğu sistem ayarının sistem yeniden başlatılmadan devreye girmesi gibi ozellikler sayılabilir.
Linux sadece Intel değil Macintosh, Sparc, Alpha gibi platformlarda da calışabilir. Linux'un başka işlemcilere taşınması işlemi Linux'a destek veren yazılımcılar tarafından surdurulmektedir. Cok az donanım ihtiyacı olduğu icin Linux'u rahatlıkla kurabilir ve kullanabilirsiniz..Linux'un kernel lisansı Linus Torvalds'a aittir. Linus, bunu GNU GPL 'ye(General Public License) yerleştirmiştir.[2] Buna gore; serbestce dağıtabilir, değiştirebilir, kopyalayabilirsiniz. Ancak ileriki dağıtımlara bir kısıtlama koyamazsınız. Ayrıca, kaynak odunu da yayınlamanız gerekir. Daha fazla bilgi kernel kaynak kodu ile gelen Copying dosyasında bulabilirsiniz. Linux'la gelen diğer bircok programda GNUGPL'e sahiptir . Eğer programcı iseniz, kaynak kodu acık olan Linux'u kolayca kendinize gore duzenleyebilirseniz. Linux 'un 20'nin uzerinde ayrı dağıtımı vardır. Hepsinin Linux cekirdeği aynidir sadece dosyalama ve dizin yapısı farklıdır.Bu işletim sistemi diğer işletim sistemleriyle (OS/2, Windows 95/98/NT gibi) bir arada calışabilir, aynı diski kullanabilir.Linux calıştırmak icin, eğer X Window kullanmıyorsanız 486DX2/66 ve 16Mb Ram fazlasıyla işinizi gorecektir. Bu konfigurasyona sahip bir marinada kurumun ihtiyac duyacağı tum İnternet servisleri bulunur.UNİX, Unix System Laboratories'in (USL) bir ticari markasıdır. Bu yuzden her bilgisayar firması kendi makinasinda calışacak UNİX işletim sistemini farklı adlarla (AIX, ULTRIX, HP/UX gibi) yayınlamaktadır. Bunlara UNİX işletim sisteminin 'clone'lari denmektedir. LINUX da bir UNİX clone'udur. Ve POSIX standardını desteklemektedir. (POSIX=Portable Operating System Interface) LINUX'la herhangi bir UNİX clone'u ile yapabileceğiniz butun işlemleri yapabilirsiniz.
Linux şu anda yaygın olmakla beraber son verilere gore diğer emsallerine gore onde gozukmektedir..IDC'nin son sunucu sistem oranında Linux'un payı %24 ile ikinci sırada gorunuyor.
Aynı zamanda Linux ve Unix bu pazarda Windows NT'yi kucuk bir yuzde ile gectiği goruluyor.[2] Linux icin uzmanlar geleceğin işletim sistemi tanımlamasında bulunuyorlar.Onu kullanan kullanıcılarınsa kullandığı bir diğer ifade ise "Rock Solid" yani kaya gibi sağlam değimide yerinde bir değimdir.Linux 'un koku yani linux kerneli diğer bir cok işletim sistemine gore daha gucludur. [3]

III - ORNEK KURULUM

“Kuruluma Hazırlık”

Kullanıcıların kullanım alışkanlıklarını goz onune alarak kurulum bolumunde Corel Linux kurulumu anlatılmıştır.Ozellikle ev kullanıcılarının ve bir cok PC kullanıcısının Windows kullandığını ve kullanım alışkanlıklarını bu yone yonlerdirmeleri, onları Linux kullanımında biraz yabancılık cekmesine neden olabilir.Bu nedenle gorsel uygulamalar icin yazılımlar (CorelDraw vb.)geliştiren Corel firması cıkardığı linux surumundede yine gorselliği elden bırakmamış ve kullanıcıya kolayca kullanabileceği bir arayuz geliştirmiş.
Kurulum sırasında, kullandığınız donanıma ait bazı parametreleri girmeniz istenebilir (sistem her donanımı otomatik olarak tanıyamabilir). Bu yuzden donanımınıza ait teknik bilgileri, ozellikle ekranınızın kaldırabileceği tarama frekanslarını, varsa Ethernet kartınız veya SCSI arabirinizin parametrelerini (IRQ ve IO adresi gibi) hazır bulundurmanız yararlı olabilir.Ozellikle bilgisayarın sabit diskinin buyukluğu (Mb cinsinden), turu (IDE, SCSI), hafıza (Mb cinsinden), CDROM (varsa, IDE veya SCSI olmayan CD suruculerin modeli) ve farenin tipi bilinmelidir.

Disk alanı

En azından iki disk alanını Linux icin kullanmanız gerekecektir. Bu disk alanlarından bir tanesi takas alanı (swap space) icin ayrılacaktır.Yeni bir diskiniz varsa ya da eski sisteminizden zaten kurtulmayı planlıyorsanız sorun yok, ancak boş ve Linux icin ayrılmayı bekleyen bir disk alanınız yok ise bazı DOS yazılımların yardımıyla yeni disk bolumleri yaratmalısınız. Yapılması gerekenler ;

Floppy diskette seceneğini secerseniz sizden bir disket yerleştirmenizi isteyecektir.'Create Floppy' butonuna bastıktan sonra acılış disketini hazırlayacaktır.
Diskete yazdırma işlemi bittiği zaman disketi yuvasından cıkartın. Bilgisayarı tekrar başlattıktan sonra disketten acılacak şekilde BIOS'tan ayarlayın.Anakartınız ve BIOS destekliyorsa herhangi bir ek diskete gerek kalmadan kurulum yapabilirsiniz. Sadece Corel Linux CD'sini yerine takmanız ve BIOS'tan acılış onceliğini CD'ye vermeniz gerekecektir.
Bilgisayarınız acılır acılmaz bir acılış ekranı ile karşılaşacaksınız. Bu esnada bilgisayar kendi kendine acılmaya başlar ve karşınıza lisans anlaşması gelir Sozleşmeyi okuduktan sonra kabul ettiğinizi Accept tuşuna basarak belirtiniz.Linux, kurulum sırasında birden cok sanal ekran destekler. Her bir ekranı gorebilmek icin ALT tuşu ve bir klavye uzerinden 1-5 arasında bir tuşa basmalısınız. Sistem acıldığı anda 1.ekran (ALT-1) uzerinde olursunuz. Diğer ekranların her birinden kurulum ve cekirdek mesajlarını gormek mumkun olur.
Kuruluma Başlangıc

Kuruluma başlarken size bir kullanıcı ismi girmeniz isteyecektir. Yalnız bu isim tek kelime ve kucuk harflerle yazılı olmalıdır. Ayrıca ekranın alt kısmında 3 tane buton bulunmaktadır. Bu butonlar size kurulumun hangi aşamasında bulunduğunuzu gostermektedir. İlk buton kurulumla ilgili ayarlar kısmında, ikinci buton paket seciminde ve son buton ise kurulum aşamasında olduğunuzu gostermektedir.

Kurulum Ceşidi

Corel Linux icin farklı tiplerde kurulum secenekleri hazırlanmıştır. İlk olarak karşımıza iki ceşit secenek cıkmaktadır. Kurulum konusunda tecrubeli olmayanlar icin standart tip ve tecrubeli kullanıcılar icin advanced tip vardır. standart tipte yaygın olarak kullanılan paketler kullanıcı yerine secilmiştir. Advanced kısmında ise kullanıcının istediği paketleri secmesine olanak tanınmıştır.Advanced kısmı secildiğinde yine karşımıza 4 değişik secenek sunulmaktadır. Sadece sistem dosyalarının kurulduğu "Desktop", yazılım geliştirme ile ilgilenecekler icin "Desktop Plus", ağda sunucu amaclı kullanacaklar icin "Server" ve kurulacak paketleri kendi secmek isteyenler icin "Custom" secenekleri bulunmaktadır. Ayrıca fare bu seceneklerin uzerinde tutulduğunda daha ayrıntılı acıklamalar gelecektir.

Paket Secimi

Custom seceneği secildiğinde yuklenecek paketlerin secileceği bir menu gelir. Burada paketler yandaki karenin işaretlenmesi ile secilebilir. Ayrıca bazı paketlerin yanındaki işaretlerin kaldırılamadığı gorulecektir. Bunun sebebi ilgili paketin sistem icin gerekli olduğu veya daha once secilen bir paketin bu dosyaya ihtiyac duymasıdır.
Listede bulunan paket ceşitleri ve icerikleri şunlardır:
* Admin : Sistem yoneticisinin ( yani root ) sistemi daha rahat yonetebilmesi icin gerekli programlar bulunur.
* Base_utilities : Sistem icin gerekli program ve kutuphaneler bulunur. Bunların bircoğu sistemde bulunmak zorundadır.
* Communications : Bilgisayarın fax cekme ve başka bilgisayarlarla haberleşmesi icin gerekli programları icerir.
* Development : Sistemi geliştirmek icin kullanılan programları coğunlukla da programlama dillerini icerir.
* Documentation : Linux'u ve beraberindeki programları daha rahat kullanabilmek icin gerekli dokumanları icerir.
* Editors : Dosyaları oluşturmak ve onlar uzerinde değişiklik yapmak icin kullanılan joe, vi gibi programları icerir.
* Games : En basitinden en karmaşığına kadar cok guzel oyunlar icerir.
* Graphics : Grafik oluşturma ve geliştirmede kullanılan programları icerir. Orneğin; gimp adındaki program coğu resim formatını destekleyen bir grafik editorudur.
* Interpreters : Perl , tcl/tk gibi dillerin yazımında kullanılan geliştirme araclarını icerir.
* Libraries : Sistemdeki programların calışması icin gerekli programları icerir.
* Mail : Mail yazma filtreleme programları ile mail sunucularını icerir.
* Mathematics : Basit bir hesap makinesi ve matematiksel cizim programı icerir.
* Miscellanous : Sistem cekirdeğini ve sql gibi yaygın olarak kullanılan aracları icerir.
* Network : Ağ icin gerekli programları icerir.
* Newsgroups : Haber grupları icin okuyucular icerir.
* Other_OSM_fs : Başka işletim sistemleriyle bağlantıyı sağlayan programlar ile dosemu denilen ve linux icinde dos kullanmaya yarayan bir programı icerir.
* Shells : Sistem icin değişik kabuk turlerini icerir.
* Sound : Ses icin kutuphane ve programlar icerir.
* Text_processing : Word dokumanı gostericisi gibi değişik yazı tiplerini gosteren programlar ile sozluk icerir.
* Utilities : Arşivleme gibi değişik programları icerir.
* Web_software : İnternet tarayıcıları ile değişik web sunucularını icerir.
* X_window : Xwindows icin sunucular, ayarlama programları ve uygulamalar bulunur.
Disk Bolumleme

Paketler secildikten sonra Linux'u sabit diskte nasıl kuracağımızı soran bir pencere gelir. Burada "Take Over Disk" seceneği secildiğinde diskin tamamğnğ alır ve gerekli şekilde parcalara bolup kullanır. "Use Free Disk Space" seceneğinde sabit disk uzerinde boş yer varsa bu kısma yukleme yapar. "Install in DOS/Windows partition" seceneğinde Windows veya dos kurulu ise bu bolumlere belirtilen işletim sistemlerinin yanına yukler. Yani Linux icin başka bir sabit disk bolumu acmaz."Edit Partition Table" seceneğinde ise kullanıcı sabit disk bolumlerini kendi acar.Onumuze cıkan pencerede sabit diskimiz (/dev/hda) ve onun hakkında bilgiler (icindeki bolumler, bolumler) gelir. Linux icin bolum ayrılmamışsa "Add" seceneği ile yeni bolum secebiliriz. İlk once swap alanı acmalıyız. Swap, kısaca sabit diskte Linux 'un daha hızlı calışması icin acılan bellek olarak tanımlanabilir. Bu alan ne kadar buyuk olursa sizin icin o kadar rahat olacaktır. Standart olarak bilgisayarınızın belleğinin (RAM) iki katı kullanılır. Ama 50 MB swap alanı kişisel bilgisayarlar icin yeterlidir. Swap alanını acmak icin "Add" seceneğini sectikten sonra partition tipi olarak "Linux Swap" seceneği secilmelidir. Bunun alt kısmında swap' in boyutu MB cinsinden belirtilir. Swap' i actıktan sonra Linux' u kuracağımız bolumu acmalıyız. Yine "Add" seceneğinden sonra tip olarak "Linux" olarak belirtildikten sonra "Mount" yeri "/" olarak belirtilmelidir. Mount sabit diskin hangi bolumunun hangi dizin olarak gosterileceğini belirtir. "/" işareti kok dizini belirtir. Kok dizin ise sistemin (yani Linux) kurulacağı dizindir. Ayrıca mount noktası olarak listede bulunan "/usr", "/usr/local", "/home" dizinleri de başka bolumlere mount edilebilir. Bu dizinlerin ozelliği ise bu dizinlerin cok kullanılıyor olmasıdır. Orneğin sisteme yeni kullanıcı eklendiğinde bu kullanıcının dizini standart olarak /home dizininde bulunur.Artık Linux' un kurulumu icin herşey hazır. Bu aşamada ise bize kurulum oncesinde sabit diskin hatalara karşı denetlenmesi ile ilgili bir secenek gelir."Scan for bad blocks while formatting" seceneği secildiğinde yukleme oncesinde sabit diskte bir hata denetimi yapılır. Bu seceneğin secilmesinde yarar vardır. Cunku eğer hata varsa kurulum yarıda kalır ve sizin herşeye yeniden bağlamanız gerekir. Tek dezavantajı ise kurulumu biraz uzatmasıdır.Install seceneği secildiğinde kurulum başlayacaktır.

Kurulum aşamasında dosyalar sabit diske kopyalanır ve bu arada dosyalar arasında iletişim sağlanması icin gerekli ayarlar yapılır. Dosyalar arasında iletişim yapma işlemi biraz uzun surebilmektedir.Kurulum sona erdiğinde karşımıza gelen menude acıkladığı gibi acılış disketini yerinden cıkarın ve ok tuşuna basın.

Sistem Ayarları

Makine tekrar başlarken ekranda makinenizdeki işletim sistemine gore secenek sayısı değişen bir ekran gelecektir. Birinci seceneği sectiğinizde Corel Linux acılmaya başlayacaktır.(Aslında diğer secenekleri sectiğinizde de başlar)
Bu seceneğin ozelliği acılış mesajlarını kullanıcıya gostermemesidir. Linux'u ilk defa acarken sistem ayarlarının yapıldığını ve bir sure beklemenizi belirten bir mesaj cıkacaktır. Bu sure icinde işletim sistemi makinenizdeki donanımları tanımaya calışacaktır. Ses kartınızı ve ekran kartınızı bulduktan sonra Xwindows acılacaktır. Kartınızdaki logon ekranında doğrudan ok tuşuna bastığınızda sistem acılacaktır. Acıldıktan sonra gelen password menusunden şifrenizi değiştirebilirsiniz. Konsola donmek icin Ctrl+Alt+Fx (x=1,2,3,4,5,6) tuşlarını, tekrar Xwindows'a donmek icin Alt+F7 tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

Eğer ekran kartınızı tanımadıysa doğrudan konsola yani komut satırına gelirsiniz. Root olarak sisteme girdikten sonra ekran kartınızı tanıtmak icin xf86config komutunu vermelisiniz. Bu komutu verdikten sonra size ilk once fare tipinizi, daha sonra monitorunuzle ilgili sorular soracaktır. Monitorunuzun cozunurluğunu uygun secenek ile sectikten sonra dikey tarama hızını secin. En uygun olan 40-150 olandır. Birkac secenek sonra ekran kartınızın markasını sececeksiniz. Uygun cozunurlukleri de verdikten sonra ayarlama bitecektir. Eğer ekran kartınız listede yoksa internetten bununla ilgili haberleri takip ederek cozume ulaşabilirsiniz (xfree86.org)
Ses kartınızı tanıtmak icin sndconfig komutunu vermelisiniz. Eğer ses kartınız destekleniyorsa hemen tanınacak ve ayarları yapılacaktır. Ses kartınız SBLive veya awe64 ise opensource.creative.com adresinden gerekli suruculeri alabilirsiniz.
Yazıcınızı tanıtmak icin ise Xwindow'da ana menudeki Control-Center seceneğini secmelisiniz. Menunun sol tarafında printer config kısmını goreceksiniz.
“İnternete Bağlanmak”

Bağlantınıyı gercekleştirmek icin oncelikle aşağıdaki internet ve ağ oğelerinin değerlerini bilmemiz gerekmektedir.Eğer bir ağa bağlı iseniz ağ ozelliklerini ve ağa bağlanabilmek icin gerekli bilgileri sistem yoneticinizden oğrenin.
*Makinanızın IP adresi : 1 4 adet birbirinden nokta karakteriyle ayrılmış rakamlardan oluşmalıdır.
*Ağ maskesi : Yine IP adresine benzer şekildedir, genellikle" 255.255.255.0" gibi bir rakamdır.
*Arayuz (gateway) adresi : Bilgisayarınızın dış dunyaya acılan kapısı
*Alan adı sunucusu (DNS) IP adresi : Makine adından IP adresini bulmak icin kullanılır.
*Alan adı (domain name), ornek olarak "sakarya.edu.tr"
*Makine adı (host name), ornek olarak "bilgi.sakarya.edu.tr"

İnternete bağlanmak icin en yaygın olan ve hemen hemen tum linux surumlerinde bulunan bir Linux Xwindow programı olan Kppp yi kullanacağız.X Window altındayken Alt+F2 tuş kombinasyonu ile onumuze gelen iletişim kutusuna Kppp yazarak Kppp yi calıştırabiliriz.
Programı calıştırdıktan sonra; SETUP dugmesine basmalısınız. Bu sayede KPPP ile ilgili ayarların yapıldığı pencere ekrana gelir.
"ACCOUNTING" sekmesi ile kullanağınız bağlantıların ozelleşmiş ayarlarını yapabilirsiniz. Bu ayarlar altında "New..." yazan duğme ile kullanmak istediğiniz ayarlar topluluğunu duzenleyebilirsiniz. Ilk sekme altında "Dial Setup" ayarları yapılmaktadir. "Connection Name" kısmına bu ayarlar topluluğuna vermek istediğiniz ismi yazmalısınız. "Phone Number" bolemesine internet servis sağlayıcınızın size verdiği telefon numarasınız yazmalısınız.
"Authetication" seceneklerinden;
"Script-Based" seceneği ile bağlanmak istediğiniz servis sağlayıcının siz bağlandığınızda terminallerde şifre, kullanıcı isminin vs. istenmesi ve verilecek cevapların programca bir yığın dosyası halinde kullanılması ve bağlantının otomatikleştirilmesi icin kullanılır.
Eğer Superonline, Garanti.Net, Turk.net gibi bu şifreleme yontemini kullanan bir servis sağlayıcı ile calışıyorsanız yapmanız gerekenler; Bir terminal ekranında sistem sağlayıcınızın kullanıcı adı, şifre istediği imleclerin belirlemesi ("username:", "login:" "password:" gibi). Ancak bunlar bilinmiyor ise genelde kullanılan imlecin sonunda ":" bulunmaktadır. Ve sadece bu ":" kullanılabilir. Sekmeler arasında bulunan Login-Script sekmesi altında; SEND ve EXPECT ciftleri ile işlem yapılır. Ilk once EXPECT secilir ve yandaki boşluğa ":" yazılır. "ADD" tuşu ile bu metin yığına eklenir. SEND secilerek gonderilmesi gerekilen bilgi (kullanıcı adı veya şifre) yazılır ve sonra yığına eklenir. Gerektiği kadar bu kullanılarak bağlantı sağlanır.
"PAP" genelde Ms-Windows sunucularının kullandığı şifreleme sistemidir. kullanıcı adı, şifre gibi bilgiler terminallerde direkt olarak girilmez ve ayrı bir protokol ile gonderilir, bu secenek ile boyle bir sunucuya bağlanmak icin kullanılacak secenektir. Ve kullanıcı ismi, şifre bilgileri programın ana ekranındaki gerekli yerlere yazılmadır.
"Terminal-Based" seceneği ise bağlantı anında sizin gerekli girişleri yapmanız icin bir terminal ekranı acmaktadır.
DNS sekmesinde ise gerekli olan bilgiler; kullanacağınız alan adı sunucularının IP'leridir. Bu DNS IP numarasını mutlaka servis sağlayıcınızdan oğrenmeli ve kutucuğa yazmalısınız.
"DEVICE" bolmesinde ise modeminizin bağlı olduğu portu secmelisiniz. /dev/cua0 dos altındaki com1'e denk gelmektedir. cua1 ise com2... ve sırayla devam eder.
"MODEM" bolumunde modeminizle ilgili ayarları yapabilirsiniz.
"PPP" bolumunde kullanacağınız pppd programının yerini, gerekli argumanları ayarlayabilir ve kppp'nin bazı davranışlarını belirleyebilirsiniz. Program calıştırıldığında en ustteki secmeli bolmeden kullanmak istediğiniz bağlantı ayarlarını secmelisiniz. Şifreleme yonteminize gore aşağıdaki bolmelere şifre, kullanıcı adlarını girmelisiniz.
Show Log window seceneği ise bağlantı gerceklemesi oncesi ve sonrasında kullanılan komutları ve cevapları goruntuler. "CONNECT" tuşuna bir dokunuş ile artık internete bağlanabilirsiniz.

IV - LINUX VE PROGRAMLAMA


Linux işletim sistemi altında hemen hemen tum programlama dilleri ile programlama yapilabilinir.Bu dillerin derleyicileri buyuk linux surumlerinde(red hat,slackware,suse,vb) hazır bulunur.Bu yuzden linux altında programlama ile uğraşmak isteyenler daha sonra zorluk cıkmaması icin linux'un tum paketlerini kurmalılardır.Sabit diskinde yeri az olan kullanıcılar ise bu derleyicilere internetten rahatlıkla ulaşabilirler.[4] Linux altında yaygın tum programlama dillerini destekleyen programlara bedava ulasmak mumkundur.
Eğer linux altında programlama yapılacaksa genelde C ve C++ secilmelidir,cunku C/C++ en esnek programlama dilidir ve C/C++ ile yapılmış program orneği oldukca fazladır.Linux altındaki programlar GNU lisansına sahiptir.Bu lisansın manası GNU lisanslı programı bekada kullanabileceğiniz,ne yaptığınızı belirtmek şartıyla istediğiniz değişikliği yapabileceğiniz ve yazarın adini belirterek programı kendiniz yaptığı herhangi bir programda kullanabileceğinizdir. programları yazmak icin herhangi bir metin editoru kullanılabilinir. Windows ve dos altında syntax highlighting tabir edilen( yazdığınız koddaki fonksiyon ve değişkenlerin belli renkler alması) editorlerinin benzerleri linux otamanda da mevcuttur.Bunlara ornek olarak emacs,rhide ve lpe verilebilir.Tabii ki bu editorler daha cok C ve C++ dilleri icin hazırlanmıştır.Emacs coğu linux surumunde standart bulunur.
Rhide programı Borland C For Dos programının bir benzeri.Lpe ise pico metin editorunun renklisi olarak duşunulebilir. Bu işletim sisteminde visual programlamanın olmadığını zannedenler cok yanılırlar.Linux Windows’u diyebileceğimiz X-window sunucusu ortaya cıkan bircok pencere yoneticisiyle MS windows'un sağladığı gorselliği yakalamıştır.
Yıllardır hemen hemen tum linux surumlerinde bulunan pencere yoneticisi kde ise programcılar tarafından en cok kullanılan pencere yoneticisidir.Troll tech. tarafından uretilen ve GNU lisansı ile programlama yapacak programcılar icin bedava olan qt kutuphaneleri de visual programlamada buyuk kolaylık sağlamıştır.Linux altında visual programlama henuz emekleme aşamasında olmasına rağmen Cok hızlı gelişmektedir.Su anda beta surumu bulunan kdevelop programı linux'un C builder'idir.Daha once Visual C yada C builder'la uğraşanlar bu programı kullanırken yabancılıkcekmeyeceklerdir.Ayrıca diyalog ya da api geliştirmek icin de bir cok program internette kullanıma hazır bulunmaktadır. Windows altında C ile uğraşanlar
Linux altında eğer ANSI C ile uğraşacaklarsa pek zorluk cekmeyeceklerdir.

V – SONUC


“Artısı ve eksisiyle yeni bir anlayış...”


Linux işletim sistemini geliştirenlerin ticari kaygılar gutmemeleri bazı ticari yazılımların Linux uzerinde gelişmemesine sebep olmuştur. Linux uzerinde belirli konularda diğer işletim sistemlerinden aşağı kalmayan yazılımlar bulunmasına rağmen,linux uzerinde yer alan cozumlerin hepsi, basit kullanıcıların rahatca kullanabileceği duzeyde değildir. Bazı cozumler kullanıcıların belirli bir yazılım ve işletim sistemi bilgisine sahip olmalarını gerektirmektedir.Sonuc olarak: Diğer işletim sistemleri ile yapamadığınız bircok uygulamayı Linux sayesinde gercekleştirebilirsiniz. Belirli bir donanım ile gosterdiği performansın bir cok işletim sisteminin uzerinde olduğunu ortada olan bir gercek. Ne var ki her uygulama icin Linux'un ideal bir cozum olarak ortaya cıkmadığının bilincinde olmak gerekir. Belki ilerleyen senelerde uzerinde geliştirilen uygulama yazılımları daha cok kişiyi başka işletim sistemleri kullanmaktan vazgecirecektir. Ve geleceğin işletim sistemi olarak milyonlarca kullanıcıya sorun yaratmadan bilgisayar kullanmanın en ince yararlarını bile gosterecektir.Sadece işletim sisteminin maliyeti acısından değil, verdiği performans icin ihtiyac duyduğu donanım acısından da cok ucuzdur. Ustune ustluk cok kullanılan ve bol yedek parcası bulunan bir platform altında calıştığı icin belirli bir Linux sisteminin performansını artırmak icin yapılması gereken yatırım başka bir Unix iş istasyonunu aynı oranda geliştirmek icin gereken yatırıma gore cok duşuktur.Linux hakkında daha fazlasını oğrenmek hic de zor olmayacaktır ; internet uzerinde oluşmuş kullanıcı grupları , Linux geliştiren yazılım firmaları,ve Linux ‘a gonul vermiş insanların oluşturduğu dokumanlara interent uzerinden ulaşmak hic de zor değil.Linux hakkında herşey internette ve bir tık kadar size yakın...

Alıntı.
__________________