Testimiz pardusta gnome olmaması nedeni ile kde masaustunde yapılmıştır.
teste tabi tutulan distraolar: slackware 12.0, pardus 2007.3 lynx lynx, mandriva 2008 free dvd version, open suse 10.3.

Test 1. miz Slackware: gercekten aşırı derecede başarılı bir distro. kesinlikle en guncel yazılımlara yer vermek gibi bi dertleri yok. yazılımların guvenliği kanıtlanmış surumlerini kullandığı icin testimizde en stabil calışan işletim sistemi diyebilirim. .tgz paket yonetimi kullanıyor .tgz icin extra kaynakları slackware.com dan bulabiliyorsunuz. yalnız soylemem gereken şey kesinlikle linux konusunda yeni olan ve uzun bi yol katetmemiş olan kullanıcıların kullanması linuxdan soğumalarına yol acabilir cunku sistem ayarları ve diğer ayaları genelde elle dosyaları duzenleyerek yapıyosunuz, bunun icin bi derece kodlama bilgisi ve bi hayli de bilgisayar bilgisi gerekiyor.
Test 2. miz Pardus: aslında Turkiyemizin gururu olduğu icin kucuk bi torpil olmuş olabilir değerlendirmede ama gercekten hakkını vermek gerekirse super bi işletim sistemi. neredeyse herşey tamamen Turkce ben sadece bi kac yerde ingilizce yazı gorebildim. codeclerin direk yuklu gelmesi yeni olan kullanıcıların işini baya bi kolaylaştırıyor diyebilirim. ama bu kadar yeni kullanıcıları duşunen bi distro da neden cok fazla sistem konfigurasyon programı yok anlamış deilim, ekran kartı ayarı icin /etc/X11/xorg.conf dosyasını manuel olarak duzenlemeniz gerekiyor buda yeni kullanıcılar icin icinden cıkılamaz bi durum haline gelebilir. testimizde sadece bi tek ayar yoneticisine sahip olan tek distro oldunu belirtmek isterim. butun işlerinizi tasmadan yapmanız gerekiyor ve tasma her turlu ayarı yapmak icin pek ideal olmadını kanıtladı. ikinci sıkıntımız pardus kurulunca karşımıza cıktı cok az yazılım desteği verdiğini belirtmemiz gerekiyor ama pisiye yeni depolar ekleyerek bi suru programa internet uzerinden sahip olabiliyorsunuz bu sorunuda bu şekilde aşmayı başarıyor pardus. bir dikkatimizi ceken olay ise icinde apache, mysql ve php yi bulundurmaması oldu hadi apache yi mysql i anladıkda bi linux nasıl php yi icinde bulundurmaz ona akıl sır erdiremedik acıkcası. Nediyelim aman nazarlar deymesin calıştırın Knazarları
Test 3. muz Mandriva 2008 free dvd edition: Tek kelimeyle super diyebilirim. hic bir şekilde manuel konfigurasyon yapmak gerekmiyor. icinde compiz-fusion kurulu geliyor. drak3d programı ile ekran kartını mandriva kendisi ayarlıyabiliyor. cok başarılı bi linux distro. ama kesinlikle server olarak kullanmaya gelmiyecek bi yazılım. server ayarlarını yapmak icin manuel editleme gerektiriyor zaten tek manuel editleme istediği bolum server ayarları. bazen pek stabil calışmadığı zamanlar oluyor cunku her zaman programların son surumlerine yer verdiği icin yeni olan programlara destek bulamayabiliyorsunuz. depoya paket kaynağı ekliyebiliyorsunuz. ekledikten sonra urpmi program_ismi komutu ile hemen anında yukleme yapabiliyorsunuz. icinde codecler yuklu gelmediği icin codeclerle biraz uraşmanız gerekecektir. ama yeni kullanıcılar icin gercekten mukemmel bi yazılım.
Test 4. muz OpenSUSE 10.3: Open suseyi ev kullanımı icin tercih etmenizi pek tavsiye etmiyoruz. open suse cok guzel bir webserver olabilir. php ve .net asp dilini destekliyor ilk kurulumda. konfigurasyonları genelde manuel yapıyoruz ve bu yeni kullanıcılar icin zehmetli bi olay olabilir. stabil calışmaya calışıyor ama dvd iceriği dışında bi yazılım kurarken bircok paket eksiği oldunu bize gosteriyor. neredeyse her kurmayı denediğimiz program icin bir suru paketi bizden istedi. kısacası yeni kullanıcılar ve ev kullanıcıları icin suseyi pek tavsiye etmiyoruz. ve codec sorunu en buyuk olan yazılım oldunuda solememiz gerekiyor. libxine yi kurmak tam bir işkence. suseyi biraz daha uzman kullanıcılar icin onerebiliriz. ha bu arada icinde compiz-fusion bulunmuyor ama glx yani kubik desktop seceneği icinde bulunuyor. efektsiz kubik windows kullanabilirsiniz kucuk bi ayardan sonra. bunu aktive etmek icin /etc/sysconfig/desktopmanagement dosyasında "Xorg" yazan yeri "Xgl" olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır.


Linux kullanımınızda başarılar dileriz. DarkMasteR
__________________