Linux ta Network Bağlantısı

Linux, tek basina kullanilan kisisel bilgisayar degil, bir ag ortaminda bulunan bilgisayar icin tasarlandigindan, kurma asamasinda sizden ag ile ilgili bilgiler isteyecektir. Bilgisayariniz ag ortaminda degilse, bu bolumu Cancel dugmesini secerek ve Enter’ a basarak gecebilirsiniz. Bilgisayariniz bir agin uyesi ise yapmaniz vermeniz gereken bilgileri ag yoneticinizden almaniz gerekir. Bilgisayarinizin ag arabirim kartinin, ag merkezi ile bilgisayariniz arasinda varsa gecit bilgisayarin ve nihayet agdaki bilgisayarlarin adlarinin listesini tutan Nameserver bilgisayarin sabit IP adresleri istemelisiniz.


Sistem saati ve tarihi belirteceginiz ve BIOS’ tan edinilecek saatin yerel mi, yoksa Greenwich saati mi oldugunu belirttikten sonra sira Linux acilirken yuklenecek servisleri belirlemeye gelecektir.
Awd, atd, ve autofs gibi Linux uzmani degilseniz adindan islevini anlamakta zorluk cekebileceginiz bircok servisin gosterildigi bu listede bazi seceneklerin secilmis oldugunu goreceksiniz. Bu Linux dagitimini yapan firma tarafindan secilmis varsayilan servislerdir.

Ilerde, Linux’u daha iyi ogrendiginiz zaman bir boot-time servisin eksik oldugunu anlarsaniz, bunu kolaylikla kendiniz baslatabilirsiniz. Simdilik varsayilan secimleri kabul edin. Yazici destegiyle ilgili bolumde ise bilgisayariniza bir yazici bagli ise local secenegini isaretleyin. Ag yazicisindan yararlanacaksaniz ve yaziciyi dogrudan kullanabilecekseniz “remote lpd” secenegini, yazicidan bir yerel LAN agi yoneticisi araciligiyla yararlanacaksaniz. “LAN Manager” secenegini isaretlemeniz gerekir.

Bunu yaptiktan sonra Next dugmesini secin ve Enter’ a basin. Linux, bir yaziciya is gonderen programin cabuk serbest kalmasini veya ayni anda birden fazla programin ayni yaziciya is gondermesini saglamak amaciyla, yaziciya gonderilen isi, once sabit diskte bir bekleme alanina yazar. Buna spool dosyasi denir. Sisteminizde birden fazla yazici varsa, Linux her yazici icin ayri bir spool dosyasi olusturmak amaciyla sizden bu dosyalara isim vermenizi ister. Bir yaziciniz varsa, onerilen ismi kabul edip, Next i secerek Enter’ a basin.

Simdi yazicinin bagli oldugu kapiyi belirleyeceksiniz. Windows ortaminda LPT1; LPT2 adiyla bilinen kapilar, Linux ta /dev/lp0/dev/lp1 adini alirlar. Yazicinizin bagli oldugu paralel kapiyi sectikten sonra Next’ e giderek Enter’ a basin ve yazici turunu belirleyeceginiz kutuya ulasin. Yaziciniz bu listede yoksa kitapcigina bakarak, uyumlu oldugu yazici turlerini arastirin ve bu listede o yaziciyi secin. Bazi yazici turleri icin Linux, kagit ebadi, baski cozunurlugu gibi ek bilgiler isteyebilir.

Bu bilgileri sagladiktan sonra, tercihlerinizin toplu olarak sunuldugu bir kutuda, bunlarin dogru oldugunu Done dugmesini secerek ve Enter’ a basarak belirtebilirsiniz. Secimleriniz hatali oldu ise, Edit dugmesini secerek, geri donebilirsiniz. Uygun yazici bulamiyorsaniz, her an Cancel dugmesini secip Enter’ a basarak, yazici secme isini sonraya birakabilirsiniz. Bu durumda yazicinizin imalatcisinin Internet sitesine giderek Linux icin surucu olup olmadigini arastirabilirsiniz. YENI LINUX KULLANICILARININ GOZDESI OLAN EASY LINUX

Easy Linux, Alman Easy Information Technologies tarafindan 1998 yilinda baslatilan bir proje. Buna proje demek biraz yanlis, zira su anda kurulumu ve kullanimi en kolay Linux dagitimi. Gectigimiz yillara kadar Linux, kurulumu zor bir isletim sistemi olarak taniniyordu. Kurulumdan sonra yapilmasi gereken ayarlar da bilgisayar ogrenmeye yeni baslayan birisi icin korkutucu olabiliyordu. Linux'u bir programci, hobici olarak benimseyenler bu sorunlarin ustesinden rahatlikla gelebilirler, ancak masaustune gelince isler tersine donuyor. Easy Linux, kurulum sirasinda bir VGA X Window penceresi aciyor. Fare otomatik olarak tanindiktan sonra, 5 ayri dilde kuruluma devam edebiliyorsunuz.

Bu arada hemen belirtelim, halen 1.0 surumunde olan Easy Linux'un 1.1 surumu tamamen Turkce destekli olacak. Kurulum sirasinda ve kurulumdan sonra yapacaginiz tum ayarlar Turkce menulerle karsiniza gelecek. Easy Linux'un uc farkli kurulum yontemi var: Yeni baslayanlar icin tum islemler otomatik olarak yapiliyor ve size sadece "Next" tusuna basmak kaliyor. Her sayfada ayrica bir de yardim tusu var. Kurulum sirasinda Linux ile ilgili temel bilgileri de farkinda olmadan aliyorsunuz.

Ileri duzey kurulum, daha once bir Linux dagitimi kurmus ve temel bilgisi olanlara yonelik. Bir ag isletim sistemi kurmak icin secilmesi gereken yontem de bu. Son olarak, profesyonel duzey kurulum ise "guru"larin isi. Yapilmasi gereken hemen her islem kullaniciya birakiliyor. Ag, modem, fare ayarlari, diskin bolumlendirilmesi gibi islemleri teker teker elle halletmek zorundasiniz. Easy Linux'un bazi ozellikleri asagida yer aliyor.
Tamamen grafik tabanli, kolay kurulum
Otomatik donanim tanima
NLS (Dogal dil destegi)
Kolay X Window kurulumu
KDE (K Desktop Environment) destegi


Linux Easy gelistiricileri, bu dagitimi tamamen modern, kolayca kurulabilen ve metin ekrandan degil, X Window' dan yonetilen bir Linux dagitimi isteyen Linux kullanicilarina yonelik olarak yaptiklarini soyluyorlar. Halen 1.0 surumundeki Easy Linux, 1.1 ve 2.0 surumlerine Turkce destekli olarak girecek
__________________