..: Linux Hakkında Sıklıkla Sorulan Sorulara Bizden Yanıtlar :..
Soru: Linux altında modemimi tanıtamıyorum. Araştırmalarım sonunda modemimin HSP denilen winmodem cinsinden olduğunu oğrendim. Modemimi Linux altında kullanmamın bir yolu var mı?
Cevap: Winmodem denilen cihazlar adından da belli olabileceği gibi sadece Microsoft Windows işletim sistemlerinde calışmak uzere tasarlanmışlardır. Bu modemler, aslında modemin yapmakla yukumlu olduğu bazı işlemleri bilgisayarın işlemcisine yaptırarak maliyeti daha duşuk tutmak amacı ile uretilmektedirler ve calışmak icin bir emulasyon programına ihtiyac duyarlar. Maalesef ki coğu modem ureticisi bahsi gecen emulasyon programlarının sadece Windows versiyonlarını urettiği icin bu tur modemler winmodem diye anılır olmuşlardır. Lucent gibi firmalar winmodemlerinin Linux icin emulator modullerini yayınlamış olsa da maalesef Turkiye' de satılan PCI modemlerin buyuk coğunluğu halen Linux altında calıştırılamamaktadır. Bu nedenle en mantıklı cozum bir harici modem kullanmak olacaktır. Cunku harici modemlerin cok buyuk bir oranı butun işletim sistemleri altında kullanılabilmektedir.
Soru: Yaklaşık 2 aydır Mandrake 7.1 kullanıyorum. Uzun suredir başka bir ortamda C++ ile programlama uzerine calıştığım icin programlarımı kaynak kodundan derlemeyi tercih ediyorum. Fakat ne zaman KDE icin program derlemeye calışsam QT ile ilgili bir hata verip kalıyor. QT nedir, ne işe yarar?


Cevap: Linux' un da pek coğumuzun bildiği gibi başarılı sayılabilecek cok sayıda grafik arayuzu vardır. Fakat alışılagelenin dışında Linux' un standart bir grafik arayuzu yoktur. Belli başlıları arasında, KDE, GNOME, Afterstep, icewm, window maker sayılabilir. En populerleri olan ve Windows işletim sistemi arayuzlerini andıran KDE ve GNOME, uzerinde calışacak programlar icin cok başarılı API' ler sunar. KDE' nin kullandığı API olan QT, Troll Tech alı bir firma tarafından uretilirken, GNOME' un altyapısını oluşturan GTK+ yine GNU kullanıcılarının urettiği bir fonksiyon kumesidir. Eğer KDE altında program yazmak veya derlemek istiyorsanız QT, GNOME altında program yazmak ve derlemek istiyorsanız GTK kutuphanelerinin makinenizde yuklu olması gerekmektedir.
Soru: Ben ozel bir şirkette webmaster' ım. Programlarımızın grafik arayuzunun arkasında ASP ve DCOM objeleri ile calışan kompleks yazılımlarımız mevcut. Linux uzerinde calışan Apache' nin ustunluklerini pek cok yerde goruyor ve duyuyoruz. Ozellikle PHP dilinin son gunlerde populer olması bizi epeyce duşunduruyor. Acaba sistemimizi Linux uzerine taşısak ne gibi zorluklarla karşılaşırız. Mevcut ASP programlarımızı Linux altında kullanabilecek miyiz, PHP ile var olan DCOM objelerimize erişebilecek miyiz?
Cevap: Dunyanın %60' ına yakınının kullandığı Apache adlı web sunucu yazılımı sunduğu guvenlik, modulerlik, performans gibi avantajları ile hak ettiği yeri bulmuştur. Sisteminizi Apache sunucuya ve dolayısı ile Linux sisteme taşırken cok belirgin sorunlar yaşamazsınız. ASP uygulamalarınız ise Chilisoft gibi firmaların Linux icin ASP cozumleri ile cozulebilir. Bu yazılımlar arka planda SUN JDK kullandıkları icin platform bağımsız bir cozum olarak sunucularınıza yerleşebilir. PHP ve DCOM uzerine calışmalar ise şu anda mevcut fakat cok buyuk bir yol alındığı soylenemez. PHP' nin sunduğu olanaklar, fonksiyonlar ve ucretsiz modullerle tanıştığınızda elinizdeki DCOM objelerinin aslında cok da değerli fonksiyonlar olmadıklarını anlayacak ve kısa surede PHP platformuna geciş yapacaksınız.
Soru: Kucuk bir bilgisayar firmasında Windows NT tabanlı domain modeli ağ sistemimiz var. Ağımızda 1 adet Primary Domain Controller ve 15 adet Windows 95/98 bilgisayar mevcut. Lisans problemlerinden dolayı farklı alternatifler arama yoluna gitmeyi duşunuyoruz. Linux işletim sistemi sayesinde ağımdaki Windows NT' leri kaldırıp yerine PDC olarak Linux kullanabileceğimi duydum. Doğru mu?
Cevap: Linux uzerinde yıllardan beri geliştirilen bir proje olan Samba, bu alanda cok onemli bir yol katetti. Samba, Linux işletim sistemi ile Windows tabanlı makinelerin birbiri ile dosya ve yazıcı paylaşaımı yapabilmelerini sağlayan bir sistemdir. Tabanda Netbios over TCP/IP tabanlı bir iletişim şeması kullanır ve aynı zamanda bir Windows NT Sunucu makinenin sunabileceği domain controller' lık vazifesini ele alabilir. Bu uygulamanın bazı kısıtlamaları mevcut olmasına rağmen (PDC BDC senkronizasyon problemleri) kucuk ve orta caplı bir ağda problemsiz bir şekilde hizmet verebilir. Bu arada belirtmek gerekiyor ki Windows 2000 tabanlı makinelerde gelen Active Directory modelleri icin hali hazırda Linux altında bir cozum mevcut değildir.
Soru: KDE 2' nin cıktığını duydum. Ne gibi yenilikler var, nereden temin edebilirim? Nasıl kurulur?
Cevap: Linux' un en populer grafik arayuzu tartışmasız KDE' dir. KDE beraberinde gelen onlarca irili ufaklı uygulama ile birlikte Unix sistemler icin tam bir standart grafik arayuz cozumu olma amacını gutmektedir. Uzun suredir uzerine calışılan proje olan KDE 2(Kool Desktop Environment) gectiğimiz haftalarda duyuruldu. Beta aşamasında iken pek umut verici gorunmese de stabil surumu ile herkesi şaşırttı ve amacında başarılı olacağına dair bir sinyal daha verdi. En belirgin yenilikler: Dosya yoneticisi olan KFM yeni baştan yazıldı ve adı Konquerer oldu. Konquerer aynı zamanda Java, Javascript, CSS gibi gelişmiş ozellikleri destekleyen bir Internet gezgini. KDE' nin grafik arayuzune theme desteği gibi geliştirmelerin yanında cok sayıda da yeni uygulama eklendi. Bunların en onemlisi de kuşkusuz koffice. Temin etmek icin eğer hızlı bir Internet bağlantınız yok ise biraz beklemeniz gerekiyor. Mandrake 7.2 haricinde hic bir Linux surumu henuz KDE2' yi surumlerine dahil etmedi. Fakat en kısa surede butun Linux surumlerinin standart arayuz olarak KDE2' yi sececeğini soylemek sanırım geleceği gormek sayılamaz. Eğer Internet bağlantınıza guveniyorsanız başlangıc adresiniz : http://www.kde.org olmalı. Kurulumu hakkında ayrıntılı bilgiye ise http://www.gelecek.com.tr/kde20-kurulum.php adresinden ulaşabilirsiniz.

KDE 2, yeni grafik arayuzu ve JAVA destekli web gezgini Konquerer ile buyuk yenilikler vaad ediyor.
Soru: VMware denilen bir program ile Linux işletim sistemi icerisinden Windows programlarının sorunsuz calıştırılabildiğini duydum doğru mu?
Cevap: Kesinlikle doğru. Fakat dikkatinizi cekmek istediğim konu, vmware adlı uygulamanın bir emulator olmayışıdır. Daha cok bir sanal bilgisayar demek daha doğru olacaktır. VMware, bir bilgisayarı bilgisayar yapan BIOS, Ram, CPU gibi bileşenleri var olan sisteminizden kendi kullanımına ayırıp (BIOS' u kendisi sunuyor) normal bir PC gibi davranabileceğiniz bir ortam sunabilir. Hatta bu yeni kurduğunuz sanal PC' den uzerine kurulduğu bilgisayara bir sanal ağ bile kurup dosya transferi yapabiliyorsunuz. Sonuc olarak elinizde bir bilgisayar, bir monitor ve icinde birden fazla bilgisayar calışıyor ve aralarında da bir ağ bağlantısı da kurulabiliyor. Daha da guzeli, bu ağ bağlantısı icin bir network kartınızın olması gerekmiyor. Eğer diğer işletim sistemlerindeki uygulamalara bağımlı iseniz gercekten iyi bir performans sunan vmware adlı uygulamayı denemenizi kesinlikle oneririm. Unutmamanız gereken bir diğer nokta ise, sanal PC' niz icine kurduğunuz yeni işletim sisteminizdeki lisanslamalara sanki normal bir PC' ye kuruyormuşcasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Linux altına kurmanız, o işletim sisteminin lisanslandırmadan muaf olduğu anlamına gelmemektedir. Referans icin http://www.vmware.com adresine bakabilirsiniz.

VMware, bir bilgisayarda aynı anda birden fazla işletim sistemini calıştırmaya izin verir.
Soru: Evime bir bilgisayar dergisinden edindiğim Linux işletim sistemini kurdum. Acıkcası pek de memnun kalmadım. Modemle Internete cıktığım icin program indirirken surekli hattın kopması ve programı indirmeye yeni baştan başlamak cok sinir bozucu olabiliyor. Ozellikle de Netscape' in hata mesajı vermeden kapanması ise sınırlarımı zorluyor. Linux' da da Windows' taki gibi Getright, Flashget gibi bir program mevcut mu?
Cevap: Linux altındaki Netscape problemleri konusunda kesinlikle katılıyorum. Netscape' in Linux versiyonundaki hataların sayısının fazlalığı ve AOL' nin de bu konu uzerine gerektiği kadar duşmemesi sonucunda pek cok yeni alternatif arayışı ortaya cıktı. Alternatifler arasında, Staroffice ile birlikte gelen Internet gezgini, KDE 2 'nin Konquerer' ı, Opera for Linux, KFM sayılabilir. Eğer program indirmeye başladığınızda hat kesintilerinden etkilenmemek istiyorsanız Caitoo, wget, Xdownload gibi bir program kullanabilirsiniz. Bunlar aynen Windows' taki Getright gibi calışırlar fakat aralarında wget metin tabanlı bir programdır. Ozellikle betiklerin icinde tercih edilebilir. Program indirmek icin başlangıc noktanız her zamanki gibi http://www.freshmeat.net veya http://www.linuxberg.com olmalıdır.

Caitoo, Internet' ten program indirirken hat kesintilerinden etkilenmemenizi sağlar.

__________________