Merhaba,

Linux sistemlerde mount pointlere kota (quota) uygulayarak kullanici ve grup bazinda sinirlamalar getirilebilir. Ben bu makalede size gercek hayatta kullanilabilecek sekilde ve en basit haliyle kota islemini anlatmaya calisacagim.

Kota islemi kullanici veya grup bazinda verilebilir demistik. Bunun icin yapmamiz gereken ilk islem kota uygulamak istedigimiz mount point’in fstab’daki bilgilerine kullanici icin usrquota, grup icin grpquota parametrelerini eklemek olacak.
# device name mount point fs-type options dump-freq pass-num
LABEL=/ / ext3 defaults 1 1
/dev/sda1 /storage ext3 defaults,usqquota,grpquota 0 0
/dev/sda2 swap swap defaults 0 0 Yaptigimiz bu degisikligi aktfi etmek icin mount point’i remount etmemiz gereklidir.
mount -o remount /storage
Bu makalede kullanici bazli kota uygulamasi yapacagiz. Sirada kullanici kota bilgilerini saklayacagimiz dosyayi olusturup dosyaya sadece root’un erismesini yani dosyanin guvenligini arttirma islemi var.
touch /storage/aquota.user
chmod 600 /storage/aquota.user
Artik kota isleminde bir adim daha ilerleyerek kota koyacagimiz dizindeki dosya bilgisini olusturdugumuz aquota.user dosyasina aktararak, mount pointteki kota’yi aktif edecegiz. Bunun icin sirasiyla asagidaki iki komutu kullanmak yeterli olacaktir.
quotacheck -u /storage ===> u parametresi user anlamina gelir.
quotaon /storage
Evet simdi son asama olarak istedigimiz bir kullaniciya limit verecegiz ve bu dizinde bu limiti asmasini englleyecegiz.
edquota -u seyhan ===> u parametresi user anlamina gelir.
Yukaridaki komutu vererek seyhan kullanicisi icin kota tanimlamasi yapmak istedigimizi belirttik ve karsimiza asagdaki gibi bir editor ekrani geldi. Simdi burada neler yapacagimiza bakalim.
Disk quotas for user seyhan (uid 501):
Filesystem blocks soft hard inodes soft hard
/dev/sda1 2356 30000 70000 130 0 0 Filesystem: /storage mount point’ine bagli diski gosterir.
blocks : Disk bolumu uzerindeki 1k’lik alanlarin adedini verir.
inodes : Her inode bir dosyaya denk gelir. 130 inode demek 130 dosya var demektir.
soft : Limitlemeyi kilobyte olarak yapacaksak alt limit olarak verecegimiz bilgidir. Inode olarak yapacaksakda alt dosya adedini gosterir. soft limitte verilen deger hard limit’e kadar asilabilir. soft limit asildiktan sonra 7 gun sistem duzgun calismaya devam eder. 7 gun sonunda eger degerler soft limitin ustunde ise sistem askiya alinir ve dosya silinerek yer bosaltilmasi, soft limitin altina inilmesi beklenir.
hard : Limitlemedeki ust limiti belirler. Bu limit doldugu zaman kullanici daha fazla islem yapamaz. Kotasi dolmustur. Kilobyte olarak veya dosya adedi olarak ust limit verilebilir.
not: soft limit ve hard limit ayni verilirse direkt limit tanimlanmis olur ve tolerans ortadan kaldirilmis olur. Deger 0 (sifir) olarak verilirse bu limitsiz kullanim anlamina gelir.
Kota islemi tamamlandiktan sonra asagidaki komutlarla kontrol edilebilir.
repquota /storage
repquota -a ===> a parametresi all anlamina gelir.
Umarim kota islemi ile anlattiklarim yeterince anlasilabilir olmustur.


Kolay gelsin


Seyhan Tekelioglu
__________________