cozum yolu aşağıda:
Oncelikle Ubuntu’nun kurulacağı alan ayrılmalıdır. Bunu yapmak icin Ubuntu kurulumu esnasındaki Disk bolumleyici uygulama kullanılabildiği gibi benim tavsiyem Windows uzerinden Partition Magic tarzı bir programla bolum oluşturmanızdır. Bolum oluştururken yapılacaklardan bahsedeyim biraz da. İlk başta Partition Magic programını veya benzeri bir disk bolumleyici uygulamayı bilgisayara kuruyoruz(Tabi ki bunlar henuz Windows ortamı icin). Partition Magic acıldığında bilgisayarda bulunan hard disk(ler)i bolumlerini ve boş alanlarını ayrıntılı şekilde gosterir. Linux icin 5-6 GB yer ayırmak yeterlidir. İsteğe bağlı olarak 10 GB da ayrılabilir. Yer ayrılmak istenen hard disk secilip Partition Magic yardımıyla bu hard disk bolumunun 5 GB lık bolumu ayrılarak yeni bicimlenmemiş bir parca oluşturulur.(Orneğin hard diskim 160 GB ve C surucum 60 GB ve D surucum 100 GB. D surucumde 80 GB boş yerim var. Bunun 5 GB kısmını Ubuntu’ya ayırmak istiyorum. Partition Magic yardımıyla D surucusunde yeni bir bolum oluşturulursa Partition Magic eski verileri silmeden 5 GB lık bicimlenmemiş bir bolum oluşturacaktır.)
Ubuntu kurulması icin bolum oluşturduktan sonra sıra takas alanı denen alanı oluşturmaya geldi. Bu alan yanlış bilmiyorsam eğer bilgisayarın bellek miktarı yetersiz kalırsa hard diskin bir bolumunu ram gibi kullanıp performans sağlamak icindir. Esasında yeni bilgisayarlarda Ubuntu uzerinde calışırken sistem gozlemcisinden bakınca bu takas alanın hic kullanıldığını gormedim. Biz yine de ayıralım. Yine 5 GB ayırır gibi 1 GB lık bir alan daha ayırıyoruz istediğimiz hard disk bolumunden. 1 GB takas alanı boyutu sabit bir değer değildir. Genelde 1 GB ayrılır. Kişinin hard disk boyutuna gore farklılık gosterebilir. 512 MB da ayrılabilir. Bu işlemin sonunda 1 GB lık bicimlenmemiş bir alan oluşacaktır. Windows’ta yapılacaklar tamamdır. Artık kuruluma başlanabilir.
Ubuntu CD’si CD/DVD surucusune takılıp bilgisayar yeniden başlatılır.(Tabi eğer ayarlı değilse BIOS ayarlarından bilgisayarın once CD ile başlatılması sağlanır. Normal başlatılma sırası Floppy – CD – Flash disk – HDD şeklindedir. Ancak bazı bilgisayarlarda farklılık olabilir.) Ubuntu CD’sinden başlatılınca kısa bir beklemenin ardından ekrana dil secim ekranı gelir. Buradan isteğe bağlı olarak secim yapılır. Ben Turkce secilerek yapılan kurulumu anlatacağım Yine kısa bir beklemenin ardından ekrana gelen yazılar şu şekildedir: Bilgisayarınızda herhangi bir değişiklik yapmadan Ubuntu’yu deneyin Ubuntu kur Diski arıza icin kontrol et Bellek testi Birinci sabit diskten ac Burada istenirse Ubuntu canlı CD ozelliği kullanarak denenebilir. Yani kurulmadan direk CD’den calışan işletim sistemi olarak. Bunun yararı cokmuş Windows’a format atmadan once C surucusundeki verilere ulaşıp onları yedeklemek…vb dir. Tabi Ubuntu’yu Live olarak calıştırmak daha fazla bellek tuketimine sebep olur
Bizim sececeğimiz “Ubuntu kur” seceneğidir. Buna basınca kısa bir onyukleme gorunur. Ardından işletim sistemi dili secim ekranı gelir.
İşletim sistemi dili olarak onerilmiş olan Turkey secilidir zaten. Forward butonuna basılarak ilerlenir Dunya haritası cıkar ekrana. Buradan da dunya uzerinde bulunduğumuz yere uygun olan bir merkez secilir. Bu saat ayarı icin gereklidir. İstanbul secilidir zaten. Forward butonuna basılarak ilerlenir. Klavye secim ekranı karşımıza gelir. Buradan Turkey seceneğinde 7-8 klavye turu cıkar. Ben Turkce Q klavye kullanıyorum. Siz kendinize gore secersiniz. Zaten en yukarıda onerilen secenekte Turkce secilidir. Hicbir şeye dokunulmadan Forward denilirse klavye ayarlanır. İşte bu nokta kurulumun en onemli ve goz korkutan aslında hic de oyle olmayan kısmıdır ki ne dedim ben de bilmiyorum

Burada kesinlikle yapılmaması gereken “Butun diske kur” seceneğini secmektir. En alttaki secenek olan “Bolumleri elle belirt(gelişmiş)” seceneğinin secilmesi en sağlam yontemdir.
“Bolumleri elle belirt(gelişmiş)” secilip “Forward” butonuna basıldığında hard disk bolumlerimiz boyutları, adları ve boş alanları ile birlikte ekrana gelir. Kendi C, D, E suruculerimizin yanında yeni ayırdığımız 5 GB ve 1 GB lık bolumler de boş alan olarak gorunur. Oncelikle 1 GB lık kısım secilir ve alttan “Yeni disk bolumu” butonuna basılır. Ekrana bir pencere acılır. “Megabayt cinsinden bolum boyutu” kısmına dokunmadan(1 GB takas alanı ayrıldıysa 1024 civarı bir değer olacaktır) “Nasıl kullanılacağı” kısmına gelinir ve oradan “takas alanı” secilir. Sizin Ubuntu dağıtımı versiyonunuza gore burada “swap” yazıyor da olabilir. “Ok” butonuna basılır ve tekrar hard disk ekranına donulur. Yalnız bu kez bir yenilenme olur sayfada ve 1 GB lık kısmın yanında “swap” yazar. Bunun ardından sıra Ubuntu’nun kurulacağı hard disk parcasına belirlemeye gelir. 5 GB lık kısmı zaten bunun icin ayırmıştık bu nedenle onu secip ustteki gibi “Yeni disk bolumu” butonuna basılır. Az onceki takas alanı yaparken cıkan pencerenin aynısı acılacaktır. Burada yine “Megabayt cinsinden bolum boyutu” kısmına dokunmadan “Nasıl kullanılacağı” kısmına gelinir ve “Ext3 gunluklu dosya sistemi” veya varsa “Ext4 journaling file system” secilir.(Bu Ubuntu surumunuze bağlıdır. Ext4 dosya sistemi yeni cıkmıştır ve Ext3′e gore daha hızlı olduğu soylenmektedir. Secim sizin tabi) Nasıl kullanılacağı kısmı ayarlandıktan sonra onun altındaki “Bağlama noktası” kısmına gelinir ve elle / yazılır veya listeye basılarak oradan / (back slash)karakteri secilir. “Ok” butonuyla bu işlem tamamlanıp tekrar hard disk ekranına donulduğunde 5 GB lık kısmın yanında bir tik işareti gorulur. İşte buraya Ubuntu kurulacaktır. “Forward” denerek ilerlenir.
Adınızı ister ve bilgisayar şifresi falan ister. Bunlar ileride kullanılacaktır. Unutmayacağınız bir şeyler koymanızı tavsiye ederim. Hele şifre her daim lazım olacak. “Forward” butonuna basıldığında Microsoft Windows XP yazan bir ekran gelir. Burada hicbir şeyin değiştirmeden devam edilir. İce aktarma ekranıdır bu. Ama pek kullanılmaz.(Ben hic kullanmadım) “Forward” denerek ilerlenir ve kurulum başlar. Bu noktadan kurulum bitimine kadar tek yapmanız gereken beklemektir. Kurulum bitince “Kurulum tamamlandı” yazar ve sistemi yeniden başlatma isteğini gosterir size. Siz de yeniden başlatırsınız ve artık Ubuntu kullanıma hazırdır. Yeniden başlatınca Windows başlangıcının aksine GRUB denen Ubuntu’nun kendi başlatma yoneticisinin ekranı gelir. Burada bilgisayarda yuklu olan işletim sistemlerinin listesi vardır Bu ekranda en ustte yeni kurduğumuz Ubuntu “Other Operating Systems” kısmında da “Microsoft Windows XP” bulunur. Tabi bu en basit haliyle. Kişinin bilgisayarındaki işletim sistemleri daha fazla olabilir. Ona gore secim yapılır. Ubuntu secildiğinde kullanıcı adı ve şifre ister. Bunlar kurulumdan once belirlediğimiz ad ve şifredir. Girildiğinde gnome masaustu tum ihtişamıyla karşımıza cıkar.
ALINTIDIR
__________________