Bu makalemde size Richard Stallmanın da kullanmış olduğu gNewSense GNU / Linux’un kurulumunu anlatacağım
************
Giriş
Bu makalede, Windows(veya başka bir işletim sistemi) uzerinden gNewSense GNU / Linux sisteminin nasıl kurulacağını acıklayacağım.
Windows uygulamalarini yukleyebilen bir kimse, GNU / Linux kurulumunu da yapabilir, cevresinde ki "kurulumu zordur" mitlerine ragmen. Ayrica, gNewSense GNU / Linux Live CD ile test edebilirsiniz.
gNewSense Hakkında
gNewSense ubuntu tabanlı bir GNU / Linux dağıtımıdır. gNewSense’de kendinizi ozgur gibi hissedebilirsiniz ucretsizdir ve Ubuntuya gore ozgur olmayan yazılım, uygulama ve suruculerini icermez. Yani, gNewSense kullandığınız zaman telif hakkına saygı duymuş olacaksınız ve ucretsiz olarak temel haklarınız olacak.
gNewSense, Uzun sure destek verecek olacak Ubuntu’nun son surumune dayanmamaktadir. Yani daha kararlı bir sistem olacağı anlamına gelir, bir sonraki uzun sureli surume kadar surekli guvenlik guncelleştirmeleri de olacak.
Başlamadan once
gNewSense icin minimum sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
384 MB Ram
4 GB Sabit Disk Alanı
Intel x86 uyumlu işlemci
Windows ya da başka bir sistemle birlikte kullanmak istiyor ve onun yanına kurmak istiyorsanız lutfen onemli dosyalarınızın yedeğini alınız. gNewSense yukleyicisi ile bir Windows alanını yeniden boyutlandırabilirsiniz, ama birşeyler ters giderse yedekleme icin teşekkur edeceksiniz.
Windows’a geri donus yapmak isterseniz, tam disk birlestirme yapmaniz gerekmektedir.
gNewSense’yi İndirin
Listelenmekte olan gNewSense yansilarindan bir kurulum cd’si indirebilirsiniz. Kurulum CD’sini herhangi bir CD yazma araci ile olusturabilirsiniz. Yakacaginiz dosya tek bir ISO dosyasi halinde geliyor.
“gnewsense-livecd-delta*-arch-x.y.iso” (standarttir) GNOME surumu icin, En son tarihli surumu var olan iso dosyasını seciniz. İso dosyasının boyutu 620 MB Civarındadır.
BitTorrent kullanıcıları, Iso.torrent dosyasi ile ISO dosyasini indirebilirler.
Bir Kurulum CD’si olusturmak
Karsidan yukleme islemi tamamlandiginda, ISO dosyasini yakmak icin bir CD’niz olmali ve birde CD yazma araciniz olmali. ISO dosyasını yakmak istediginizden emin olun, veri CD’si olusturmak hatali bir secimdir.
Live CD ile Boot
Live CD’yi bilgisayariniza yeniden takın. Eğer CD’ye yakma islemi basarili ise, karsiniza asagidaki gibi bir ekran gelecektir

CD’den onyukleme icin Enter’a basınız
NOT: Eğer bir onyukleme yapılmadıysa F1 tuşuna bakıp CD seceneklerini gorebilirsiniz.
Live CD Kullanımı
Live CD, gNewSense’yi tam işlevleriyle birlikte calıştırmaz, sadece yuklenecek sistemden daha yavaş calışır ve daha az işlemi tam manasıyla gercekleştirebilirsiniz.

Live CD’nizi calistirdiktan sonra sisteminize bir goz atın. Tum donanınımızın(USB cihazları, kablosuz ağ kartları vb) calış calışmadığını kontrol edin. OpenOffice.org veya GIMP’i deneyebilir, Richard Stallman’ın makalelerini okuyabilir ya da Ozgur Yazılım şarkısını dinleyebilirsiniz. Ev ağınızdaki Windows makinelere bağlanmak icin ya da internette sorf icin Live CD kullanabilirsiniz.
NOT: Live CD ile Windows Sabit disklerinize erişebilirsiniz. Bunun icin -> Bilgisayar seceneğine tıklayabilirsiniz.
İşlemleriniz bittiyse, gNewSense yuklemeye hazırsanız masaustundeki Kur simgesine cift tıklayıp başlayabilirsiniz.
Kurulum İşlemleri
Bu bolumde, kurulum işlemlerinin yapıldığı ekran gorunecektir. Gorduğunuz gibi cok basit bir işlem.
İlk Adım: Dil
Dil secim ekranını gorduyseniz cok guzel, yerel dil ayarlarınızı yapılandırın kendi dilinizi secin ve İleri’yi tıklayın.

İkinci adım: Ulke ve Bolge secimi
Haritayı yaklaştırmak icin, harita uzerinde fareyi hareket ettirin, sonra size en yakın şehre tıklayın ve İleri duğmesine tıklayın.

Ucuncu adım: Klavye Duzeni
Bu ekranda, klavye ayarlarınızı yapılandırmalısınız. Orneğin bir almanca destekli klavye vb gibi. Alttaki hoş kutucukta dil ayarlarınızı test edebilirsiniz. Eğer yaptığınız secim hatalıysa ve sistem kuruluysa, sistem ayarlarından duzeltilebilir.

Dorduncu adım: Disk secimi
Bu adımda, hangi diske yukleme yapacaginizi sececeksiniz. Ayrica cift sistemli bir yukleme(windows ile birlikte kullanim gibi) ya da tekli bir yukleme yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.

Bazi durumlarda Windows suruculeri farkli bir harf olarak gorunur. Eger boyle bir durum varsa ya da Windows’u baska bir bolume aktarmak istiyorsaniz bunu "elle" yapabilirsiniz.
Tum bolumu kullanacaksanız diskinizdeki tum bolumler ve tum veriler silinebilir.
Elle: Sabit diski gelişmiş şekilde bolumlendirebilmenizi sağlar. Goz atmanızda fayda var. Zararı yoktur. Değişikliklerden sonra ileri duğmesini tıklayın.
Eğer var olan Windows yuklemesini silmek istemiyorsanız ilk seceneği secmelisiniz.
Windows’u sileceğim diyorsanız ikinci seceneği secebilirsiniz.
Windows bolumunu kucultebilirsiniz. Vista kullanıcıları; Disk yonetiminden bunu yapabilirler. gNewSense’nin yukleneceği alanı en buyuk alan hangisiyle o olarak belirleyin.
Sonra ileri tıklatınız
Beşinci adım: Kullanıcı Hesabınız
Burada oluşturduğunuz hesaba dikkat edin. Yonetici haklar("root" yetkileri de denmektedir) sizin icin onemlidir. Sistemde bir işlem yapacağınızda sizden root şifresini isteyecektir. Root şifreniz bu bolumdeki şifreniz olacaktır
İleri diyoruz

Altıncı Adım: Belgelerinizi ve Ayarlarinizi Aktarin
Aktarım yardımcısı varolan bir Windows ya da GNU / Linux kullanıcı ayarlarınızı, belgelerinizi ve dosyalarını aktarmak icin yardımcı olur. Orneğin, tarayıcı yer imleri ya da Belgelerim klasoru.
Ne yazık ki, benim su an kurdugum sistem test sistemi, bu yuzden mevcut bir isletim sistemi algilayamadi ve size asagidaki ekrani gosterdim. Aslinda, orada ayarlar olacaktir.
İleri diyoruz

Yedinci Adım: Kurulum tamamlanıyor...
Bu son ekranda yaptıgınız ayarların bir ozetini goreceksiniz. Bolumleme gibi değişiklikler artık yapılmıştır, onları geri donduremeyeceksiniz.

Kur(Install)’a tıkladığınız andan itibaren kurulum başlamıştır.
Bu arada bir kahve molası verebilirsiniz.
Şimdi, size yeniden bir onyukleme mesunu sunulacak. Birkac saniye sureniz var bu sure icinde bir sistem secmezseniz varsayılan sisteminiz otomatik olarak başlatılacaktır. Farklı bir işletim sistemini de secebilirsiniz.

Not : Forumda aratttım ama bulamadım verildiyse bu konu ozur dilerim
Kaynak: gnewsense.org
__________________