Bu bolumde Red Hat Linux dağıtımının kurulumu anlatılacak ve kurulum ornek şekillerle desteklenecektir. Kurulumun bazı aşamalarında ekran goruntuleri yer almamaktadır, bu durum kurulum disketleri ile calışırken ekran goruntulerinin kaydedilememesindendir. Ancak bilgisayar başında gecireceğiniz her kurulum aşamasında kitaptaki bilgiler gayet acıklayıcı ve yol gosterici olacaktır.
On hazırlıklar
Kuruluma başlamadan once birtakım on hazırlıklardan gecmeniz gerekiyor. Bunlardan kısaca soz edelim.

Genel bilgisayar bilgisi
Daha once, onsozde de belirttiğimiz gibi bilgisayarlar hakkında detaylı olmasa da bazı on bilgilere sahip olmalısınız. Ozellikle bilgisayarın sabit diskinin buyukluğu (Mb cinsinden), turu (IDE, SCSI), hafıza (Mb cinsinden), CDROM (varsa, IDE veya SCSI olmayan CD suruculerin modeli) ve farenin tipi bilinmelidir. Bunları bilgisayarı satın aldığınız yerden oğrenebilirsiniz.
Video kartının ozelliklerinden ve monitorunuzun tipinden haberdar olmalısınız. Ozellikle monitorun hangi ekran cozunurluğunu destekleyebildiğini oğrenin.
Ag bilgisi
Eğer bir ağa bağlı iseniz ağ ozelliklerini ve ağa bağlanabilmek icin gerekli bilgileri sistem yoneticinizden oğrenin. Red Hat kurulumu icin bir ağa bağlı olmak zorunda değilsiniz. Aşağıda yazılanlar, bilgisayarınızı Internet'e ethernet kartı yardımıyla bağlamak icin gerekli bilgileri icerir. Eğer telefon hattı uzerinden Internet bağlantısı planlıyorsanız aşağıdakilerin hepsi işinize yaramayabilir.

Makinanızın IP adresi : 144.122.72.14 benzeri 4 adet birbirinden nokta karakteriyle ayrılmış rakamlardan oluşmalıdır.
Ağ maskesi : Yine IP adresine benzer şekildedir, genellikle 255.255.255.0 gibi bir rakamdır.
Arayuz (gateway) adresi : Bilgisayarınızın dış dunyaya acılan kapısı
Alan adı sunucusu (DNS) IP adresi : Makine adından IP adresini bulmak icin kullanılır.
Alan adı (domain name), ornek olarak gelecek.com.tr
Makine adı (host name), ornek olarak penguen.gelecek.com.tr
Disk alanı
Sabit diskin hangi alanını Linux icin ayıracağınıza şimdiden karar verin. En azından iki disk alanını Linux icin kullanmanız gerekecektir. Bu disk alanlarından bir tanesi takas alanı (swap space) icin ayrılacaktır.

Yeni bir diskiniz varsa ya da eski sisteminizden zaten kurtulmayı planlıyorsanız sorun yok, ancak boş ve Linux icin ayrılmayı bekleyen bir disk alanınız yok ise bazı DOS yazılımları yardımıyla yeni disk bolumleri yaratmalısınız. Bunun icin fips ve defrag ikilisi gayet ideal ve uzun yıllar boyu denenmiş programlardır. Yapılması gerekenler kabaca,

Once bolmek istediğiniz yer icin diskinizde yeteri kadar alan bulunup bulunmadığını kontrol edin.
Windows'un disk defrag yazılımı ile disk uzerindeki verilerin tamamını tek bir bolgede toplayın. Boylece kalan yeri bolebilirsiniz.
fips ile kalan bolgeyi ikiye bolun.
Gerekiyorsa bu işlemi tekrarlayın.
CD-ROM'dan kurulum
Elinizdeki CD, Red Hat'in ticari olmayan surumunu icermektedir. Ticari olan surumunde kitapla verilen CD'ye ek olarak ucretli satılan yazılım paketleri (Red Baron ve Metro-X gibi) vardır. Red Hat Linux'un en kolay kurulum yontemi CD'dendir. Ancak CD'nin bulunamadığı zamanlarda da Red Hat'i bir FTP adresinden, sabit diskten veya NFS sunucudan kurabilirsiniz. Bu kitapcıkta sadece CD'den kurulum yontemi anlatılacaktır.

Disk bilgileri
Kurulum yontemini (bizim metodumuz CD'den olacaktır) ve ne kadar yeri Linux icin acmanız gerektiğini şimdiden biliyor olmalısınız. Disk sıkıntınız varsa ve deneme amaclı kuracaksanız 300Mb, diğer durumlarda en az 600Mb yer ayırmanız tavsiye edilir.

Kurulacak Sistemin Acılması
Oncelikle acılış disketlerini oluşturmalısınız. Bu disketler CDROM altında \images dizini altında bulunurlar. \dosutils dizinindeki rawrite.exe programını calıştırarak \images\boot.img dosyasını bir diskete yazdırmanız gerekiyor. Temiz bir disketi A: surucusune yerleştirin ve CD'nizi bilgisayara takın. Aşağıdaki işlemleri sırasıyla yapın.

D:\dosutils> RAWRITE


Enter disk image source file name: ..\IMAGES\BOOT.IMG


Enter target diskette drive: A:


Please insert a formatted diskette into drive A: and press -ENTER- :


Yukarıda sırasıyla hangi disket goruntusunu (boot.img) ve bunu nereye (A: surucusu) yazdıracağımızı belirttik. Eğer bir PCMCIA kartınız varsa, yukarıdaki işlemlerin aynısını supp.img disket goruntusu icin de yapmalısınız. Kurulum aşamasında PCMCIA kartlarınız tanınacak ve ikinci disketi kullanacaksınız.

Diskete yazdırma işlemi bittiği zaman disketi yuvasından cıkartın ve bilgisayarı, disketten acılacak şekilde BIOS'tan ayarlayın.

Anakartınız ve BIOS destekliyorsa herhangi bir ek diskete gerek kalmadan kurulum yapabilirsiniz. Sadece Red Hat CD'sini yerine takmanız ve BIOS'tan acılış onceliğini CD'ye vermeniz gerekecektir.

Bilgisayarınız acılır acılmaz bir acılış ekranı ile karşılaşacaksınız.

Bu acılış ekranından itibaren yapabilecekleriniz,

Kurulum icin değişik yontemler belirlemek
Fonksiyon tuşlarını kullanarak değişik kurulum metodları hakkında bilgi almak
olabilir. Biz kuruluma başlayacağımız icin verilen secenklerin ilkini kullanıyor ve sadece ENTER tuşuna basıyoruz.

Linux, kurulum sırasında birden cok sanal ekran destekler. Her bir ekranı gorebilmek icin ALT tuşu ve bir klavye uzerinden 1-5 arasında bir tuşa basmalısınız. Sistem acıldığı anda 1. ekran (ALT-1) uzerinde olursunuz. Diğer ekranların her birinden (nadiren gerekse de) kurulum ve cekirdek mesajlarını gormek mumkun olur. Şimdi etkileşimli kuruluma başlayabiliriz.

İlk olarak bir hoşgeldiniz yazısı sizi karşılar. "Ok" diyerek bu bolumu gecin. Ardından kurulumda kullanılacak dil secimine geleceksiniz.

Bu bolumde istediğiniz bir dili secin.

Klavye tipi secimi
Sececeğiniz klavye tipi sistem daha sonra ilk defa acıldığı zaman ontanımlı olarak kurulacaktır, ve calışmanıza bu klavye ile devam edeceksiniz.

Dilediğiniz bir tuş takımını secerek ENTER tuşuna basın. Eğer sectiğiniz tuş takımını beğenmezseniz sistemi kurduktan sonra /usr/sbin/kbdconfig programı yardımıyla değiştirebilirsiniz. Onerimiz bu bolumde "us" klavye secmenizdir.

Kurulum yontemi
Bu kitapcık ile birlikte bir Red Hat Linux CD'si verildiği icin yontemi "Local CD-ROM" olarak secin ve "Ok" tuşuna basın. Kurulum programı hemen ardından sistemdeki CD surucuyu tanımaya calışacak, eğer başarısız olursa ne tur bir CD surucuye sahip olduğunuzu soracaktır. Sistemde IDE/ATAPI CD varsa "IDE", SCSI CD var ise "SCSI" yanıtını verin. Eğer her iki tipte CD'niz yoksa "Diğer" seceneğini işaretleyin.

CD surucunuzu tanıttıktan sonra verilen CD'yi CD surucuye yerleştirin ve "Ok" tuşuna basın. Red Hat, otomatik olarak CD'yi tanıyacaktır.

Kurulumun amacı
Daha once kurulu Red Hat surum 2.0 ve uzeri sisteminiz var ise bunu guncellemeniz ya da Red Hat'i yeniden kurmanız mumkun.

Normal olarak ilk defa kurulum yapılacaksa "Install" seceneğini işaretleyin.

Disk bolumlerinin yaratılması
Red Hat Linux, kurulum sınıfları ile daha kolay bir kurulum amaclamıştır. Kurulum sınıflarında, kendi isteğinize gore bir işistasyonu ya da sunucu amaclı Linux kurabilir, ucuncu secenekte ise istediğiniz paketleri secerek Ozel bir sistem yaratabilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken bir durum vardır. Eğer sunucu (Server) secimi yaparsanız, diskinizde yeralan tum bolumler silinir ve sistem kendisi disk bolumlendirmesi yapar. Benzer şekilde işistasyonu (Workstation) kurulumu yaparsanız diskteki tum Linux bolumleri silinir, diğer bolumler kalır.

"Custom" kurulum yaparsanız diskteki bolumleri silmek sizin seciminize kalır.

SCSI yapılandırması
Sistemde SCSI sabit diskinizin olup olmadığını sorar. Eğer varsa "Yes"i işaretleyin. Bilgisayarınızdaki SCSI kartlar taranacak ve Linux uyumlu SCSI kartlar bulunarak kullanıcı uyarılacaktır. SCSI denetciniz yok ise "No" diyerek bu bolumu gecebilirsiniz.

Disk ayarları
Kurulum programına Red Hat Linux'u nereye kuracağını belirtmemiz gerekecektir. Linux icin ayırmanız gereken bir takas alanı olmalıdır. Daha once soylediğimiz olculerde bir takas alanını diskte ayırmalısınız. Kısacası Linux icin en az bir, takas alanı icin bir disk alanına ihtiyacımız vardır. Takas alanını tanımlamadan Linux kurulmayacaktır.

Red Hat ile birlikte gelen iki tip disk bolumleyici vardır. Bunlardan birincisi tum Linux dağıtımlarıyla gelen ve neredeyse standartlaşmış fdisk, diğeri de Red Hat firması tarafından geliştirilen ve nispeten daha kolay bir arayuze sahip olduğu soylenen Disk Druid. Eğer kullanım rahatlığı istiyorsanız Disk Druid'i secebilirsiniz.

Disk Druid calışması

Disk Druid, kullanıcı dostu bir disk bolumleme arayuzudur. Linux, diskleri tanımlamak icin DOS'tan farklı bir yapı kullanır. Ornek olarak,

Her IDE disk, /dev/hdX olarak tanımlanır. Birinci disk hda, ikinci disk hdb, ucuncu disk hdc ve dorduncu disk hdd adını alır.
Her SCSI disk /dev/sdX olarak tanımlanır. Birinci SCSI disk icin /dev/sda, ikincisi icin /dev/sdb kullanabilirsiniz.
Bunların yanında, her diskin bolumlerini de tanımlamak gerekir. Ornek olarak,

Birinci IDE diskin birinci bolumu /dev/hda1,
Ucuncu IDE diskin ikinci bolumu /dev/hdc2
Birinci SCSI diskin dorduncu bolumu /dev/sda4
olarak adlandırılır.

Disk Druid ekranının ust kısmında, halihazırda gosterimde olan diskin bolumlerini goreceksiniz (hda1, hda2, hdb3 gibi). Alt kısmında ise, makinanızdaki diskler hakkında bilgiler vardır (hda, hdb gibi)

Eğer kurulumdan once disk alanı ayırmamışsanız, Disk Druid ana penceresinin altındaki tuşlar yardımıyla yeni disk bolumu eklemeniz gerekecektir. Aşağıda bu tuşlar ve kısa tanımları yeralıyor:

Add (Ekle): Yeni bir bolum eklemek icin kullanılır.
Edit (Değiştir): Bir disk bolumumun tipini değiştirmek icin kullanılır.
Delete (Sil): Sectiğiniz disk bolumunu siler.
Ok: Ekrandaki bolumlendirme tablosu bilgilerini sabit diske kaydeder ve cıkar.
Back (Geri): Diskte bolumlendirme yapmadan once eski menulere geri donmek icin kullanılır.
F2 - NFS ekle : Bir ağ uzerinden paylaştırılan dizini sisteme eklemek icin kullanılır.
F5 - Baştan : Yapılan tum değişiklikler gozardı edilecek ve bolumlendirme tablosu eski şekline getirilecektir.
Disk Druid'in "Drive Summaries" bolumunde ise makina uzerindeki her diskin ozelliklerini ayrı ayrı gorebilirsiniz. Birden fazla diskiniz var ise Drive Summaries'e gelip aktif diski değiştirin. En ustteki "Current Disk Partitions" bilgilerinin değiştiğini gorebilirsiniz.

Drive : Disk aygıtını gosterir.
Geom : Diskin boyut bilgilerini (silindir, kafa ve sektor) verir.
Total : Sabit diskin toplam alanını (Mb cinsinden) verir.
Used : Sabit diskin ne kadarlık bir kısmının disk bolumlerine ayrıldığını gosterir.
Free : Diskte ne kadar boş yer kaldığını gosterir.
Bar graph : Diskin ne kadarlık kısmının ayrılmış olduğunu bir bar grafik yardımıyla gosterir.
Disk Bolumleme
Red Hat Linux kurulabilmesi icin diskinizde sadece bu iş icin ayrılmış en az 150Mb temiz disk alanı bulunmalıdır. Ancak yeterli disk bolumunuz varsa 600Mb ve daha yukarı bir disk alanı tavsiye ediyoruz.

Daha once de belirttiğimiz gibi, diskte bir tanesi sistem icin, diğeri de takas alanı icin olmak uzere iki ayrı disk bolumu ayırmanız gerekecektir. Bu iki disk bolumu aynı disk uzerinde olmak zorunda değildir.

Tablonun ust kısmında hangi disk alanı, kurulacak olan Linux'un hangi bolumune bağlanacağı, alt kısımda da diskin ozellikleri yeralıyor. Biz sırasıyla once /dev/sda1'i takas alanı olarak ayıracağız, ardından da 1000Mb'lık Linux bolumunu sistemin kokune (/) yerleştireceğiz. Başka disk alanlarına ihtiyac duymadığımız icin geri kalan disk alanını henuz tanımlamadık ve ileride işimize yarayacak şekilde saklıyoruz.

Ekranın altındaki "Edit" duğmesine tıklayın. Once takas alanımızı belirlememiz gerekiyor. Ekrana şoyle bir goruntu gelecektir.

"Size" yerine, ne kadar disk bolumunu ayarlayacağınızı yazın. "Type" icin Linux Swap verin. "Grow to fill disk?" seceneğini işaretlemeniz halinde eğer diskte, bolumlendirmeden sonra boş alan kalmış ise bu alanlar takas alanı olarak tekrar kullanılacaktır.

Kendi diskiniz uzerinde denemeler yaparken birden fazla takas alanı belirleyebilirsiniz. Ancak her bir takas alanının buyukluğu 127Mb'tan fazla olamaz. 16'dan fazla takas alanı yaratamazsınız.

Takas alanını tanımladıktan sonra ikinci işe geciyoruz. Linux native bolumunu (/dev/sda2) kok (/) olarak tanımlamamız gerekiyor. Tekrar "Add"i secin. Yukarıdaki işlemlerin aynısını uygulayın, bu sefer disk tipi icin "Linux native", disk buyukluğu icin "1000" girin. Tabi ki 1000 yerine kendi diskinizin buyukluğune bağlı olarak istediğiniz bir rakamı vermekte serbestsiniz.

"Ok" tuşuna basarak onceki menuye (Şu anki disk bolumleri) donebilir ve "Ok" diyerek sonraki menuye atlayabilirsiniz. Ek olarak, aşağıda NFS bolumunun eklenmesi ve fdisk ile ornek calışma yapmak icin fdisk komutları yeralıyor.

NFS bolumu eklemek
F2 tuşuna bastıktan sonra, aşağıdaki bilgileri karşınıza cıkacak menuye sırasıyla girin:

NFS sunucunuzun İnternet adresi (ornek olarak penguen.gelecek.com.tr)
Uzaktaki makinanın, NFS paylaşımına acık dizini (ornek olarak /public/nfs)
Paylaşılacak dizinin, yerel makinada nereye bağlanacağı (ornek olarak /usr/nfs)
Sabit disk uzerinde birden fazla Linux native disk alanı belirleyip, bunları ayrı ayrı /home, /usr gibi dizinlere yerleştirebilirsiniz. Ancak en kolay ve gecerli cozum, bir Linux native, bir de Linux swap (takas) disk alanı tanımlamak ve Linux'u kurmaktır.

Etkin Takas Alanı
Bu menude takas alanının aktifleştirilmesi gerekiyor. Daha once bir takas alanı tanımladık, şimdi de alanının uygun bir şekilde formatlanması gereklidir. "Ok" tuşuna bastığınız zaman disk uzerindeki takas alanı bicimlendirilecektir (format).

Yukarıdaki menude yeralan son secenek ile dilerseniz diskinizde bulunması muhtemel hatalar onceden farkedilir. Bu kısımlar Linux kurulurken "bozuk" olarak işaretlenir ve uzerine bilgi yazılmaz.

Takas alanını bicimlendirdikten sonra sırada Linux'un kok bolumu icin kullanılacak olan disk alanı var. Ekranda bicimlendirilecek bolumlerin bir listesini gormektesiniz.Eğer yeni bir bolum yaratmışsanız, bu kısmın Linux'a ayrılabilmesi ve uzerine sistemin kurulabilmesi icin bicimlendirilmesi gerekiyor. Ancak daha once diskte bir Linux varsa ve bu kısmı bicimlendiriyorsanız onceden uyarıyoruz: Bicimlendirilen bolumlerde varolan tum eski verileriniz yokolacaktır.

Kurulacak bileşenler
Sırada Red Hat ile kurulmasını istediğiniz paketleri secmeye geldik. Buradaki paketlerin sayısının fazlalığı kafanızı karıştırabilir. Aşağıdakine benzer bir goruntu sizi karşılayacaktır.

Yukarıdaki ornekte kendi bilgisayarınıza koyacağınız bileşenleri boşluk tuşu yardımıyla secmeniz gerekmektedir. Yanında * karakteri olan bileşenleri yaratan paketler hakkında daha ileride detaylı sorular sorulacak ve siz de her paketin kurulup kurulmayacağına karar vereceksiniz. Menude yeralan sistem bileşenlerine ait bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz. Tum paketleri secmek isterseniz diskinizde en az 1200Mb'lık bir alan bulunmalıdır. "Select individual packages" tuşuna bastığınız zaman, Red Hat her bir bileşenin icindeki paketlerin kurulumuna kendisi karar vemeyecek ve secimi size bırakacaktır.

Printer Support : Yazıcı desteği. Eğer bilgisayarınıza bir yazıcı bağlamayı duşunuyorsanız, veya bir ağ uzerindeki yazıcıyı kontrol etmek istiyorsanız secmelisiniz.
X Window System : Windows'un ekran goruntusune benzer şekilde pencerelerle calışmanızı sağlayan pencere denetleyici sistem. Linux'un bir metin arayuzu de bulunuyor, ancak en sık şekli X11 grafik arayuzu aracılığı iledir. Netscape, KDE gibi X ekranına ihtiyac duyabilecek programlar icin X Window sistemini eğer yeterli yeriniz varsa secmenizi oneririm.
GNOME : GNOME pencere yoneticisi. Mutlaka alın.
KDE : GNOME benzeri, X Window altında kullanabileceğiniz bir diğer pencere yoneticisi. KDE'yi kacırmamanızı oneririz.
Mail/WWW/NewsTools : Burada e-posta alıp gondermek, web sayfalarına ve haber obeklerine bağlanmak icin tin, elm, mutt, mh, pine gibi programlar bulunur.
DOS/Windows Connectivity : DOS ve Windows makinalarıyla dosya ve yazıcı alış-verişi yapmak istiyorsanız bu şıkkı secmelisiniz.
File Managers : vi, pico, jed ve joe gibi programları icerir. Bu programları DOS'taki edit komutuna benzetebilirsiniz. Her programın kendine ait avantajı ve guclu olduğu yanlar vardır.
Graphics Manipulation : Electric Fences, xv, Image Magick, gimp gibi goruntu dosyaları uzerinde işlem yapan programların bulunduğu bileşendir. Ozellikle gimp'i almayı unutmayın.
X Games : X Window penceresi altında calışabilecek programlar burada bulunur.
Console Games : Grafik ekrana ihtiyac duymayan oyun programları (bsd-games) burada yeralır.
X Multimedia Support : Ceşitli oyunlar, ses kartı ve CD surucu uygulamaları ile animasyon programları icerir.
Print Server : Linux'u bir yazıcı sunucu olarak kullanmayı duşunuyor ve bir ağa konuşlandırılmış makinaların Linux uzerinde yazıcı servisi almasını istiyorsanız bu şıkkı secmelisiniz.
Networked Workstation : Sistem yoneticisine yonelik, ozellikle ağ servislerini kapsayan tum programları icerir.
Dialup Workstation : Linux'u uzaktan bağlantı yapabileceğiniz bir cevirmeli ağ sunucusuna donuşturur.
News Server : inn gibi programları kullanarak Linux'u haber obeği sunucusu olarak calıştırabilirsiniz.
NFS Server : NFS (Network File System) aracılığı yardımıyla ağ uzerindeki diğer makinalar Linux'un disk ve CD surucusune erişme imkanı bulabilirler.
SMB (Samba) Connectivity : SMB paketi, NFS'e benzer şekilde bu defa Windows, WfW ve NT benzeri makinaların Linux ile disk ve yazıcı paylaşımı yapmasını sağlar.
IPX/Netware(tm) Connectivity : Linux, Novell Netware makinaların kullandığı IPX protokolunu konuşabilir, hatta ağ uzerindeki diğer makinalar Novell Netware sunucusu olarak gorev yapabilir.
Anonymous FTP/Gopher Server : Linux'un FTP ve Gopher sunucusu olarak gorev yapabilmesi icin bu şıkkı seciniz. Gopher artık onemini yitirmiş, ftp ve web'e oranla kullanım olanakları kısıtlı bir İnternet servisidir.
Web Server : Linux'un web sunucu olarak gorev yapması icin gereken paketleri icerir. Yaygın bir kullanım alanı bulunan Apache sunucusu bu kısımdadır.
DNS Name Server : Bir alanı (domain) kontrol edecekseniz DNS'e (Alan adı sunucusu) ihtiyacınız olacaktır.
PostgreSQL (SQL) Server : PostgreSQL, DBMS uyumlu, tum kaynak kodları verilen, ucretsiz, guvenilir ve guclu bir veri tabanı yonetim sistemidir.
Network Management Workstation : DHCP (dynamic host configuration protocol), SNMP gibi ağ yonetimini kolaylaştıran paketler bu bileşen icinde yeralır.
TeX Document Formatting : Dokuman uretirken TeX/LaTeX kullanmak isteyen kullanıcılar bu seceneği işaretlemelidirler. X Window altında herhangi bir ftp adresinden indirilebilecek LyX kelime işleme programı yardımıyla LaTex dokumanları hazırlayabilirsiniz.
Emacs : Emacs, Turkiye'de fazla bilinmeyen ve sıkca kullanılmayan bir metin editorudur. Denemek isteyebilirsiniz.
Emacs with X Windows : Emacs'ın X Window altında calışan surumu.
C Development : C programcılarına yonelik kutuphaneleri ve gerekli belgeleri icerir. C programıyla ilgileniyor ve yazılım geliştirmek istiyorsanız bu seceneği işaretleyin.
Development Libraries : Diğer dillere (Java, Pascal, vb) ve paket programlara ait geliştirme kutuphanelerinin bulunduğu bileşen.
C++ Development : C++ programcılığına merak duyuyorsanız bu şıkkı da secin.
X Development : X Window programları geliştirmek icin bu bileşen altında bulunan kutuphanelerden edinin.
GNOME Development : GNOME pencere yoneticisi ve GTK+ kutuphanesiyle programlama yapacaklar icin.
Kernel Development : Cekirdek uzerinde değişiklik yapmak isteyen C ustaları icin.
Extra Documentation : Yukarıdaki paketlerle gelmeyecek tum belgeler buradadır. Linux Documentation Project kapsamında cıkarılan kitaplar (network administrator's guide, system administrator's guide) ile HOWTO ve FAQ dosyaları buradadır. Turkcenin yanında belli başlı tum dillere ait geniş bir dokuman yelpazesi vardır.
Everything : Tum bileşenlerde yeralan alt paketlerin hepsini kuracaktır.
Bazı paketlerin (orneğin cekirdek ve belli başlı kutuphaneler) mutlaka kurulması gereklidir. Kurulum disketi, bu paketleri cıkartmak istediğiniz zaman izin vermez.

Grup secimi
Red Hat ile birlikte kurulacak programlar burada secilir. Yukarıdaki menude programları oluşturan bileşenleri sectik. Şimdi de her programı kurup kurmayacağımıza karar verebiliriz.

ENTER yardımıyla paketlerin secimi yapılabilir. Secili paketin toplam boyu ve paket hakkındaki ayrıntılı bilgi F1 tuşu yardımıyla gorulebilir. Boylece gerekli gereksiz tum paketlerin sisteme kopyalanması ve disk alanını meşgul etmeleri onlenmiş olur.

Kurulacak tum paketleri sectikten sonra diğer menuye gecin. Eğer bir paketin kurulumu diğeri icin gerekli ise RPM (Red Hat Package Manager) olayın farkına varır ve sizi uyarır.
[*] Choose packages to satisfy dependencies


seceneğinin işaretlenmesi halinde her paketin bağımlı olduğu, ancak kullanıcı tarafından secilmeyen paketler de sisteme yerleştirilecektir. Ornek olarak gnome paketini sectiniz, ancak gnome pencere denetleyicisinin calışması icin gerekli olan gtk kutuphanesini yuklemediniz. RPM tum bağımlılıkları ekrana listeler ve sizi gereklilikleri gozonune almanız icin uyarır. "Ok" derseniz ekranda yeralan tum paketler kurulacaktır.

Kurulum kaydı sistem kurulduktan ve acıldıktan sonra /tmp/install.log dosyasından ayrıntılı olarak izlenebilir. CD surucunuzun hızına gore 10 ile 20 dakika arasında surecek kurulum sırasında, ekranda hangi paketlerin kurulduğu, paketler hakkında kısa bilgi ve ne kadar yer kaplayacağı yazılır. Ayrıca kalan ve kurulacak paket sayısı ile tahmin edilen kurulum suresi belirtilir.

Fare Tipinin Belirlenmesi
Red Hat Linux, bilgisayara bağlı olan fareyi tanıyacak ve sistem acılırken bu farenin calışabilmesi icin gerekli yazılımları yukleyecektir.

Eğer iki tuşlu bir fareniz var ise, 3 tuş oykunumu seceneğini kullanmak isteyebilirsiniz. Bu secenek ile eğer farenin iki tuşuna basarsanız fare ortadaki tuşa basılmış davranacaktır. Ozellikle X Window altında gecerli ve sıkca kullanılan bir secenektir.

Fare otomatik olarak tanınamazsa farenin tipini ve hangi seri porta bağlı olduğunu soran bir ekran sizi karşılayacaktır. Buraya gerekli bilgileri yazın ve ENTER tuşuna basın. Red Hat kurduktan sonra fare tipini tekrar değiştirmek isterseniz /usr/sbin/mouseconfig programını calıştırmalısınız.

Ağ ayarlarının yapılması
Eğer bir ethernet kartınız varsa, ağ ayarlarınızı yapabilirsiniz. Aksi takdirde bu kısmı gecin.

Eğer yerel bir ağ uzerinde calışıyorsanız (orneğin ethernet ağı) buradaki ayarlamalara ihtiyac duyacaksınız. Ancak İnternet servis sağlayıcısına bir telefon hattı uzerinden bağlanmayı duşunmeniz halinde bu bolumu gecebilirsiniz. Modem ile bağlanacağınız zaman servis sağlayıcıdan gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Red Hat kurulum disketi sistemde bulunan ethernet kartını tanıyarak tipini belirtecektir.

Bazı NE2000 uyumlu kartlarla sorunlar yaşayabilirsiniz ve sistem bunları tanımayabilir. Eğer kartınız PCI ise fazla sorun yaşamadan kartınız tanınacaktır.Eğer ağ kartınız tanınamazsa ekrandaki ağ kartları listesinden size uygun olanı secin. Bu durumda ağ kartınızın I/O adresini bilmeniz gerekecektir.

Ağ kartınızın ayarlarını belirtmek icin I/O adresi yerine kartın I/O numarasını girin ve "Ok" tuşuna basın. Kartınız tanınacak ve bir sonraki menuye gececeksiniz.

Acılış sırasında makinanın belirli bir IP'si var ise "Static IP Address" seceneğini girin. Eğer ağda BOOTP ya da DHCP kullanılıyorsa, gerekli parametrelerin girilebilmesi icin sistem yoneticisine başvurun.

TCP/IP ayarları menusunde sistem yoneticisinden alacağınız IP adresi, ağ maskesi, yonlendirici IP numarası ve alan adı sunucusunu girmelisiniz.

"Ok" tuşuna basarak "Configure Network" menusune gelin. Eğer tum IP numaralarını duzgun bir şekilde girmişseniz, makinanızın adı ve alan adı doğru olarak ekrana gelecektir. Menude ayrıca ikinci (Secondary nameserver) ve ucuncu DNS (Tertiary nameserver) numaralarını da girebilirsiniz. Birinci DNS'in calışmadığı zamanlarda sırayla ikinci ve ucuncu DNS adreslerine bakılır. Bu adresler sistem yoneticisinden oğrenilebilir.

Zaman dilimi (Configure Timezones)
Turkiye'nin bulunduğu zaman dilimi icin "Turkey" secin. Daha sonra herhangi bir nedenle bulunduğunuz zaman dilimini değiştirmek isterseniz /usr/sbin/timeconfig komutunu calıştırabilirsiniz.

Acılışta calıştırılan servisler
Sistem acıldığı zaman hangi servislerin (httpd, named, innd gibi) calıştırılacağı buradan secilir. Listeyi aşağıdan yukarıya doğru surukleyip her servise ayrı ayrı bakın. Eğer bunlar hakkında yeterli bilginiz yoksa F1 tuşu emrinize amade. Daha sonra sistemin acılışında calıştırılan servisleri değiştirmek ve yeni servisler eklemek icin /usr/sbin/ntsysv komutunu calıştırmalısınız.

Yazıcı ayarlarının yapılması (Configure Printer)
Sisteminize uygun yerel yazıcı seciminizi yapın. İster yerel ağ uzerinden, isterseniz Red Hat uzerinden yazıcı kullanabilirsiniz.

Dort tur yazıcı tanımlayabilirsiniz:

Local : Yazıcınız kendi makinanıza bağlıdır.
Remote lpd: Ağ uzerinde yeralan başka bir yazıcıyı kullanmak isteyebilirsiniz.
SMB/Windows 95/NT: Ağ uzerindeki bir SMB sunucusu, ya da 95/NT makinası uzerinden cıktı alabilirsiniz.
Ağ uzerindeki LAN Manager yazıcıyı kullanabilirsiniz.
Burada sadece yerel yazıcınız olduğunu farzederek işlemleri surdureceğiz. Standart yazıcı seceneklerini ekrandaki menude gorebilirsiniz. Bu bolumde herhangi bir değişikliğe gerek yok, "Ok" ile bir sonraki menuye gecin.

Yazıcı tipi seciminden sonra, sizden şu bilgilerin girilmesi istenecektir:

Name of queue (Kuyruk adı) : Yazıcı kuyruk ismi.
Spool directory (Kuyruk dizini) : Yazdırmadan once, yerel makinede dosyaların nerede tutulacağı.
Bir sonraki menude Linux tarafından otomatik olarak tanınan yazıcılar ekranda belirtilecektir. İstediğiniz yazıcı modelini secip sorulara uygun yanıtlar verdikten ve secimleri onayladıktan sonra bu menuden cıkın.

Bir sonraki ekranlarda sırasıyla yazıcının tipini, kağıt buyukluğunu (ebatlarını) ve yazıcı cozunurluğunu listeden secin.

"Fix stair-stepping of text" seceneği secili olarak kalsın. Kağıt boyutu ise, eğer bilindik dosya kağıdı kullanılacaksa a4 olmalıdır.

Renk derinliğini belirlerken (Configure Color Depth menusunde) renk kalitesi ekranda sıra ile yazılıdır. 3, en duşuk renk kalitesi ile yazmanızı sağlarken 32 yardımıyla en kaliteli, ancak en yavaş cıktı alabilirsiniz. Bu bolum de biterken, karşınıza gelen son menude yapılan ayarları kontrol edin ve "Ok" tuşuna basın.

Root şifresinin tanımlanması (Root Password)
Bilgisayarda yetkili kullanıcı olarak gorev yapacak kişinin (root) şifresinin verilmesi işlemi burada yapılır. Bu şifreyi unutmamak icin gecici olarak guvenli bir yere yazabilirsiniz.

Gecici root şifresini sistem acıldıktan sonra değiştirmek icin

passwd


komutu kullanılmalıdır. root kullanıcı şifresini girerken ekrana yazılmayacaktır.

Erişim yapılandırılması (Authentication Configuration)
root kullanıcısının şifresinin belirtilmesinin ardından, farklı kimlik denetim yontemlerinden bir tanesini sisteminiz icin belirlemelisiniz.

Enable NIS : Ağ uzerindeki bir kac bilgisayarın aynı şifre ve grup dosyalarını kullanmasını sağlar.
NIS Domain : Sistemin hangi NIS alanında calıştığını belirler.
NIS Server : NIS sunucusunun adını girin.
Enable Shadow Passwords : Daha guvenli bir sistem icin kullanılır. Normalde bu kısmı değiştirmeyin.
Enable MD5 Password : 256 karaktere kadar şifre kullanılabilmesini sağlar.
Bu bolumde, eğer sistemde NIS kullanmıyorsanız herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yoktur.

Acılış disketinin yaratılması
Linux'un bir disketten acılmasını da sağlamak istiyorsanız acılış disketi yaratmalısınız. Ozellikle sabit diskin MBR kısmına LILO'yu (Linux yukleyici) yerleştirmeyecekseniz bu bolumu es gecmeyin. Sabit disk uzerinde bir sorun olduğu ve Linux'un acılmadığı zamanlarda da acılış disketi yardımıyla sistemi acıp sorunu giderebilirsiniz.

Temiz bir disketi disket surucuye yerleştirin ve "Ok" tuşuna basın. Sistem, bir acılış disketi yaratacaktır.

LILO kurulumu
LILO, bir sistem onyukleyicidir. Sabit diskin başına yazılır ve makina her acıldığı zaman hangi işletim sisteminin başlatılması gerektiğine karar verir. Bu bolumde LILO'yu MBR'ye kurmak icin gerekli adımları atacağız.

"Where do you want to install bootloader?" sorusuna /dev/hda olarak yanıt verin (eğer birinci sabit diske kurulum yapıyorsanız).

Bazı sistemlerde acılış sırasında cekirdeğe ozel parametreler yollanması gerekir. Sizin sisteminizde de gerekiyorsa bu parametreleri bir sonraki menude belirtmeniz gerekmektedir. Genellikle herhangi bir parametre girmenize gerek kalmayacaktır. Bu bolumu "Ok" diyerek gecebilirsiniz.

X Window kurulumu
X Window, Linux'ta grafik arayuzune verilen isimdir. Kurulum programı bu menude ekran kartınızı otomatik olarak tanıyacak ve gerekli yazılımı yukleyecektir.

Eğer ekran kartı tanınamaz ise karşınıza bir liste gelir. Bu listeden ekran kartınızı secin. Eğer kart listede yine yoksa cok buyuk ihtimalle XFree86 tarafından desteklenmiyordur.

Monitor secimi
Listedeki monitorlerden, size en uygun olanını işaretlemeniz gerekiyor. Eğer monitor listede yok ise "Custom" seceneğini işaretleyin. Yatay tazeleme sıklığı 14 ve 15 inc monitorler icin

Non-Interlaced SVGA, 1024x768 @ 60 Hz, 800x600 @ 72 Hz


ve 17 inc monitorler icin

Monitor that can do 1280x1024 @ 70 Hz


Monitor that can do 1280x1024 @ 72 Hz


secilebilir. Duşey tazeleme ise 50-90 ya da 50-100 arasında olur.

"Video Clockchip Setting" yazılı menu karşınıza cıkar ise bu kısmı "No Clockchip Setting" ile gecin. Sonraki menude ekranın hangi cozunurlukle acılacağı sorulur. Uygun olan cozunurlukleri işaretleyip bu bolumden de ayrılın.

Sırada X Window'un ilk deneme işlemi var. Grafik ekranın acıldığını gorurseniz fare yardımıyla "Yes" tuşuna basın. Hemen ardından X Window'un acılışta otomatik olarak calıştırılıp calıştırılmayacağı sorulacaktır. Acılışta X Window'un gelmesini istiyorsanız bu bolume "Yes" cevabı verin.

Sistem kurulumu tamamlanmıştır. Acılışta karşınıza

LILO:


yazısı cıkar. TAB tuşuna basarsanız calıştırılabilecek işletim sistemlerinin bir listesini gorebilirsiniz. ENTER tuşuna basarak ontanımlı sistemi acın.

Bir sure gectikten sonra, kurulum sırasında yaptığınız secime gore metin tabanlı ya da X Window tabanlı bir giriş sizi karşılar. Her iki durumda da yapacağınız işlem aynıdır. "login" yazan bolume "root", yani yetkili kullanıcı adını, "Password" yazan bolume de kurulum sırasında belirttiğiniz şifrenizi girmelisiniz.

Sisteme giriş yaptıktan sonra bazı komutları deneyebilir ya da X Window'a geciş yapabilirsiniz. Metin ekranda iken X Window'a gecmek icin aşağıdaki komutu yazın:

startx


Kurulumda karşılaşabileceğiniz sorunlar
Aşağıda, kurulumla ilgili belli başlı sorunlar, soru-cevap şeklinde sıralanmıştır.

Kurulum, SIGSEGV(11) ya da SIGSEGV(7) sinyali vererek kesiliyor.
Bu durum, donanım uyumsuzluğuna işarettir. Nadiren de olsa, sıcaklığın da etkisi olabilir. Yapılabilecekler arasında, makinada kurulumu etkilemeyecek tum cihazları (TV kartı, ses kartı gibi) cıkartmak, RAM'ların yerini değiştirmek, cep (cache) belleği etkisiz hale getirmek var.

Yazıcımı ayarlayamıyorum.
Bu sorun, kurulumu hic bir şekilde etkilemeyecektir. Sistemi duzgun bir şekilde kurabilir, daha sonra X Window altından kolayca ayarları tekrar yapabilirsiniz.

Kurulum sırasında (herhangi bir yerde) makina kilitleniyor ve devam etmiyor.
Bu sorun, nadiren de olsa bozuk CD'lerde gorulebiliyor. Satıcınızla goruşun.

Acılış disketi oluşturamıyorum.
Eğer disketiniz bozuk ise, acılış disketi yaratılamayacak ve sistem hata verecektir. Hem acılış disketini, hem de kurulum sırasında kullanacağınız kurulum disketini oluştururken mutlaka bu disketlerin temiz ve hatadan arındırılmış olmasına dikkat edin. Disketlerin formatlanmış olmasına gerek yoktur.

Ekran kartımı tanımıyor.
Linux, tum ekran kartlarıyla uyumlu bir işletim sistemi değildir. Surekli olarak daha fazla sayıda ekran kartına destek veriyor olmasına rağmen, nadiren de olsa ekran kartınızın tanıtılamadığı durumlar ortaya cıkabilir. Bu sorun, kurulumu etkilemeyecektir. Linux'u metin ekrandan da kolayca calıştırabilirsiniz.
__________________