- Bu yazının guncel hali icin:
http://munirekinci.wordpress.com/2008/12/20/xfce
Xfce Nedir?
Xfce, Unix turevi işletim sistemlerinde kullanılabilen bir masaustu ortamıdır.
Xfce'in ozellikleri;
Xfce'in ceşitli bolumleri GPL, BSDL ve LGPL lisansları altında korunmaktadır, anlaşılacağı uzere tamamı acık kaynaklıdır ve ucretsizdir. Acık kaynaklı olması sebebiyle bircok platform uzerinde (Linux, BSD, Solaris) kullanılabilir. Son derece hafiftir; bu sebeple, duşuk ozelliklere sahip bilgisayarlar uzerinde rahatca masaustu ortamı kullanımına olanak sağlar. Kullanımı kolaydır ve kullanıcının isteğine bağlı olarak pek cok şekile girebilir, bu sebepledir ki pek cok kişi ve amac icin Xfce idealdir. Gorunum olarak sade tutulan Xfce programları GTK+ widget setini kullanır ve oldukca kararlı bir yapıya sahiptir.
Xfce'in bazı bileşenleri;
Xfwm (Xfce Window Manager), Pencere Yoneticisi;
Xfwm, Xfce masaustu ortamının oldukca yetenekli bir pencere yoneticisidir. Sıradan pencere yoneticisi işlevlerinin dışında coklu calışma ortamı desteği ile birden cok calışma ortamı sunabiliyor, klavye kısayolları ile pencereleri etkin şekilde kullanmaya ve compositing desteği ile pencereleri saydamlaştırma ve golgelendirme gibi gorselliklerle susleyebilmeye olanak sağlıyor ayrıca tema ceşitliliğide oldukca fazla.
[IMG]http://img155.**************/img155/3514/xfwm4ip6.png[/IMG]
Xfdesktop (Xfce Desktop Manager) , Masaustu yoneticisi.
Xfdesktop, Xfce masaustu ortamının masaustu yoneticisidir. Xfdesktop ile masaustune simgeler eklenebilir, arkaplan resmi eklenebilir, surukle bırak ile dosya işleri yapılabilir. Kısacası masaustunu şekillendirmeye olanak sağlayan yazılım budur. Gnome uzerinde bu işlevi Nautilus dosya yoneticisi ustlenmiştir.
[IMG]http://img155.**************/img155/3492/xfdesktoppm3.png[/IMG]
Thunar;
Thunar Xfce masaustu ortamının dosya yoneticisidir. Thunar diğer Xfce programları gibi sadeliği on planda tutmaktadır; sıradan dosya yoneticisi işlevleri dışında ekstra ozellikler barındırmaz. Dosya onizlemesi yapabilir. Oldukca hızlıdır.
Xfce4-panel;
Xfce4-panel isminden de anlaşılacağı uzare Xfce masaustu ortamının panelidir. Panel ile calışma alanları arasında geciş yapılabilir, pencereler yonetilebilir, kısayol eklenebilir ve programlar menusu isteğe gore duzenlenebilir. xfce4-panel compositing desteği barındırır, boylelikle saydamlık kazanabilecek ozelliktedir.
Sonuc olarak Xfce ozellikle hafif bir masaustu ortamı isteyenler icin komforlu bir calışma alanı sağlar. Yapısındaki minimalist tutum, temiz bir goruntu ve bilgisayara daha yuksek bir işlem gucu kazandırır. *nix kullanıcılarının deneyip gormesini oneririm.
Xfce ile birlikte gelen bazı dağıtımlar şunlardır;
Xubuntu, Linux Mint, Debian, Zenwalk, Belenix, Parted Magic, Xfld, Wolvix, Kwort, Saxenos.
Kaynak : forum.ubuntu
__________________
Xfce
Linux0 Mesaj
●44 Görüntüleme