Oncelikle Ubuntu'yu USB belleğe değil USB sabit diske kurduğumu belirtmek isterim. Parmak bellek ve USB sabit arasında teknolojik bazı farklar mevcut. En azından USB bellekler daha hızlı olabilir ama USB sabit diskler kadar geniş depolama alanı sunamıyorlar malesef.

Ubuntu'yu, harici sabit diske nasıl kurduğuma gelince...

İlk once harici diskimi 3 parcaya boldum:
1. 14 GB ext3 dosya sistemi ile kok dizin
2. 1 GB swap (takas) alanı
3. 174 GB ntfs dosya sistemi ile diskin geri kalan alanı...

(Aslında harici diskim ntfs dosya biciminde ve tek parcaydı. Ben Gparted aracılığıyla diski yukarıdaki şekilde bolumleyip diskte var olan dosyaları 3. bolume taşıdım. Bu işlem yaklaşık 8 saat surdu)

Burada dikkat etmeniz gereken, acılabilir/ubuntu kuracağınız diskin, harici diskin 1. bolumunde olması. Yani, hali hazırdaki diski bolumleyeyim, sondaki boş alanı kullanırım diye duşunmeyin. Bu şekilde calışmıyor!)

Sonra sistemi Ubuntu CD'si ile başlattım. Kurulumu başlattım ve kurulumu hangi diske yapmak istediğimi sorduğunda harici diskimi sectim. (Diskin ilgili bolumu formatlamasına izin verdim. Zaten boştu..)

Kurulum bittiğinde, sistem acılışında "F10 for Boot Devices" yazısını gorduğumde F10 tuşuna basıp listeden Toshiba'yı sectiğimde sistem harici sabit diskten acılıyordu.

Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Kullandığınız bilgisayarın anakartı 2005'ten once imal edilmişse, harici USB diskten sistemi BAŞLATAMAZSINIZ. Yani siz ne yaparsanız yapın, sistem bu ozelliği desteklemediği icin bir işinize yaramaz.

Fakat bu noktada bir puf var. Bir adet yeniden yazılabilir 8mm CD (yani normal cd'lere gore capı daha ufak CD'ler; genelde CD'ye kayıt yapan kameralarda kullanılır. Tum teknoloji mağazalarından bulabilirsiniz.) satın alıp bu CD'ye acılış dosyalarını kopyalayabilir, sistemi bu CD ile acıp harici harddiskten calışabilirsiniz. Ama bu yontem pek pratik olmadığından tavsiye edebileceğim bir şey değil...

Ben, anakartı 2005 oncesi imal edilmiş bir sistem kullanmadığımdan yukarıdaki sorunla karşılaşmıyorum.

Harici diske kurulum yaptığınızdan istediğiniz dosyayı kopyalayabilir, saklayabilir, istediğiniz programı, eklentiyi kurabilirsiniz... Buna temalar, sesler, duvarkağıtları vb. dahil...

Harici diske kurduğunuz Ubuntu'nun diğer sistemlerde sorunsuz calışmasına gelince... İşin en guzel tarafı bu aslında.. Ubuntu, Windows'taki gibi sadece kurulduğu sisteme ozel suruculeri kurmak yerine genel suruculeri sisteme kuruyor. Misal ses kartı icin OSS yani acık kaynak ses sistemi kurulduğu icin pek cok ses kartını sorunsuz kullanabiliyorsunuz. Diğer donanımlar da buna benziyor. Sadece ekran kartlarında problem olabiliyor. O da orneğin ATI ekran kartlı bir makinede kurulum yaptıktan sonra Nvidia ekran kartlı bir sisteme gecerseniz doğru suruculeri yuklenemediğinden mesela Compiz calışmıyor ama onun dışında bir problem olmuyor.

Ben Jaunty Alpha 4'e yukseltene kadar, Intel anakartla tumleşik ekran kartı, ATI ekran kartı ve Nvidia ekran kartlı 3 farklı konfigurasyonlu sistemde Compiz dahil herşeyi calıştırabiliyordum. Ubuntu 8.10 ile 3 sistemi de harici diskten sorunsuz olarak kullanabiliyordum. (Ethernet kartları, kablosuz bağlantı aparatları dahil!)

Kaynak : forum.ubuntu
__________________