Phpmyadmin de sunucu bilgileri $cfg['Servers'] değişkeninde saklanır. Farkedeceğiniz uzere servers. Bu $cfg['Servers'] cok boyutlu bir dizidir. local olanını phpmyadmin kendi tanımlar. $cfg['Servers'][$i] şeklinde $i satır numarası ile de farklı sunucular tanımlayabiliriz. Bu tanımlama işini şoyle yapacağız.
Kod:
sudo gedit /etc/phpmyadmin/config.inc.php
Yukarıdaki komut ile phpmyadmin yapılandırma dosyamızı gedit ile acalım. Yanlış bir şey yapmamak icin once dosyayı yedeklemek karınıza olabilir. Dosyaya ikinci sunucumuzu tanımlamak icin dosyanın sonuna yeni satırlar ekleyeceğiz.
Ayrıntıya girmeden sadece sunucumuzun adını tanımlıyoruz. Orneğin benim dosyamda şu şekilde
$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'ubuntu-tr.net';
Bu arada ufak bir not duşelim $cfg['Servers'][0] değşkeni boş olmalı. Buraya atama yapmayın
Bu işlemi yaptıktan sonra bir sonraki phpmyadmin girişimizde sunucu secimi cıkacak. Tabi bu kadarla kalmaz zorunda değilsiniz. İsterseniz daha cok sunucu ekleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken her seferinde $i değişkenini bir arttırmak. Orneğin.
$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'ubuntu-tr.net';
$i++;
$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'canosayan.com';
$i++;
$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'google.com';
Yapabileceğimiz bir diğer yetenekli işlem ise daha farklı. Her seferinde phpmyadmin'e girişte şifre girmekten sıkılıyor olabilirsiniz. Hele eğer dışarıdan bağlanılan bir sunucu değilse bu cok sıkıcı bir hal alabiliyor. Ustune ustun bir de session suresinin kısa olması bıktırabiliyor. Bunun icinde yapabileceğimiz ufak bir numara var.
Normal şartlarda eğer phpmyadmin otomatik kuruldu ise doğrulama işlemi cereze bırakılıyor. yine yapılandırma dosyamızda localhost icin otomatik bir yapılanma var. Biz bu otomatik yapılanmanın uzerine yazacağız. Kod:
$cfg['Servers'][1]
bu durumda localhost yapılanması oluyor.
Bizde dosyanın sonuna ekleme yapıyoruz. Bu ekleme ile localhost icin phpmyadmin otomatik olarak giriş yapacak.
Kod:
$cfg['Servers'][1]['auth_type'] = 'config';
Kod:
$cfg['Servers'][1]['user'] = 'kullanıcı';
Kod:
$cfg['Servers'][1]['password'] = 'şifre';
Tabi burada dikkat etmeniz gereken onemli bir nokta var. Bu otomatik giriş işlemini yaptığınız phpmyadmin'in guvenliği olmayacak. Yani eğer bu dışarıdan erişebilen bir bilgisayar ise oldukca tehlikeli bir durum. O yuzden siz siz olun, bu yontemi sadece yerel bir veritabanı icin yapın.
Bir ufak bilgi daha verelim. Eğer oturum suresini kısa buluyorsanız bunu arttırmak elimizde tabi bu surenin doğal sınırı php'nin session.gc_maxlifetime değeri. Bu değerin standardı 1440 saniye. Yapılandırma dosyanıza bu değeri eklemek icin şu satırı da ekliyoruz.
Kod:
$cfg['LoginCookieValidity'] =1439;
Tabi session maxlife değerini php.ini icinden ayarlamanız mumkun. sisteminiz 32 bit ise 231-1 yani yaklaşık 58 yıl kadar, yada 64 bit ise biraz daha abartıp 263-1 kadar abartabilirsiniz. 263-1 evrenin yaşından daha buyuk bir değerdir.
Kaynak : forum.ubuntu
__________________
Linux'ta Phpmyadmin Yapılandırması
Linux0 Mesaj
●48 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Linux'ta Phpmyadmin Yapılandırması