
Daha once incelemesini yaptığım Puppy Linux 5.2.5'in yeni surumu olan Lucid Puppy 5.2.8, Finlandia kod adı ile 17 Ağustos tarihinde acıklandı. Lucid on adından da anlaşılacağı uzere dağıtım Ubuntu tabanlı, daha guncel donanımlara hitap ediyor ve kullanıcı dostu.
Ve de gelişimini severek takip ettiğim bir Linux olduğu icin gectim klavyenin başına. Bakalım nelerin değiştiği belirtilmiş? Gercekten de değişmiş mi?
Bu da indirme bağlantımız:
Alıntı:
http://distro.ibiblio.org/pub/linux/...8/lupu-528.iso (129 MB)
İnanılmaz duşuk sistem gereksinimlerinden dolayı sanal makine ile rahatlıkla test edebileceğim icin makineme kurmak istemedim. Zaten GNOME 3 hayal kırıklığımın ardından bir sure KDE'den ayrılamayacağım kanısındayım. Şimdi de Windows'ta yazdım yazının coğunu, her neyse.
CD'den acılış ekranı ve işte masaustu:


Yapımcıları tarafından acıklandığı uzere icerdiği C ve ffmpeg kutuphanelerinin i686 bilgisayarlar icin ayarlanmış olması daha performanslı bir dağıtım olduğu sonucunu ortaya cıkarıyor. Yenilenen denetim masası, eklenen yeni tema ve duvar kağıtları daha kullanıcı dostu yapmış. Yeni suruculer, yeni paketler gibi acıklamalar gercekten iştah kabartıyor. İşte daha duzenli hale gelen denetim masası:

Puppy Linux, canlı olarak bir medyadan calıştırıldığı takdirde diğer canlı dağıtımlara kıyasla oldukca belirgin bir farklılığa sahip. Tamamen RAM'den calışıyor.
Oluşturduğu RAM diske boyutunun duşuk olması avantajı ile butun iceriğini kopyalayan dağıtım, iyice yuksek tepki suresi olan CD surucumuzden yanıt ve dosya almayı beklemediği icin RAM'in calıştığı hızda calışıyor. Yani yıldırım hızı

Keşke bu kadarla da kalsa. Diğer bir şahane ozelliği ise coklu oturum desteği olan DVD'lerde (RW DVD'ler demiyorum, dikkat) oturumu kapatmadan yazıldığı takdirde dosya değişikliklerini kaydetmesi. Yani şoyle acıklayayım, onceki yazımda da bahsetmiştim. Mesela canlı olarak Puppy'i kullandınız ve kapat dediniz. RAM'de tutulan dosya değişikliklerini DVD'ye yazmak icin sizden izin ister ve yazar. Puppy'i tekrar actığınızda ise son hali ile devam edersiniz. Bu ne demek? DVD doluncaya kadar live falan değil gercek olarak calışıyor aslında.
Puppy Linux'u DVD'den canlı olarak kullandıktan sonra bilgisayarı kapat deyince karşımıza gelen değişiklikleri kaydetme ekranı şu şekilde:

Save to file veya CD deyince kaydetme bolumune geciliyor.
Başta boyutu kucuk-hafif demem ile sakın işe yaramadığı anlaşılmasın, icinde coğu temel paketler kurulu halde geliyor. Mesela medya aracları, temel ofis aracları... Şu iki resim ne demek istediğimi anlatacaktır:


Resimlerde de gorulduğu uzere gayet şık bir arayuzu var. JWM denilen arayuz cok yaygın olmasa da az kaynak tuketimli ve yuksek performanslı bir ortam sunuyor.
Kaynak gereksinimlerini bu sefer soyleyeyim, gercek ortamda test etmek cidden zor. 32 MB RAM, 8 MB video belleği ve Pentium işlemci.
Dil desteğinde herhangi bir gelişme olmaması uzucu:

Ancak Turkce Q klavye duzeni icin konsola
Kod:
setxkbmap -layout tr
yazınca Turkce Q klavye desteği anında geliyor. Gayet guzel:

Ve Turkce F klavye desteği icin ise
Kod:
setxkbmap -layout tr -variant f
yazabilirsiniz. F'yi denemediğimi belirteyim.
İlginc bir detaya rastladım: Puppy'de butun kullanıcılar root imiş. Zaten live olarak kullanılması teşvik edilen bir Linux'ta her şeye yetkinizin olması kimseye sorunlu gelmemiş. Bana da oyle geldi. Yetki olayını bilmeyenler icin burada şoyle acıklayayım: Her şeye yetkiniz var dediğim, Windows'u coğunlukla kullanma tarzınız gibi sayılabilecek bir şey. Değil ama neyse işte...
Eski konsolu bırakıp daha yetenekli ROXTerm'e gecmişler. Hatırlayamıyorum eskisini ama bu resim pek cok şey anlatıyor. Bayağı hayal kurdurdu mesela bana, root olsaydık hep falan:

PET uzantılı paket yapısı yani Quick Pet ile Firefox kuruyorum. Bir tık ile kurduktan sonra Firefox'u acınca Flash Player kurmamı onerdi, kurdum ben de:

Dağıtımın, Ubuntu paket yapısı ile sorunsuz calışıp Ubuntu depoları ile de uyumlu olduğunu belirtmeden gecemeyeceğim. Yani gunluk uygulamalarımızın hemen hepsini eski bilgisayarlarda cok daha performanslı bir şekilde kullanabiliriz. İşte paket yoneticisinin kendisini guncellemek istediği kaynak ve son hali:


Ubuntu'nun depoları Pardus'la kıyaslanamayacak derecede buyuk. Listenin Puppy'e gore derlenmesi oldukca ama gercekten oldukca uzun suruyor:

Puppy Linux ekibi bu Lupu ile yine harika bir iş cıkarmış. İncelediğim icin cok mutlu oldum.
Tam bir inceleme olmadığını biliyorum. Cunku onceki surumun guncellenmiş hali bu. Aradaki farklara oncelik vermeye calıştım. Başka detaylar icin onceki yazıma da bakabilirsiniz.
Ve resmi site Puppy Linux.
Kolay gelsin.
Kaynak : linuxdunyam
__________________