Merhaba Technopat Sosyal uyeleri ben @GNU or NOT. 2000 bilgisayarlı hastanenin GNU/Linux sistemlere gectiğini ilk okuyuşumda cok şaşırdım. Bunu sizinle de paylaşmak istedim. Medium'daki yazıyı mutlaka okumanızı oneririm. Radikal bir değişimin oykusu diyebilirim.

Microsoft İlletinden Bir Kurum Nasıl Kurtuldu? Nasıl Linuxlaştık.

Şimdi duşunun hastanede 2000 bilgisayar var ve icindeki her yazılımın lisanslı olması gerekiyor. Aksi takdirde devlet lisans parasının kat kat fazlası ceza kesiyor.
Lisanslı Windows 10 Lisanslı Antivirus programları Lisanslı Office programları
Şimdi duşunun ne kadar ettiğini... Tum bu lisanslı yazılımlardan ozgur ve acık kaynaklı programlara gecişini okudunuz. Demek ki neymiş isteyince oluyormuş. En yakın surede ulkemizde de boyle olması dileğiyle... İyi gunler dilerim

Surprizbozan: Siteye gitmeye uşenenler icin Yaklaşık 4 aydır uzerinde calıştığımız projeyi nihayet tamamladık. Gunde her biri yaklaşık 1500–2000 arası hasta bakan 4 ayrı hastane 2 tıp merkezi 1 kreş 3 diyaliz merkezini nasıl tamamen Linuxlaştırdık anlatıyorum.
Evvela hastanede en buyuk problem Otomasyon Linux ’da calışan bir otomasyonu kodlamak kolay değil. Kodlasak bile guncelleme dağıtmak cok zor yaklaşık 2000 tane Client var muhteşem bir ağ trafiği demek. Hepsinden once Switch'leri yeniledik ve kabloları elden gecirdik. Yeni HP G9 ve beraberinde Storage olarak 3par aldık. Ve alt yapıyı oturttuk.
Hastaneler arası guclu bir internet hattı kurduk diğer lokasyonlar ana merkeze VPN ile ağına dahil oldu buraya kadar sıkıntı yok.
Otomasyona gelince otomasyonu bir program olarak değil tamamen web arayuzune doktuk. Guncelleme dağıtmak yok her bağlanışta guncel haline bağlanıyor olunacaktı.
Bir diğer buyuk sorun ise radyolojiydi. Cekilen MR, CR, CT ’ler nasıl goruncekti derken İsvec'li bir firma ile anlaştık yaklaşık 160 bin euroya mal oldu. Zaten pacs icin bir programa ihtiyacımız vardı mevcut sistem her yıl şişiyor yeterli sure arşivleyemiyorduk. Sistem Windows ’ta Explorer ile sıkıntısız calışıyordu. Web uzerinden ister dışarıdan ister icerden liteview bir tarayıcı eklentisiyle tarayıcı uzerinden her turlu goruntu rahatca incelenebilir hale geldi.

Office kısmına gelince gectiğimiz sene Microsoft'tan fiyat almıştık 1500 Client icin oyle bir fiyat verdiler ki sanarsınız Microsoft'un hisselerini alıyoruz. Fiyatı yonetime sunmadan ben reddetmiştim ve beraberinde LibreOffice ’e tamamen gecmiştik.
“LibreOffice, nadirde olsa sıkıntı cıkartıp ozellikle Excel tipi dosyalarda veri kaybına uğrattı. Cozumu yedekten geri donmek ya da birkac kucuk IT numarasıyla cozulebiliyoruz ama cok buyuk sorunlar teşkil etmedi.”
Genişletmek icin tıkla...


Gelelim hakiki soruna en buyuk problem eski hasta verilerini yeni sisteme nasıl aktaracaktık uyum sağlayacak mıydı? Bunun icin Rusya ’dan iki eski dostu cağırmam yeterli oldu bir gecede hallettiler ve son bir yıllık veriyi yeni sisteme uyumlu hale getirdiler.

Mail sistemi ise zaten dışarıda kullanılıyordu Windows ’da Thunderbird uzerinden kullanıyorduk. Aynı şekilde devam ettik.

Her şeyin ustesinden geldik lisanslı tek bir Microsoft urunu kalmadı elimizde.

Ama tabii ki en buyuk sorunu clientlerda yaşadık meşhur yavru ordek sendromunu yaşadılar alışmaları adapte olmaları 1, 5 ay aldı. Tabi IT departmanıda yıllarca Windows uzerinde tecrube kazandılar onlarda yavaş yavaş uzman olmaya doğru gidiyorlar sorunları daha hızlı cozer hale geliyorlar.

Sonuc;
-2000 Client Windows ve Office lisansı derdinden kurtulduk.
-Cryptolocker ve tarzı viruslerden korkumuz yok işlemiyor bize. Anti Virus lisans derdinden kurtulduk.
-Coken bozulan bilgisayarlara mudahale etmek cok daha kolay oldu clientlerda veri tutulmuyor driver kurma bulma derdide yok otomasyon zaten tarayıcı uzerinden dakikalar icinde cozuluyor.

Olay boyle aşağı yukarı sorunuz olursa cekinmeden paslayın.

Ben İstanbul ’dan ayrılıp tatile cıkalı 2 gun oldu şu an Greyhound ’un Utah seferini yapan otobusteyim sevgilimin yanına donuyorum Ciao.
Opps! Sudo make me a sandwich




Kaynak: medium.com