Burada paylaşmış olduğum Xfcebox adlı dağıtım hakkında yeterli bilgi vermiştim ama Xfcebox'un ne olduğu hakkında yeterli bilgi vermediğimin farkına vardım.
Xfcebox, kısaca Xfce ile Openbox'u bir araya getirerek benim entegre ettiğim farklı bir masaustu.
Başka deyişle, sistemin kendisi her şeyiyle Xfce, ancak pencere yoneticisi Openbox.

Xfce'nin kendi pencere yoneticisi yerine neden Openbox?

Bundan uc yıl once hem hafif hem kullanışlı ama aynı zamanda kur-kullan şeklinde, yani kullanıcıya pek bir şey bırakmadan bir masaustu inşa edeyim diye duşunduğumde araştırma ve denemelerimde karşıma hep Xfce cıktı. Xfce elbette hafif ve kullanışlı bir masaustu ancak benim isteklerimi tam olarak karşılayamadı. Sorunun kaynağı hep pencere yoneticisini işaret ediyordu. Ekran dalgalanmaları, pencerelerin ekran tutuş secimindeki yanlışlar ve pencere ozelleştirmenin kendisiyle sınırlı olması gibi durumlar benim icin sorun teşkil ediyordu.
Hani madem ki, kur-kullan şeklinde olacak, o halde kullanıcıları bu gibi şeylerle uğraştırdıktan sonra bir anlamı olmayacaktı.
Lakin Xfce aracları birbirine bağımlı olarak geliştirildiği icin XFWM yerine Openbox'u entegre etmek duşunduğumden bir hayli daha zordu.
Şu anda paylaşmış olduğum Xfcebox surumune gelene kadar 3 yıl icinde aynı sistemi binlerce defa yeniden inşa et, yeniden test et gibi zorluklarla meydana getirme durumunda kaldım.

XFWM'nin Openbox'a gore artısı nedir?

XFWM'nin Openbox'a gore tek artısı GUI ayar yoneticisinin daha teferruatlı olmasıdır.

Openbox'un XFWM'ye gore artısı nedir?

Compositor ozelliğini kendinize gore ayarlayabilirsiniz.
Pencerelere mevcut ayar dışında programsız-komutsuz ozel ayar ve gorevler atayabilirsiniz.
XFWM'nin GUI aracı kadar olmasa da Openbox'un da pencereleri ayarlamak icin Obconf adlı aracı bulunuyor, hatta tema secmek gibi fazladan bazı ozellikleri de var.
Daha hızlı, daha hafiftir, once merkezden acılır ve ekran tutuş yerleri seciminde oldukca kararlıdır. Bu ozelliği sayesinde pencereler arka arkaya binmeyeceği icin pencere arama gibi zahmet olmayacaktır.
GTK3'te olduğu gibi GTK2'de de oldukca uyumludur. Bunun anlamı, GTK2 ile yapılmış bir yazılımın gorunumunde bozulmalar olmadan kullanılacağı demektir.
Ayrıca kaynak kullanımı daha azdır, donanımı sınırlı olanlar icin onemlidir.

Xfcebox'un başka farkı var mı, varsa nedir?

Openbox'tan sonra başka onemli farkı, Thunar dosya yoneticisi yerine varsayılan yapmış olduğum Pcmanfm dosya yoneticisi.
Pcmanfm masaustlerinden bağımsız calışması amacıyla yapılmış hızlı, ozellikli ve ozelleştirmeye daha musait bir dosya yoneticisidir.
Dosya arama, script calıştırma, mevcut dizinde ucbirim acma, gizlileri gosterme, oğe yollarını kopyalama, sağ tık bağlam menusunu dosyalara gore otomatik yapılandırma, yer imleri oluşturma, cift arayuz acma gibi pek coğu Thunar'da olmayan bircok ozelliğe sahiptir.
Kurulu yazılımları anında algılar ve kendini ona gore dizayn eder, bir anlamda kendini yonetir diyebiliriz.
Ayrıca isteyen kullanıcı sağ tık bağlam menusune istediği ozelliği atayabilir ve bunu cok dilli olarak yapabilir.
Bu kadar muhteşem ozelliği ve her sistem ile entegrasyonu daha iyi olduğu icin bir diğer farklılık da Pcmanfm dosya yoneticisidir.

Sonuc
Sonuc olarak Xfce'nin kullanışlılığını, artılarını Openbox ve Pcmanfm ile oluşturduğum, daha kullanışlı olduğunu duşunduğum ve aynı zamanda diğer anlamda 3 yılda melez bir masaustu inşa etmiş oldum.
Kendim bu masaustunu cok beğeniyorum ama soz konusu paylaşmaksa elbette kullanıcıların beğenisi daha onemlidir.
Aslında buna beğeni demeyelim de artı olarak gorduğum bu birleşimin artısını kullanıcıların ne kadar hissettiği onemli. Gecen yıldan bu yana ucuncu surumunu paylaştığım Xfcebox icin entegre ettiğim ozellikler hakkında herhangibir olumsuz geri donuş olmadı. Bundan bir oncekinin ortalama 1000 defa indirildiği duşunulurse herhalde Xfcebox duşuncem olumlu yuruyor gorunuyor, umarım da oyledir.