Cok zor. Değil, işinize yarayacak doğru dağıtımı secerseniz sorun yaşamazsınız. Programlarım calışmıyor. Calıştırırız, Wine diye bir şey duymuş muydunuz? Wine ile Windows'taki coğu programı calıştırabilme imkanınız var. Oyunlarım calışmıyor. Calıştırırız, Proton ve Wine burada işinize yarayacak. Steam Proton aracılığıyla coğu oyunu Linux uzerinde oynatabiliyor, durumu https://protondb.com adresinden takip edebilirsiniz! Donanımım calışmıyor. Yeni ise Linux'a guncellemelerle eklenene kadar resmi olmayan suruculerini veya yeni eklendiyse yeni Kernel surumu kullanarak bu sorunu gecebilirsiniz. Ah, cok dağıtım var! Kafam karışıyor. Hic karışmasın, dağıtımların amacları değişik olabilir, Parrot ve Kali siber guvenlik icin iyi iken orneğin Mint yeni kullanıcı icin iyidir. İstediğim gorunumde değil. İşte bu kabul edilemez bir arguman! GNOME, KDE, XFCE, LXQT, LXDE; DWM, i3WM, BSPWM ve nice masaustu ortamı ve pencere yoneticilerine sahipsiniz. Ozelleştirerek ister Windows ister macOS gorunumu elde edebilirsiniz.
Terminal kullanamıyorum. Kullanma, ben de eskiden kullanmazdım. Uygulama mağazalarınız, DEB RPM yukleyicileriniz neden var ki? İşte Terminal kullanmamak icin. Ancak Terminal'den kacmayın, onu oğrenin. Uygulama mağazası minik Doge ise Terminal koca Doge olarak tarif edilebilir. Sistem yetmiyor. Yetiyor, en hafif DE olarak adlandırılabileceğim XFCE 500MB RAM yerken GNOME 1GB yiyebiliyor. Tamamen DE farkı. Optimus sistemim var, NVIDIA'ya gecemiyorum. İki seceneğiniz var, DM kullanmıyorsanız @Kreato'nun GpuMAN aracını kullanabilirsiniz. LightDM (XFCE) dışı bir DM kullanıyorsanız Optimus-Manager kullanabilirsiniz. Yani Linux'ta hem oyun oynar, hem kodunuzu yazabilir hem de ofis işlerinizi halledersiniz.
Ek bilgiler:
AMD Linux'ta Windows'tan iyi performans verecektir, NVIDIA da Proprietary surucude aynı şekilde ancak bunu AMD'de belirgin hissedersiniz, acık kaynaklı suruculer kaliteli AMD'de.
Sozluk:
DE: İng. Desktop Environment = Masaustu Ortamı DM: İng. Desktop Manager = Masaustu Yoneticisi -> Girişleri yonetir. WM: İng. Window Manager = Pencere yoneticisi, Masaustu ortamlarından daha minimal olan araclar. Terminal: İng. Terminal = Ucbirim, sistemin yonetim merkezi diyebiliriz.