Once benim kullandığım sistem ve masaustu ortamından bahsetmek istiyorum, ben Arch Linux uzerinde GNOME3+XFCE4 masaustu ortamlarını kullanıyorum ancak bu makaleyi GNOME masaustu ortamını kullanarak anlatacağım. Ben Arch kullanmıyorum ne olacak, benim masaustu ortamım XFCE, LXDE ne olacak tarzı sorular soruyorsanız eğer; bu makalede anlatacağım metot her Linux dağıtımı ve masaustu ortamı icin gecerli olacaktır. O nedenle bu konuda sıkıntı cekmeyeceksiniz.
Bu işe once bir ikon paketi beğenip, indirerek başlayacağız. Size ikon paketi indirebilmeniz icin bir kaynak vermek istiyorum:
Gnome-Look: Sıkca kullandığım bir sitedir ve bu site varken başka kaynak aramaya tenezzul bile etmiyorum genelde. Aynı şekilde GTK, kabuk temaları, imlec temaları gibi bir cok transformasyon paketlerini barındırır.
Buradan bir ikon paketi beğenelim, orneğin ben bunu beğendim. Download butonuna basarak indirelim, Install butonu sadece GNOME masaustu ortamında calışacaktır ve ek olarak o butonun calışması icin birkac eklenti kurmamız gerekiyor. Bu nedenle biz elle yapacağız ikon yukleme işlemini.
Linux uzerinde ikon paketleri /usr/share/icons klasoru icerisinde saklanır, ancak bu klasore dosya eklemek veya bu klasor icerisinde bulunan dosyaları silmek, değiştirmek icin yonetici iznine sahip olmamız gerekiyor. Bu engeli aşmamızın 2 yolu bulunmakta ancak ben kendi onerdiğim daha kolay olan yolu anlatacağım.
Dosyanın sahipliğini kullandığımız kullanıcı hesabına aktarma:
Ucbirimi (terminal) acalım ve aşağıdaki komutu girelim;
Bash:Panoya kopyala
sudo chown -h -R kullanici /usr/share/icons
Bu komutta "kullanici" olarak belirttiğim kısma siz kendi kullanıcı adınızı girmeniz gerekiyor. Chown komutu bir klasorun veya icindeki dosyaların sahipliğini belirtilen kullanıcıya vermeye yarayan bir komut. Komut icerisindeki -h -R parametreleri ise hem klasorun, hem de o klasorun icindeki diğer dosya ve klasorlerin de dahil olarak sahipliğinin verilmesini sağlıyor.
Bu şekilde komutu girdiğimizde bizden şifremizi istiyor, girdikten sonra eğer işlem tamamlanırsa resimdeki gibi herhangi bir uyarı veya mesaj iletisi gondermiyor. Bu komut sayesinde sahipliği almış ve o klasor icerisinde cirit atma iznini almış bulunmaktayız.
Şimdi ise gelelim indirdiğimiz ikon paketi dosyamıza, ikon paketi .tar veya .tar.gz gibi acık kaynak arşiv dosyalarıyla indiriliyor. Bu arşivi acıp bulunduğumuz klasore cıkaralım, cıkarttığımızda klasor halinde geliyor. O cıkan klasoru kopyalayıp /usr/share/icons klasoru icerisine atalım, dikkat edin klasoru direkt olarak atıcaz icindekileri değil.
Buraya kadar her şeyi doğru yaptıysan ikon paketi yukleme işlemini tamamlamış bulunmaktayız demektir, şimdi geldi varsayılan ikon paketimizi yuklediğimiz paket ile değiştirme. Bunu yapmak icin (masaustu ortamına gore değişir) bir ince ayar uygulaması gerekiyor (tweaks) ben size bildiğim kadarıyla masaustu ortamlarının ince ayar yazılımlarını listelicem, bu ince ayar yazılımları sayesinde varsayılan ikon, tema, imlec gibi tum ayarları değiştirebileceğiz:
Masaustu Ortamı
İnce Ayar Aracı
Kurulumu
GNOME3
gnome-tweak-tool
sudo apt-get install gnome-tweak-tool
XFCE4
Gerek duymuyor, ayarlardan değiştirilebilir.
N/A
LXDE
obconf
sudo apt-get install obconf
Cinnamon
gnome-tweak-tool
sudo apt-get install gnome-tweak-tool
Bu ince ayar yazılımlarıyla rahatlıkla ayar yapabilirsiniz, ayar yapma kısmını derin olarak anlatmam pek mumkun değil cunku her masaustu ortamı farklı ayar yazılımı kullanıyor ancak anlatmaya cok gerek yok, bir kac kurcalamayla anlayıp değiştirebileceğiniz yazılımlar bunlar. Benim kullandığım masaustuyle gostermem gerekirse:
İşte bu kadar, ikon paketimi yeni yuklediğim Tela ikon paketi olarak ayarladım ve ikonlar yeniden başlatma gerektirmeksizin değişti direkt olarak.
Tum bu işlemleri yaparken takıldığınız, yapamadığınız bir kısım olursa sorabilirsiniz, seve seve yardımcı olurum. Amacım zaten bi' hayli az olan Linux kullanıcısı dostlarımı daha fazla Linux'u sevdirtmektir.
Keyifli sosyaller.