Eğer bir Linux kullanıcısı değilseniz bile elinizin altında bir Linux Live CD ’s bulundurmanın bircok faydasını gorebilirsiniz. Peki Windows kullanıyorsam hatta Linux ’tan da hic anlamıyorsam, ne işime yaracak bu Live CD muhabbeti?
Live CD/USB: herhangi bir Linux surumunun, kurulum gerektirmeden, bilgisayarınızda hicbir değişiklik yapmadan, doğrudan CD/flash disk ’ten calışan versiyonlarına verilen ad.
Genişletmek icin tıkla ...
Cekmecelerinizde boyle bir CD/flash disk olması bircok can sıkıcı durumu kolaylıkla halletmenizi sağlayabilir. Mesela:
Raporumu yarın teslim etmem gerekiyordu ama Windows acılmıyor, dosyalarıma ulaşamıyorum!
Eğer cok kritik bir anda bilgisayarınız bozulmuşsa (ki her zaman oyle anlarda bozulur) ve dosyalarınıza erişemiyorsanız, Windows ’u duzeltmeye uğraşacağınıza Live CD ’nizi bilgisayarınıza takıp, portatif işletim sisteminizle bilgisayarınızdaki tum dosyalara ulaşabilir. Ustelik OpenOffice ile değişiklikleri yapıp, internete girip, raporunuzu maille yollayabilirsiniz.
Dosyalarım bilgisayarda kaldı ama şifremi kabul etmiyor!Eğer Windows ya da Mac giriş yapmanıza izin vermiyorsa, dosyalarınıza erişmek icin gene Live CD ’yi kullanabilirsiniz. Linux ’u calıştırdığınızda, bilgisayarınızın harddiski harici disk olarak gorunecektir ve şifre kısıtlaması olmadan tum dosyaları gorebilirsiniz. Yok ben sadece dosyalarıma erişmek değil şifrelerimi de gormek istiyorum diyorsanız (en azından XP ve Vista icin) OphCrack CD ’sini kullanabilirsiniz. Detaylar makeuseof.com ’da. Ya da kablosuz internet şifrelerini kırmak isteyenler ise BackTrack Linux surumunu kullanabilirler.
Bilgisayarınızın donanımını test edin.Bilgisayarınız internete girmiyorsa ve sorunun ethernet kartınızdan mı yoksa bilgisayar ayarlarınızdan mı kaynaklandığını cozemediyseniz. Linux CD ’nizden tum donanımınızı test edebilirsiniz.
Bilgisayarınızdaki virusleri sorunsuzca temizleyin.
Bilgisayarınıza bulaşan viruslerden tum uğraşlarınıza rağmen kurtulamıyorsanız, Linux CD ’si ile boot ettiğinizde, aşağıdaki yazılımları kullanarak hic başınız ağrımadan (Linux ’ta virus derdi yok) virusleri temizleyebilirsiniz.
BitDefender AVG Kaspersky Hard-diskin bolumlerini değiştirin.Hard-diskinize format atmadan yeni bolumler oluşturmak, mevcut bolumlerin boyutunu mu değiştirmek istiyorsunuz. Linux CD ’lerdeki GParted programıyla her turlu bolumleme işini rahatlıkla yapabilirsiniz.
Guvenli olmayan bilgisayarları guvenle kullanın.Eğer kullanacağınız ortak bilgisayarlarda şifrelerinizi girerken tedirgin oluyorsanız, bilgisayarı Linux ’dan boot edin. Artık, bilgisayarı geride hicbir iz bırakmadan, şifrelerinizin ele gecirilme korkusu olmadan rahatlıkla kullanabilirsiniz. Eğer işiniz sadece internetleyse belki de en kullanışlısı Google OS Linux kullanmak.
Evdeki/işteki sansurleri atlatın.Evde/işyerinizde kullandığınız bilgisayarlar limitli, istediğiniz programları kuramıyor, istediğiniz sitelere giremiyorsanız (devletin uyguladığının) ustune ayrı bir sansur varsa, live USB ’den boot edip tum bu engelleri atlatabilir, arkanızda hic iz bırakmadan bilgisayarı kullanabilirsiniz. Ama eğer filtre bilgisayardan değil de ağ ustunden calışıyorsa, ek olarak birkac proxy hilesi yaparak bu sorunu da atlatabilirsiniz.
Kohne bilgisayarınızı Media-Center ’a donuşturun.USB ustunden calışan bir GeeXboX ile cok eski bilgisayarları bile oldukca guzel bir media center ’a donuşturebilirsiniz. Ustelik saniyeler icinde acılan estetik bir arayuzle, tum muzik, video ve resim dosyalarınıza ulaşabilirsiniz.
Peki Nasıl?Eğer bu anlattığım sebepler sizi ikna etmeye yettiyse, portatif işletim sisteminizi nasıl oluşturacağınızdan bahsedelim. Yok bu kadar sebep sizi kesmediyse geri kalanını: 50 Live CD Uses adlı yazıdan bulabilirsiniz.
Live CDLive CD icin yapmanız gereken, istediğiniz işletim sisteminin .ISO uzantılı live versiyonunu indirmek. Mesela kullanmak isteyebileceğiniz bir kac versiyon:
Ubuntu:En cok kullanılan Linux surumu. Turkce desteği var. Tum ozellikleriyle yedek bir işletim sistemi isteyenler icin ideal.
Knoppix: Eğer bozulmuş bilgisayarınızdan dosya kurtarmanız gerekiyorsa, Knoppix ’de işinize yarayacak tonla uygulama var.
Puppy Linux:Sadece 100 MB ’lık boyutu ve basit arayuzu ile tum kohne bilgisayarlarda sorunsuz calışır. İnternette gezinmek ve basit işler icin ideal.
BackTrack Linux:Amacı biraz daha ileri duzey ve şeytani işler yapmak olanlar icin (kablosuz ağ şifrelerini kırmak gibi). .iso uzantılı dosyaları indirdikten sonra bunu CD ’ye yazın. Ancak CD ’ye dosya şeklinde değil ISO kalıbı olarak yazmaya dikkat edin. Daha sonra CD ’nizi takın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Eğer Linux CD ’den başlamıyorsa, boot sırasını değiştirmeniz gerekebilir. Bunun icin bilgisarınız acılırken Del ya da F2 tuşuna basıp, ‘boot order ’ da CD ’yi ust sıraya alın.
Live USBEğer Dropbox kullanmaya başladıysanız, eski flash diskine pek işiniz duşmuyordur. O kullanmadığınız flash diske Linux yukleyebilirsiniz. Zaten Live USB ’de CD ’ye gore bence daha avantajlı.
Daha portatif Daha hızlı Ayarlarınızı, dosyalarınızı USB ’de kalan boş yere kaydebilirsiniz. Flash diski portatif işletim sistemine donuşturmek cok kolay. Tek yapmanız gereken aşağıdaki iki programdan birisini indirmek:
Unetbootin LinuxLive USB Creator
Ustelik .iso dosyalarını da indirmenize gerek yok. Kullanmak istediğiniz Linux versiyonunu programdan secin, .iso dosyası otomatik indirilip USB ’nize yazılacak (ama USB ’deki tum bilgiler silinecek ona gore). Persistance denilen secenek de Linux icinde dosyalarınızı saklamak icin ne kadar boyut ayırmak istediğinizi belirliyor. Masanızda, laptop cantanızda veya anahtarlığınızda bir tane portatif Linux bulundurun, pişman olmazsınız.
Linux Live CD
Linux0 Mesaj
●43 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Linux Live CD
-
06-09-2022, 13:22:13