Windows kullanmaktan bıktınız ve sıkıca Linux ’a gecmeye karar verdim. Sadece yeni bir şeyler denemeyi seviyorum? Linux kullanıcısı olmaya karar vermenizin sebebi ne olursa olsun, oncelikle, acemi kullanıcılar icin hangi dağıtım kitinin en iyi olduğuna karar vermelisiniz. Hemen hemen her kaynak Linux Mint veya Ubuntu arasında bir secim yapacaktır.
Linux Mint vs Ubuntu: hangi dağıtım daha iyi?
Hemen hemen her istatistik, Linux dunyasında en populer sistemler olduklarını gosteriyor. Her iki gelişme de maksimum kullanım kolaylığı icin tasarlanmıştır ve Windows'tan Linux'a geciyorsanız, bu ikisinden biriyle başlamalısınız.
Hem Ubuntu hem de Linux Mint'in ortak kokenleri olmasına rağmen, bazı somut farklılıklar var. Biraz daha derine inersen, bunu kendin gorebilirsin. Ubuntu ile Mint konu hakkında yeterince yazı olmasına rağmen konuyu olabildiğince tam acmaya calışacağız. Bu nedenle, neyin secileceğini ve hangi Linux dağıtımının yeni başlayanlar icin en iyisi olduğunu hala bilmiyorsanız, sunulan materyali dikkatlice okuyun.
Koken ve GelişmeKuruluşunun başlangıcında, Linux daha cok bilgisayar uzmanları ve sistem yoneticileri hedef aldı. Bugunun sıradan ev kullanıcıları icin rahatlığı hakkında, soru bile gundeme gelmedi. O zamanlar Linux esas olarak sunucularda ve diğer yuksek teknolojili ekipmanlarda kullanılıyordu, ev bilgisayarları icin Windows ve Mac OS mevcuttu, ancak bazı geliştiriciler, yeni urunun vaadini gorerek, sistemi akla getirmek ve basitleştirmek icin kendilerini belirlediler. ev kadını.
Her şey nasıl ortaya cıktı? İlk buyuk dağıtım Debian'dı. Temelde cok fazla gelişme var. 2004'te milyoner Mark Shuttleworth Canonical'ı kurdu ve o yılın ekim ayında Ubuntu'nun ilk versiyonunu yayınladı. Aslında, bu olumluler icin ilk Linux urunu idi. Geliştirme sloganı bile “insanlar icin Linux” gibi geldi. Her altı ayda bir yeni surum yayınlandı. Aynı periyodiklik gunumuze kadar korunmuştur ve Canonical, ideolojik ilham verici ve projenin ana sponsoru olmaya devam etmektedir.
Bununla birlikte, yenilik bir takım dezavantajlara sahipti. Orneğin, ozel kodlayıcılar varsayılan olarak kurulmamıştır, bu nedenle MP3 ve Flash gibi populer formatlar basitce oynatılmamıştır. Evet, her şey daha sonra manuel olarak kurulabilirdi, ancak bunun sokaktaki sıradan bir erkeğin bir sersemliğe yol acabileceğini kabul etmelisiniz. Bu nedenle, 2006 yılında Ubuntu'ya dayanarak, Linux Mint adı altında yeni bir urun daha piyasaya suruldu. Geliştiricileri Ubuntu'nun eksikliklerini hesaba katarak Windows'tan gecişi mumkun olduğunca acısız hale getirmeye calıştı. Temel fark, varsayılan olarak tescilli kodlayıcıların varlığıydı, boylece ek olarak başka bir şey kurulmasına gerek kalmazdı ve tum dosyalar sistem tarafından kutudan cıkarıldı.
Canonical ticari bir proje olduğundan, belirli yetkililere, yan kuruluşlara ve dunya capında devasa bir geliştirme ekibine sahiptir. İşletim sistemini desteklemekten teknik danışmanlık sorumludur ve gelişimini denetler. Canonical, Ubuntu'yu sadece masaustu bilgisayarlar icin değil, sunucular, mobil cihazlar, bulut depoları ve hatta TV'ler icin de geliştirdiği icin bu geliştirici sayısı gereklidir.
DİKKAT. Ancak, Linux Mint kullanıcıları ve sponsorları pahasına var ve aynı zamanda ekipman ureticileri ile yapılan işlemlerin bir yuzdesini alıyor. Projenin kurucusu Clement Lefevre'dir, ancak sistemin gelişimi uzerinde Mark Shuttleworth gibi bir etkisi yoktur.
Proje yalnızca bir masaustu işletim sistemi geliştirmekten sorumlu olduğu icin, geliştirme ekibi Ubuntu'dakilerden daha buyuk ve onemli olcude kucuk değildir ve coğunlukla Avrupa ulkelerinde yoğunlaşmıştır.
Daha once de belirtildiği gibi, Ubuntu'nun yeni surumu altı ayda bir cıkıyor: Nisan ve Ekim aylarında. Her iki yılda bir, Nisan surumu uzun bir destek suresi ile yayınlanır - resmi guncellemeler 5 yıl boyunca yayınlanır. Oyle oldu ki, bu yıllar bile, yani, 2010, 2012, 2014 ve 2016'dır. Serbest bırakmanın resmi terminolojisi Uzun Sureli Destek anlamına gelen LTS'dir. Diğer tum konularda 10 aylık bir destek suresi var. Her yeni surumun adı yayınlanma ayına bağlıdır. Boylece, Ubuntu 16.10, bu surumun Ekim 2016 tarihli olduğu anlamına gelecektir.
Linux Mint aynı sıklıkta cıkıyor - yılda iki kez, ancak belirli bir tarih olmadan ve her iki yılda bir, 5 yıllık uzun bir destek suresi olan yayınlar yayınlanıyor. Tek fark, cunku bu urun Ubuntu'ya dayandığından, geliştiricilerin resmi surumlerini bekliyorlar, ardından duzenlemelerini yapıyorlar ve birkac ay icinde yeni bir işletim sistemi yayınlıyorlar. Bu isim yarışmacıdan biraz farklı. Sıra numarası eklemeye karar verildi; orneğin, Linux Mint 16 veya Linux Mint 18. Kucuk guncellemeler 17.1, 17.2 vb. Olarak numaralandırılabilir.
Sistem gereksinimleriubuntu:
512 MB RAM (2 GB onerilir); 5 GB sabit disk alanı (25 GB onerilir); 1024 x 768 ekran cozunurluğu. Linux Nane:
512 MB RAM (1 GB onerilir); 9 GB sabit disk alanı (onerilen 20 GB); 800 x 600 ekran cozunurluğu (onerilen 1024 x 768). Gorebildiğiniz gibi, minimum gereksinimler neredeyse aynıdır: Linux Mint, sabit diskte biraz daha fazla alan gerektirir, ancak minimum ekran cozunurluğunun daha duşuk olmasına izin verilir. Onerilen sistem gereksinimleriyle ilgili olarak, Ubuntu'da daha yuksek oldukları acıktır: 1 gigabayt Linux Nane'ye karşı 2 gigabayt RAM. Bu nedenle, 2 gigabayttan daha az RAM'e sahip zayıf bilgisayarlarda, iyi bir secim hala Linux Nane olacaktır. Modern bilgisayarlarda ve dizustu bilgisayarlarda, her iki sistemin de yuksek performansı olacaktır.
Kolay kurulumHer iki dağıtımın da kurulumu inanılmaz derecede kolaydır. Tum işlem birkac dakika suruyor, kelimenin tam anlamıyla birkac duğmeye basmanız bekleniyor: saat dilimini, klavye duzenini, sabit disk duzeni turunu secin ve kullanıcı hesabının kullanıcı adını ve şifresini ayarlayın. Yukleyici gerisini sizin icin yapacak. Arayuzlerin bazı farklılıkları olmasına rağmen, işlem neredeyse tamamen aynıdır. Linux Mint ve Ubuntu'nun UEFI'yi desteklediğini not etmek istiyoruz, ancak Linux Mint'i yuklemeden once Guvenli Onyukleme seceneğini devre dışı bırakmak daha iyidir.
Arayuz ve yazılım kabuğuLinux icin birkac masaustu mermisi bulunduğundan, Ubuntu ve Linux Mint'in en populer surumleri vardır. Ayrıca, her dağıtımın kendine ozgu bir tasarımı vardır - Ubuntu durumunda Unity masaustu ve Linux Mint kullanırken Tarcın. Tabii ki, diğer yazılım kabuklarına gore duzenli olarak yayınlanan surumleri:
KDE - Kubuntu, Nane KDE; MATE - Ubuntu, Nane; Xfce - Xubuntu, Nane XFCE GNOME - Ubuntu; LXDE - Lubuntu. Ubuntu'nun tum surumleri ana surume paralel olarak cıkarken, Linux Mint Cinnamon ve MATE masaustlerini tercih ederken, diğerleri biraz gecikmeli olarak ortaya cıkıyor.
Her iki surumde de 32 veya 64 bit sistemler icin yukleme goruntuleri var. Linux Mint uzun suredir gomulu kodlayıcı iceren ve icermeyen ayrı goruntuler yayınladı. Şu anda, sadece codec bileşeni olan goruntuleri indirebilirsiniz. Ubuntu'da, sistemi kurduğunuzda bunları indirebilirsiniz, bunun icin uygun kutuyu işaretlemeniz gerekir.
Kullanım kolaylığıUnity ve Tarcın - Dağıtımların her birinin benzersiz kabukları uzerinde duralım. Birincisi bir Mac OS'ye benzer, uygulama penceresindeki kontrol duğmelerinin ve menu cubuğunun konumu bile benzerdir, ikincisi ise daha once Windows kullananlara daha aşina olacaktır. Unity masaustunde, olağandışı bir menu organizasyonu var; bu, her şeyin ekranın en ustunde bir arama cubuğu bulunan birkac sekmeye bolunduğu bir menu organizasyonuna sahip. Aynı zamanda, bircok kişi Unity'nin Windows 8 metro arayuzu fikrinin neredeyse mukemmel bir yapılanması olduğuna işaret ediyor: Gercekten de yakından bakarsanız, hala bazı benzerlikler var.
Tarcın, sırayla, tum programların kategorilere ayrıldığı ve arıza otomatik olarak gercekleştiği, Windows Başlat menusune cok benzeyen bir menuye sahip. Bu nedenle, secilen işletim sistemini kullanmanın sizin icin uygun olup olmayacağı daha once ne kullandığınıza bağlıdır.
Ek olarak, Unity'nin cok daha az kullanıcı arayuzu ozelleştirme seceneği vardır. Genel olarak, sunduklarınızı kullanacaksınız. Tarcın, sırayla, cok daha fazla kişiselleştirme seceneğine sahip.
yazılımSıfırdan kurulan Linux Mint ve Ubuntu'da gerekli tum yazılımlar bulunuyor: ofis, tarayıcı, ceşitli oynatıcılar, posta programları. Linux Mint bile bir grafik editoru Gimp icerir. Ek olarak, MP3 ve Flash dahil olmak uzere bazı dosya turlerini oynatmak icin kapalı kodekler icerir. Ubuntu'da, kurulum sırasında bu seceneği secebilirsiniz ve yanlışlıkla bu noktayı kacırırsanız, her şeyi ek olarak yuklemeniz gerekecektir.
Her dağıtımın kendi uygulama mağazası vardır. Ubuntu'da daha renkli bir şekilde dekore edilmiştir ve daha fazla yazılım icerdiğine inanılmaktadır. Ayrıca oradan bazı ucretli programları bile indirebilirsiniz. Linux Mint'te, yardımcı program daha az cekici bir şekilde tasarlanmıştır, ancak yine de, en gerekli tum yazılımlar sorunsuz bir şekilde ondan indirilebilir. Ek olarak, orada ve orada, uygulama mağazasında bulunmayan diğer gerekli programları iceren ucuncu taraf depoları ekleyebilirsiniz.
Ayrıca Unity kabuğunun mukemmel ozelliğini de not edebilirsiniz - medya dosyalarını doğrudan Dash menusunden oynatabilir. Linux Mint'te bunun icin ayrı uygulamalar calıştırmanız gerekir. Ek olarak, Unity, bir arama sonucu da dahil olmak uzere İnternet uzerinden, cevrimici mağazalardan bile bilgi alabilmektedir (şu anda Amazon en iyi şekilde desteklenmektedir).
Sistem ve yazılım guncellemeleriHem Ubuntu hem de Linux Mint, guncellemeleri uygun bir grafik arayuzle kurmak icin bir sistem yardımcı programına sahiptir. Her bir programı manuel olarak guncellemeniz gerekmez, cunku bu otomatik olarak yapılabilir. Bir şey bu sistemin Android benzer.
Sistemin guncellemeleri, yani yeni surumun kurulmasıyla ilgili olarak, her iki dağıtımın da işlemi otomatikleştirmek icin ozel bir faydası vardır. Ve Linux Mint'te, her şeyi manuel olarak yapmak ya da sistemi tamamen yeniden kurmak gerekli olmadan once, yalnızca en son surumun piyasaya surulmesiyle ortaya cıktı. Her durumda, her iki yardımcı programın da grafiksel bir arayuzu olmadığı icin terminali kullanmanız gerekecek.
verimlilikGuclu bir işlemciye ve yeterli miktarda RAM'e sahip modern ekipmanlarda, herhangi bir dağıtımda performans sorunları ortaya cıkmaz. Guc sınırlıysa, Ubuntu gorsel olarak Linux Mint'ten biraz daha yavaş calışır, ancak kullanılan yazılıma bağlı olduğundan bu tamamen ozneldir.
Guvenlik ve mahremiyetBu bileşende, her iki işletim sistemi de fark edilebilir farklılıklara sahiptir. Ubuntu ticari bir organizasyon tarafından geliştirildiğinden, icinde belirli bir miktar reklamın gozlenmesi oldukca mantıklıdır. Bazıları icin garip gozukebilir, ancak işletim sisteminin kendisi icin odeme yapmadığınızdan ve geliştirici birden fazla ekmek yemek istediğinden dolayı oldukca doğaldır. Linux Mint bu eksikliklerden muzdarip değil, sistem ceşitli reklam modullerinden tamamen temiz.
ONEMLİ. Ek olarak, Ubuntu kullanıcı sozleşmesi, bazı kişisel bilgilerin Canonical ’e (hello Microsoft) iletildiğini belirten cumlecikler icermektedir. Doğru, ayarlarında devre dışı bırakılabilir. Linux Mint'in burada hicbir sorunu yok. Geliştiriciler guvenliğinize dikkat eder. Bu dağıtımı secen her kullanıcı bunu takdir edecektir.
bulgularUbuntu ve Linux Mint'in farklı olduğu en belirgin anları listelemeye calıştık. Kesinlikle her şeyi listelemek imkansız cunku her insan bir bilgisayarı farklı bir şekilde kullanıyor. Size kişisel olarak en uygun olanı anlamak icin her bir dağıtım kitini kurmanızı ve bir sure kullanmanızı tavsiye ederiz. Sonunda kısa bir karşılaştırmalı tablo yayınlıyoruz.
UbuntuLinux naneDunyanın farklı yerlerinde bir geliştirme ekibine sahip olan ticari şirket Canonical tarafından geliştirilmiştir.Gonullu bağışlar ve bilgisayar ureticileri ile yapılan sozleşmelerle finanse edilmektedir. Geliştirme ekibi o kadar buyuk değil ve ağırlıklı olarak Avrupa'da konsantre değil.İlk sayı 2004'te yayınlandı. Bu Debian'ın bir parcası.Ubuntu temelinde geliştirildi. İlk baskı 2006'da yayınlandı.Yeni surumler nisan ve ekim aylarında yayınlanmaktadır. Her yıl, Nisan sayısı LTS ’in uzun vadeli bir versiyonudur.Yılda iki kez, yaklaşık 6 ayda bir, Ubuntu'nun yayınlanmasından birkac ay sonra yayınlanır. Her dorduncu surum - uzun bir destek suresi ile.Unity, KDE, Xfce, MATE, LXDE ve GNOME masaustlerine dayanan baskılar var.Desteklenen ana masaustu bilgisayarlar Tarcın ve MATE'dir. KDE ve Xfce tabanlı surumleri var, ancak biraz gecikmeli.Farklı kodeklerin manuel olarak kurulması gerekir.Codec'ler kurulum goruntusune dahil edilmiştir.
Linux Mint vs Ubuntu
Linux0 Mesaj
●10 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Linux Mint vs Ubuntu
-
06-09-2022, 13:20:32