Linux işletim sistemi, ozellikle sistem yoneticileri ve yazılım geliştiriciler arasında cok populerdir. Kontrolunde calışan cok sayıda farklı cihaz var. Ne yazık ki, Linux gibi yerel destekli tabletler gibi mobil cihazlar neredeyse yoktur. Şu anda, Ubuntu'da calışan yalnızca bir model yayınladı. Ancak satın almak o kadar kolay olmayabilir, cunku her ulkede bulunmaz.

İsterseniz, Android yerine Linux tablete yukleyebilirsiniz.

Doğal olarak, bircoğu Linux'u bu işletim sistemi yerine Android'de calışan bir tablete kurmanın mumkun olup olmadığını merak edebilir. Resmen, hem Android hem de Linux'un bir cekirdeği var, ancak ne yazık ki, Linux tam olarak bir Android tablet uzerinde calışmayacak. Gelişmeler bu yonde devam etmektedir ve bircok programcı sorunu cozmek icin aktif olarak calışmaktadır, ancak bugunun gerceği Android tablette Linux dağıtımını başlatmak icin başarılı olmak gerektiğidir.

Bu makalede, Linux dağıtımını tabletinize nasıl yerleştireceğinize dair genel bir adım ve adım adım adımlar gostereceğiz. Hangi koşulların karşılanması gerektiğini, cihazınızı nasıl hazırlayacağınızı ve prosedurun ozelliklerini size anlatacağız.

Neye ihtiyacınız olacak:

Android'de Tablet. 3, 5 GB veya daha fazla kapasiteye sahip SD kart. kok erişimi guvenli bir sonucun yuzde yuz kesinliği icin tum verilerin tam yedeklenmesi. Buyuk dosyaları taşır ve bircok işlemi gercekleştirirsiniz, bu yuzden bu bir zorunluluktur. ONEMLİ. REDDİ. Bu işlem herhangi bir hasara yol acmamasına rağmen, Ubuntu'nun kurulumu veya başlatılması sırasında Android cihazınıza bir şey olursa sitenin editorleri sorumlu değildir.
1. Adım. BusyBox kutuphanelerini kurun.​Super kullanıcı haklarına sahip olduğunuzdan emin olun. Hemen hemen her cihazda, Superuser uygulamanızın olup olmadığını kontrol ederek bunu yapabilirsiniz. Kok doğru değilse, onları alabilirsiniz. Bunu yapmak icin, cihazınızın talimatlarını oğrenin.

BusyBox Kutuphaneleri, Android sistemiyle etkileşime girmenize yardımcı olacaktır. Yukleyiciyi buraya tıklayarak (//play.google.com/store/apps/details?id=stericson.busybox) indirip Google Play Store'dan indirebilirsiniz. “Install BusyBox” sekmesine gidin ve “Install” duğmesine tıklayın. Yardımcı program yuklendikten sonra, bir terminal emulatoru kurarak bir sonraki adıma gecebilirsiniz.

Adım 2. Bir terminal emulatoru kurmak ve doğruluğunu kontrol etmek.​Android'deki en populer terminal emulatoru, Google Play Market'te bu sayfada (//play.google.com/store/apps/details?id=jackpal.androidterm) bulunmaktadır. Bağlantıyı takiben indirin, tablete yukleyin ve calıştırın.

Uygulama penceresi acıldıktan sonra “su” kelimesini girin. Yardımcı program sizden kok erişimi isteyecektir ve siz yardımcı olmalısınız, cunku yardımcı program daha sonra Ubuntu'yu calıştırmak icin kullanacağımız sistem komut dosyalarını calıştırır.

BusyBox terminalinin ve kitaplıklarının doğru calıştığını doğrulamak icin “busybox arping —help” komutunu girin. Terminal size -f -q -b gibi bircok parametreyle metin verirse her şey calışır. Değilse, telefonunuzun kok haklarına sahip olup olmadığını, BusyBox'ın doğru kurulup kurulmadığını ve terminalin izinleri olup olmadığını kontrol edin. Her şey yolundaysa devam edebilirsiniz.

Adım 3. Scriptleri ve Ubuntu sistemini indirin​Gerekli tum adımları 1. ve 2. adımlarda tamamladıysanız endişelenmenize gerek yok. Sonraki birkac adım cok basit. Telefonunuzu bir bilgisayara bağlayarak başlayın. Bilgisayarınızdaki SD kartını acmanıza izin verecek USB surucusunu acmanız gerekir (coğunu bilgisayarınızdan Android'e muzik ve diğer dosyaları aktarırken bunu biliyorsunuz).

Ardından, SD kartta “Ubuntu” adlı bir klasor oluşturmanız gerekir. O zaman bunu indirmelisiniz (//sourceforge.net/projects/linuxonandroid/files/Ubuntu/10.10/ubuntuV5-image.zip/download) ve bunu (//sourceforge.net/projects/linuxonandroid/files/Ubuntu/10.10/ubuntuV5 -script.zip/download) dosyaları. Bunlar 2 onemli şey iceren zip dosyalarıdır: başlangıc betiği ve Ubuntu dosya sistemi. İlk ZIP arşivini acarsanız, IMG dosyasını ve ikinci dosyayı acarsanız, SH dosyasını bulacaksınız.

Her iki arşivi cıkartın ve dosyaları Ubuntu klasorune taşıyın. Şimdi klasorde iki dosya olmalıdır. Gerekli işlemlerin coğu tamamlandı.

Adım 4: Ubuntu sistemini başlatın​Terminal uygulamasına geri donun ve tekrar “su” yazın, sonra “cd / mnt / sdcard” yazın. Her şeyin calıştığından emin olmak icin “ls” yazmayı deneyin ve klasorlerinizi tanıyıp tanımadığınızı gorun (Ubuntu klasorunu de bulabilirsiniz).

Ubuntu'nuzu calıştırmak icin “cd / ubuntu” ve ardından “sh ubuntu.sh” yazın. Bu, sisteminizi kurmaya calışan bircok işlemin yurutulmesine yol acacaktır. Ardından, yardımcı program sizden bir ekran cozunurluğu secmenizi isteyecektir. Genişlik x yukseklik biciminde girin, orneğin, 1280 x 720. Tabletin yavaşlamaması icin daha iyi performans icin, daha kucuk bir cozunurluk secin. Şimdi her şey bitti.

Ubuntu sistemi calışıyor, ancak goremiyoruz. Grafik arayuzu gormek icin VNC protokol istemcisini kullanmanız gerekir. Bunlardan herhangi birini Play Store'dan indirebiliriz.

Programı calıştırın ve aşağıdaki verileri girin:

giriş: kullanıcı şifre: ubuntu adres: localhost DİKKAT. Ubuntu sistemine zarar vermek istemiyorsanız, tableti kapatmadan veya kapatmadan once daima terminale "exit" yazın.