Merhaba, GNU/Linux veya kısaca Linux işletim sistemi kurup, daha sonra geri donmeye calışan kişiler gorduğum icin boyle bir yazı yazma ihtiyacı hissettim.

Linux işletim sistemini merak ediyorsanız, ve yeterli bilgi sahibi değilseniz, ilk bilmeniz gereken; Araştırma yapmak.

Soru: Araştırmaya nereden başlamalı ?
Cevap: İlk olarak; Linux nedir? Nasıl calışır? GNU nedir? gibi soruların cevabını araştırın.

Linux kullanırken, kendi bilginiz ile cozemeyeceğiniz, hatta Turkce kaynak bile bulamayacağınız sorunlar ile karşılaşma ihtimaliniz var, az da olsa İngilizce bilmek cok yardımcı olacaktır. Her hangi bir sorun yaşama durumunda kalırsanız karşınızda doğrudan bir muhatap bulamayacaksınız.

Linux kurduktan sonra Windows veya diğer işletim sistemleri ile kıyaslama hatasına duşmeyin, tamamen farklı bir ortamdasınız ve sıfırdan oğrenmeniz gerekiyor.
Windows veya diğer sistemlerde kullanacağınız pek cok yazılım Linux uyumlu değildir, aynı durum oyunlar icinde gecerli.
Kullandığınız donanımları yuzde yuz tanıma garantisi yok, bu durum donanım ureticilerinin destek sunmamasından kaynaklanır.
Linux cekirdeği veya diğer GNU yazılımları size sorunsuz calışma garantisi sunmaz lisansı gereği.

Gerekli araştırmaları yapmadan kurmayın, daha sonra Windows'a geri donuş icin bile sıkıntı cekebilirsiniz.

Linux dağıtımlarından birini kurmadan once, VirtualBox gibi sanallaştırma yazılımları ile deneyin. Sonraki adımda pek cok dağıtım USB bellek uzerinden denemek veya kurulum yapmak icin canlı ortam sunuyor. Kurulum yapmadan istediğiniz gibi deneyebilirsiniz.

Kurulum aşamasına geldiğinizi duşunuyorsanız; sectiğiniz dağıtımın kurulum aşamalarını inceleyin, onemli verilerinizin yedeğini alın, kurulum aşamasında yanlış bir işlem sonucu tum diski silebilirsiniz, dikkatli olun.

Tercihen ikinci bir USB belleği Windows kurulumu icin onceden hazırlayın. Bir sorun yaşadığınız zaman Linux uzerinde Windows USB bellek hazırlamak sıkıntılı olabiliyor.