Merhaba arkadaşlar bugün sizlerle Tüm Linux dağıtımlarını inceleyeceğiz hız kesmeden başlayalım.
1) Slackware
Grafiksel konfigürasyon araçları ve basit arayüzler sunmaktan ziyade, sizin Linux'a aşina olmanızı bekleyen bir yapıya sahiptir. Diğer dağıtımlar geliştirmesi zor fakat kullanması kolay arayüzler sunarken, Slackware'de her şeyi konfigürasyon dosyalarına bizzat el atarak halletmeniz gerekir. Bundan dolayı Slackware kullanmayı düşünen acemiler Linux öğrenmek için zaman harcamaya hazır olmalıdırlar.
2)Debian
Dünya'nın çeşitli bölgelerindeki gönüllüler tarafından hazırlanan; GNU/Hurd, GNU/Linux gibi farklı çekirdek seçeneklerine dayalı tamamen özgür bir Linux dağıtımıdır. En yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri konumundaki Debian, aynı zamanda Elive, Knoppix, Linux Mint, Mepis, Pardus, Parsix, Ubuntu ve Xandros gibi birçok GNU/Linux dağıtımına da kaynak teşkil etmekte ve Google başta olmak üzere iyi tanınan birçok Web sitesinde de tercih edilmektedir. Debian, farklı işletim sistemi çekirdekleriyle birlikte AMD64, ARM, DEC Alpha, i386, IA-64, PowerPC, SPARC, MIPS, HPPA, S390 gibi çok sayıda donanım platformunda da çalışabilmektedir
3)CentOS
CentOS Red Hat firmasının dağıtımı olan bir işletim sistemidir. Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodları üzerine kuruludur. Linux işletim sisteminin dağıtımıyla uyumlu olan CentOS bağımsız yazılımcılar tarafından geliştirilmiştir. CentOS?un açılımı The Community ENTerprise Operating System şeklindedir. Bu Linux dağıtımının Red Hat şirketi tarafından piyasaya sürülüş tarihi 14 Mayıs 2004?tür.
Bir işletim sistemi olan CentOS?un donanım gereksinimleri Red Hat Enterprise Linux ile büyük oranda aynıdır. Bunun nedeni CentOS?un dağıtımının Linux ile bağlantılı olmasıdır. Bu işletim sistemi Intel x88 (32 bit), Intel Itanium, Advanced Micro Devices AMD64, Intel EM64T (64 bit), PowePC/32 (Apple) ve IBM Mainframe ile tam uyumlu olarak çalışır.
4)Gentoo
Bu teknoloji sayesinde Gentoo; sunucular için ideal bir server işletim sistemi, yazılımcılar için geliştirme merkezi ve profesyonel bir desktop, oyuncular içinse yüksek performanslı bir oyun sistemine dönüşebilmektedir. Yüksek uyarlanabilirliği sayesinde Gentoo kendini piyasadaki diğer dağıtımlardan bir adım daha öne çıkartmaktadır.
Tıpkı popüler dağıtım Ubuntu'da olduğu gibi Gentoo'yu da istediğiniz masaüstü ortamıyla kullanabilme şansına sahipsiniz. Hızlı bir gelişim süreci geçiren Gentoo'yu Şuan 300'ün üzerinde geliştirici kadrosuyla geliştiren ekibi ve işletim sisteminin gelişiminde katkısı bulunan binlerce kullanıcısı vardır.
5)RedHat
Red Hat tarafından resmi olarak desteklense de, Fedora özgür yazılım geliştiricilerinin katılımıyla varlığını sürdürmektedir ve aynı zamanda Red Hat Enterprise Linux ürünü için bir test ortamı görevi görmektedir.
Red Hat Linux ve dolayısıyla Fedora'yı özel yapan şey kararlı ve bilinen paketlerin, sağlam bilgi ile bir araya getirilmesidir. Paketler güncel değildir; güvenlik güncellemeleri dışında, yeni bir beta versiyon çıktığında paket versiyonları dondurulmaktadır. Sonuç, iyi test edilmiş, nispeten kararlı bir Linux dağıtımıdır. Bug rapor etme ve beta programlar kullanıcılara açıktır ve çok sayıda e-posta listesi bulunmaktadır. Bu özellikleriyle Red Hat Linux, dünya çapındaki sunucuların birçoğunda tercih edilmektedir. Ayrıca RPM paket yöneticisi, Red Hat'ın Linux'a katkılarından birisidir. Bugün Mandriva, Suse gibi popüler birçok dağıtımın kullandığı RPM paket kurulumu konusunda önemli adımlar atılmasını sağlamıştır.
6)Arch Linux
Belirli bir düzeyde GNU/Linux bilgisi olan kullanıcıları hedef seçmiş bağımsız geliştirilen bir topluluk dağıtımıdır. İlk sürümü 2002 yılında yayınlanmıştır. Arch Linux ekibinin tasarım yaklaşımı basitlik, sadelik ve kod doğruluğu üzerinedir.Ancak buradaki "basitlik" kelimesi, Arch geliştiricileri tarafından "gerekli olmayan eklentiler ve değişiklikler olmaksızın" anlamına gelmekte ve bu felsefe son kullanıcıdan ziyade geliştirici bakış açısını yansıtmaktadır.
özgür bir topluluk tarafından geliştirilen ve Novell tarafından desteklenen bir işletim sistemi projesidir. Temelinde altyapı olarak Linux çekirdeğini kullanan OpenSUSE projesinin geliştirdiği işletim sistemi, şık görünümü ve kolay kullanımı ile her tarzdaki kullanıcıya hitap ediyor ve tüm kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için bir adım öne çıkıyor.
Evet arkadaşlar bugün sizlerle Tüm Linux Dağıtımlarını inceledik bir sonraki konumda görüşmek üzere sağlıcakla kalın..:))
Alıntıdır
En Çok Kullanılan Linux Dağıtımları
Linux0 Mesaj
●51 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- En Çok Kullanılan Linux Dağıtımları