Merhaba arkadaşlar, yakın zamanda Linux Mint kullanmaya başladım. Fazla olmasa da deneyimlerimi paylaşmak isterim.
Oncelikle Linux dunyasına Ubuntu ile uzun bir sure once giriş yapmıştım ama aradığımı tam olarak bulamamıştım. O yuzden pek kullanmadım. Daha sonra sildim ve yerine birkac farklı dağıtım kurmaya calıştım ama beceremedim. En son Mint kurabildim. Aslında bunu da pek kullanmayı planlamıyordum ancak Dual olarak kullandığım Windows son guncellemeyle aşırı hantal hale geldi. Downgrade yapmak istemediğimden bir sonraki surme gecene ya da bu sinir bozucu bugları cozecek ufak bir guncelleme gelene kadar bir sureliğine Mint kullanmaya başladım ve fark ettim ki sandığımdan cok daha iyi bir işletim sistemiymiş. Şimdi becerebildiğim kadarıyla kendi gorduğum avantajları ve dezavantajları sıralamak isterim. Bahsettiğim şey Linux Mint'in genel olarak avantajları değil sadece kendi deneyimimle windowsa gore daha iyi bulduğum ozellikleridir.

Avantajlar:
1) Duşuk kaynak kullanımı: Windows arka planda bir suru ne olduğunu bilmediğimiz uygulama calıştırıyor ve kaynakları surekli somuruyor. Bu durum bana rahatsız edici geliyor. Mint'te ise boyle bir durum yok.

2) Daha fazla ozelleştirme imkanı: Windows 7'yi bu konuda seviyordum, gorunumu ozelleştirme imkanı daha fazlaydı. Maalesef Windows 10'da ozelleştirmeler cok daha az, yine cevrimici temalarla yapılabiliyor ama her ay Windows 10 temaları indirenler icin guvenlik endişesi tarzı bir haber cıkıyor. O yuzden pek bulaşmak istememiştim. Mint'te ise gorunumu vs. ozelleştirme imkanı Windows 10'a gore cok daha ust seviyede, yine cevrimici temalar mumkun ve Windows 10 temaları gibi "tehlikeli" değiller.

3) Neredeyse her sorunun cozumu var: Aslında bu biraz da dezavantaj sayılır cunku Mint'te karşınıza cıkan bir sorunun cozumunu internette bulabilme imkanınız var ancak bunlar genelde İngilizce kaynaklar oluyor ve cozmek icin terminal konusunda az da olsa bilgimiz olması gerekli. Ayrıca bu kadar cok cozum olmasının nedeni de windowsa gore daha fazla sorunla karşılaşmamız da olabilir. Ayrıca Windows'ta bazı cozum videoları ya da makalelerinde CMD kullanılması gerekirse (neyse ki pek gerekmez) genelde oraya ne yazdığımız hakkında pek bir fikrimiz olmuyor. Hatta bazı cb videolar var. Mesela bir sorunun cozumuyle alakalı videodaki lamer oncelikle CMD'yi veya regediti cok dolaylı bir yoldan acıp (sanki bir şeyler bildiğini kanıtlamaya calışırmışcasına) ne olduğunu bilmediğimiz (hatta belki kendisi de bilmiyordur) komutlar yazdırıp işte sorunun cozumu diye paylaşabiliyor. Sorunu cozmediği gibi yeni bir soruna bile neden olabilir?

4) Fan sesi: Windows kullanmayı bırakmamın en temel sebebi belki de bu. 1. maddeyle de alakalı ama cidden Windows cihazı iki dakika boş bırakmaya gelmiyor. Hemen bir tarama, bir guncelleme ya da ne olduğunu bilmediğimiz bir suru işlemden birini gercekleştiriyor ve cihaz boştayken bile işlemci fanlarını surekli calışırken duyuyordum. Hatta o kadar alışmıştım ki Mint'e gecene kadar farkında bile değildim ama gecince anladım ki ciddi anlamda Windows'un gurultusu rahatsız edici hale gelmeye başladı. E fansız oluyormuş yani.

5) Ucretsiz olması: Maalesef Windows bize gore pahalı bir işletim sistemi ancak bu, korsan kullanarak emek hırsızlığı yapabileceğimiz anlamına gelmez. İşte burada Linux, bir hayat kurtarıcı olarak devreye giriyor.

6) Guvenlik: Başta da belirttiğim gibi sadece kendi deneyimlerimden yola cıkarak bu yazıyı yazıyorum. O yuzden "Linux Windows'tan guvenlidir (ya da tam tersi)" demiyorum ancak Linux kullanırken daha guvende hissediyorum. Windows cihazıma bilinmedik kaynaklardan herhangi bir uygulama indirmem, ayrıca av yazılımım da surekli acık ve her hafta falan bir tam tarama yapıyorum ancak bir turlu rahat edemiyorum. Linux'ta ise birkac nedenden dolayı daha rahat ediyorum. Sanırım anlatmayı beceremem ama burada yazan nedenlerden dolayı Linux kullanırken daha guvende hissediyorum. Gerci cok eski bir yazı, orada yazan şeyler elbette cok değişti ama temel mantık hala aynı.

7) Uygulama ceşitliliği: Linux'a gecmeden once uygulama konusunda sıkıntı yaşarım sanıyordum ancak hic de oyle olmadı. Uygulama kurmak, soylenenin aksine hic de zor değil sadece Windows'taki gibi Next dediğimiz bir arayuz yok ancak ekstra bir caba sarf etmemize de gerek yok. Ayrıca Windows'ta kullandığım bircok uygulamanın Linux versiyonunu da kullanıyorum ve hepsinden cok memnunum. Hatta şu an ms Edge tarayıcıdan yazıyorum ve Windows'takinden bile iyi calışıyor diyebilirim. Aynı şekilde VS Code ve Skype gibi başka ms uygulamaları da kullanıyorum ve gayet memnunum. Linux desteği olmayan uygulamaları kullanmanın yolları var. Ben pek bilmiyorum, acıkcası gerekmedi ama gerekirse onu da oğrenip belki bir sonraki yazımda onun hakkında da yorum yaparım.

Bu kadar avantaj yeter, biraz da dezavantajları gorelim. Ancak saydığım avantajların yanında dezavantajlar pek onemsiz kalıyor bana gore.

1) Sorun cozme konusu: Avantajlar kısmında bahsetmiştim ancak dediğim gibi yeterli duzeyde İngilizce, biraz da terminal kullanımını bilmek gerektirdiği icin bu bir dezavantajdır da diyebilirim.

2) Yaklaşık 15 yıl kadar Windows kullandım o yuzden windowsa biraz alışkınım. Bazen neyi nasıl yapacağımı bilemiyorum ama zamanla oğrenirim diye umuyorum.

3) Yanlışlıkla tamamen silmek mumkun.
sudo rm -r *
Sanırım buna benzer bir şeydi. Belli ki bunu kok dizinde yapmamak gerekiyormuş

Evet dezavantajlar da bu kadardı. Şimdilik Dual Boot olarak Windows'u da tutuyorum ama ileride Windows'u tamamen bırakmayı duşunuyorum zaten şu anda cok az kullanıyorum. Buraya kadar okuduysanız teşekkur ederim. Ayrıca sizin de Linux deneyimlerinizi okumak isterim ve yazıda katılmadığınız veya eklemek istediğiniz şeyler varsa lutfen paylaşın.