Merhaba arkadaşlar,
Burda sizlere java programlama dilinin tarihi, bize sağladığı avantajları ve javanın genel bir takım ozelliklerinden bahsedeceğim. Umarım faydalı olabilirim. Neyse teferruatı atlayıp artık başlayalım.
Java, SUN bilgisayar firmasının elektrikle calışan hemen her şeyin birbiriyle iletişimini sağlamak amacıyla 1991 yılında geliştirilmeye başlandı. İsmi geliştiricilerinin ictiği kahve markasından gelir(ilk duyduğumda benimde ilgimi cekmişti).
Java programlama dilinin ozellikleri:
En onemli ozelliği her ortamda calışabilir olmasıdır. Hangi bilgisayar, cep telefonu, televizyon, camaşır makinesi, işletim sistemi olursa olsun java platformunu destekleyen her turlu ortamda calışabilir.
Java oğrenilmesi cok basit bir programlama dilidir. Onceden bir programlama diliyle calışmış olmak veya nesne tabanlı bir dille uğraşmış olmak cok buyuk avantaj sağlar.
Cok guvenli bir programlama dilidir. Şu an cok onemli ust duzey devlet kuruluşlarında, NASA'da kullanılmaktadır.
Nesneye dayalı bir programlama dili olması programlama yaparken cevremizdeki nesnelerle ilişki kurmamızı sağlaması oğrenmede ve kullanmada cok buyuk faydalar sağlar.
Hızlı calışır. Kolaylıkla internet ortamında kullanılabilir.
Bilmemiz gereken onemli ozellikleri soyledikten sonra, hemen javayla program yazma aşkımızı artırdığını hisseder gibiyim. Ama sabredin bu dersin sonunda cok basit bir program yapcaz. Şimdi farklı java teknolojilerinden bahsedelim.
Her şeyi her cihazda calıştırmak icin yapılan 'her şeye uyan tek bir şey problemi' ni ortadan kaldırmak icin java2 platformu uc parcaya bolunmuştur.
Java 2 Enterprise Edition (J2EE) : Karmaşık sunucu cozumlerini yaygınlaştırmak icin tasarlanmıştır.
Java 2 Standart Edition (J2SE) : Masaustu bilgisayarları icin tasarlanmıştır.
Java 2 Micro Edition (J2ME) : Cep telefonları gibi kucuk cihazlar icin tasarlanmıştır.
Biz derslerimizde tahmin ettiğiniz gibi Standart Edition'u kullanacağız.
Java programlarını geliştirmek icin farklı ortamlar geliştirilmiştir. Bunlar: Netbeans, JCreator, Eclipse
Ben NetBeans kullanıyorum, size de onu tavsiye ederim. SUN firmasının urunu olduğu icin java dili ve NetBeans daha uyumlu olacaklarını duşunuyorum. (İsteyenler Windows'da Notepad, Wordpad, Unix sistemlerinde vi veya emacs kullanabilirler ama benim bu konuda fazla bi bilgim yok)
NetBeans editorlu geliştirme setini şu adımları izleyerek indirebilirsiniz:
http://java.sun.com (Downloads menusunden JavaSE secilir ve guncel JDK 6 with NetBeans indirilir)
Şimdi geldik en heyecanlı yere ilk java programının yapılması.
Onceden kurduğumuz NetBeans IDE programını acıyoruz.
File>New Project (Ctrl+Shift+N) > yolunu izliyoruz.
Categories bolumunden 'Java'yı, Projects bolumunden 'Java Application'ı secip 'Next'e tıklıyoruz
Gelen ekranda Project Name le Projemize isim veriyoruz.
Dizin olarak Belgelerim>NetBeansProjects klasoru varsayılan olarak secilidir. İsteyen bunu Browse duğmesinde tıklayıp istediği dizini secerek değiştirebilir.
Ayrıca varsayılan olarak 'main class' seceneği tik atılıdır. Ana sınıf oluşturulsunmu gibi bir sorudur bu aslında. Bu durum da isteğe gore duzenlenebilir.
Proje ismimizi de verdiysek Finish'i tıklayıp başlayalım.
Karşımıza gelen ekranda bilmediğimiz kavramlar olabilir Şimdi bunlardan biraz bahsedelim.
1. /* yorumlar */
2. // yorumlar
Bu karakterlerle programlarımıza sonradan baktığımızda daha kolay anlayabilmemiz icin yorum ekleriz.
1. /* ve */ karakterleri arasına yazılan yorumlar bir veya birden fazla satırdan oluşabilir
2. // karakterlerinden sonra yazılan yorumlar 1 satırdan fazla olamaz yoksa derleyici bunları yorum olarak değilde calıştırılması gereken kodlar olarak algılar bu da hataya sebebiyet verir.
İstersek bu yorumların hepsini silelim şimdi, yapacağımız program cok basit olacağı icin gerek yok diye duşunuyorum isteyen arkadaşlar yorum ekleyebilirler.
Ben 'main class'ı oluşturduğunuzu farzediyorum.
package: icinde java sınıfları ve interfaceleri bulundurur.
public class main : Yukarıda bahsettiğimiz gibi Java nesne tabanlı bir dildir, nesne tabanlı dillerin en onemli ozelliği icerisinde değişken ve metodları barındıran sınıflardan oluşmasıdır. Buradaki 'public class' ifadesi public olarak tanımlanmış bir sınıf demektir. Public olarak tanımlanmak demek o sınıfa, programda istenilen her yerden ulaşılabilmesini sağlar. Main sınıfın adını belirtir.
'' suslu parantez olarak adlandırılan karakterler ise bizim bu yazacağımız kodun sınırlarını belirtir. Orneğin ustte yazılmış olan 'public class main' den sonra '' karakterine kadarlık kısım bu sınıfa aittir. Ha bu arada aklıma gelmişken soyleyim Java da ve daha bir cok programlama dilinde space (boşluk) karakteri derlenmez. Yani bizim programımıza etkisi yoktur tabi kelime arasına koymadığımız muddetce(or: int AhmetKafa gecerli bir değişken tanımlarken, int Ahmet Kafa gecersizdir ve program derlenirken HATA verir).
public static void main(String[] args) :
'> public; onceden de bahsettiğimiz gibi programın her yerinde kullanılabilir demek.
'> static; Nesne yaratmadan bir sınıfın değişkeninin veya metodunun kullanılması icin o değişkenin ve metodun static olması gerekir.
Or:
PHP:
public class deneme } /*Burda nesne yaratmadan deneme sınıfının run metodunu kullanıyor*/ deneme.run(); /* Eğer nesne yaratarak nasıl oluyo derseniz : deneme denemeornek=new deneme(); denemeornek.run(); kodlarını yazmamız gerekecekti */ '> void; Geriye değer dondurmuyor demek.
Şimdi programımızda neyin ne işe yaradığını oğrendiğimize gore kod yazmaya gecelim.
main fonksiyonumuzun icine ;
PHP:
System.out.println('Buraya istediğini yaz ve gor'); /* 'System.out' ekrana cıktısıicin gerekli kod 'println' ekran cıktısını bir satır şeklinde almamızı sağlar isteyen sadece 'print' yazabilir*/
Satırını yazıp calıştıralım
(Kısayollar: F6 tuşu ana proje(main project) yi calıştırır, Shift+F6 bulunduğunuz sınıfı calıştırır, ,isteyenler NetBeans'de yukarıdaki menulerden de aynı işlemi yapabilirler)
Evet Java'da ilk programımızı yaptık, Biliyorum bu program sizi kesmedi ama bu işler boyle başlıyor
Takıldığınız herhangi bir noktayı sorabilirsiniz.