Merhaba arkadaşlar.

Eğer web alanında programlama yapıcaksanız tek başına server side diller yetmez. Cunku tek başına orneğin php ile yapılmış bi web sitesi yalnızca sayfadan sayfaya gecişlerde bi kıpırdanma yaşar ve bu kullanıcıları teknolojinin gelişmesiyle birlikte sıkar duruma geldi. Artık kullanıcılarımızın karşısına mutlaka guzel bir arayuz ve yaşayan( surekli oynayan ) birşeyler cıkarmalıyız. Bunun icin tarayıcıya dayalı web programlama dillerinden olan Javascripti oğrenmeliyiz.

jQuery nedir: Javascriptle yazdığınız bi kodun aynısını hatta daha gelişmiş işlevlisini cok daha az yazarak yapmaya yarıyan bir kod kutuphanesidir. jQuery herşeyi daha az yazarak yaptığınız icin oğrenmesi en kolay Javascript frameworkudur. jQuery nin sloganı "Write less, do more." yani Turkce'si az laf cok iştir.

Neden jQuery: İnanılmaz zaman tasarrufu + Kod tasarrufu + Daha kolay ve hızlı oğrenim + Daha fazla işlev

jQuery yi kimler kullanıyor: Başta AhmetAkan sonra ; GoogLe, DELL, digg, NBC, cbs, netflix, Technorati, mozilla, WordPress, Drupal..

Kullanım icin gerekli malzemeler: hic bir yazılıma veya kuruluma gerek yok arkadaşlar. yalnızca tagları arasına şu kodları eklemelisiniz
HTML:


evet sadece bu kadar. artık sayfalarımızda tum jQuery kodlarını sorunsuz kullanabiliriz. hani bi javascript dosyası indirmedik ya bu cektiğimiz siteye bişe olursa dediğinizi duyar gibiyim. boyle bişe olamaz cunku tek bi serverları yok adamların birine bişe olsa anında diğerine gecer sorunsuz devam eder. hadi olduda bişe oldu diyelim. sadece sizin sitenize bişe olmaz milyonlarca websitesi arayuzlerinde sorun yaşar ve bu buyuk bi haber olur. Siz hemen GoogLe 'dan en son halini atar ve yolunuza sorunsuz devam edersiniz.

jQuery ile ilgili temel ozellikler: ornek bi kodu parcalarına ayırıp neresi nasıl calışıyor ve hangi ozelliklerde gorelim;

HTML:
$('#ahmet').html('Eklenecek yazı');

bu kodu yazdığımızda sayfamızda daha onceden yazdığımız

HTML:
abcde


şeklindeki ahmet isimli div tagımızın icindeki abcde yi silip yerine eklenecek yazı cumleciği yazılacak.
şimdi parcalayıp anlatalım;

HTML:
$('#ahmet')

jQuery secicisini kullanarak ahmet id li nesneye işlem yapacağımızı bildirdik. Birdahaki derste anlatacağım seciciler jQuery nin tabanını oluşturmaktadır. jQuery de bi işlem yapılcaksa bu işlemin uzerinde gercekleştiği bir nesne olmalı. yani orneğin bir div etiketi veya id="" ozelliği ahmet olan bir input veya aklınıza ne geliyorsa.

HTML:
.html('Eklenecek yazı')

Sectiğimiz nesneye jQuery nin hangi işlevini uygulayacağımızı belirttik. Bunu yapabilmek icin once nokta koyup işlev kısmına gectiğimizi soyledik. daha sonra parantez başlangıcına kadar hangi işlevi yapacağını soyledik ve parantez icinde bu işlevin hangi parametreyle gercekleşeceğini yani bu işlevin tam olarak ne yapacağını soyledik.

Bir dahaki dersimiz seciciler uzerine olacak..

edit: jQuery Dersleri #2 | Seciciler