Ders İceriği
Javascript ve jQuery Nedir? Javascript Nasıl Kullanılır? Javascript ile Merhaba Dunya! Metin belgesinde oluşturulan kodlar nasıl js dosyasına donuşturulur?
Herkese merhaba, Java ve Javascript derslerimizi aynı ayda ilerletmeyi duşunuyorum. Javascript derslerimiz boyunda kod editoru olarak Notepad++ kullanacağım. Windows kullanıcıları herhangi bir kod editorune gerek duymadan da Javascrip kodları yazabilirler bunun icin metin belgesi kullanmaları yeterli olacaktır. Dilerseniz Javascript'i tanıyarak dersimize başlayalım.

Javascript Nedir?
Netspace tarafından geliştirilen script dilidir. Javascript ile etkileşimli ve dinamik web siteleri oluşturulabilir. Her ne kadar soz dizimi Java ile benzerlik gosterse de farklı teknoloji ve kullanım alanına sahiptirler.
Javascript ilk cıktığı donemlerde istemci taraflı calışabilen bir dil olarak tasarlanmıştı. Gunumuz teknolojisinde NodeJS kutuphanesiyle birlikte sunucu taraflı calışabilmektedir. JS (Javascript) genel olarak web siteleri icin tercih edilse de farklı alanlarda da kullanılabilir. Orneğin, Unity gibi oyun motorlarında kullanılırlar, Javascript bir yazılımcı tarafından bilinmesi gereken (en azından temel bilgiler) script dillerindendir.

Javascript Nasıl Kullanılır?
İki farklı şekilde JS kodları calıştırılabilmektedir. Bunlardan birisi HTML sayfa icerisine gomulerek calıştırılan kod blogları diğeri ise uzaktan (farklı bir dosyadan) calıştırılan JS kodlarıdır. Javascript'in farklı bir dosyadan calıştırılabilmesi icin uzantısı ".js" olacak bir sayfaya kodlar yazılmalıdır.

HTML İcerisinde Kullanmak
HTML:


Harici Dosyadan Kullanmak
HTML:


Javascript Dosyası Hazırlamak
Ben ektra editorle uğraşmak istemiyorum diyenler icin metinde editorunde JS dosyası oluşturmak gayet basittir.




- Oncelikle boş bir metin belgesi oluşturun (Masaustune sağ tıklayın, Yeni > Metin Belgesi)
- Metin belgesini acın ve sol ustteki menuden dosyaya tıklayın.
- Farklı kaydede tıklayın dosya adınızı belirleyin, kayıt turunu Tum Dosyalar olarak secin ve kaydede tıklayın.
- Javascript dosyanız oluşturuldu, artık kodlamaya başlayabiliriz.

Javascript derslerimizde ben kodları ikinci secenek olan uzaktan cağırma yontemiyle yapacağım. Sizlere de bu yontemi tavsiye ederim, bu sayede siteniz daha hızlı olur, arama motorları tarafından daha rahat gezilebilir. Programcılığın temel adetini yerine getirerek yavaş yavaş ilk dersimizin sonuna gelelim.

Javascript'te ekrana yazı yazdırmak icin alert parametresi kullanılır. Oluşturduğumuz javascript dosyamın adını "test.js" olarak atadım ve icerisine yazıyorum.
HTML:
alert ("Merhaba Dunya");

Biliyorsunuz ki JS dosyalarını calıştırmak icin HTML bir yapıya ihtiyacımız var, once bu yapıyı oluşturalım ve icerisine javascript dosyamızı dahil edelim.
HTML:
Javascript Ders 1 Javascript'e ilk adım, WMArşiv.

Gorduğunuz gibi "" tagları arasında js kodumuzu cağırdık, bu sayede siteye giriş yaptığımızda ekrana, merhaba dunya yazacaktır.

Peki bu kodu head taglarının arasına eklemezsek ne olur?
Hicbir şey olmaz oluşturulan kod calışır, ancak bu kodların head tagları arasına eklenmesinde fayda vardır. Cunku browsers (tarayıcılar) siteye giriş yapıldığında once head tagları arasını okur, buyuk boyutta bir js dosyası head taglarının dışına eklenirse bir takım yavaşlamalar gorulebilir diyerek ilk dersimizin sonuna gelelim. Elimden geldiği kadar hızlı Javascript dersleri uretmeye calışacağım, hepinize iyi calışmalar.

Kaynak