Detaylı SEO checklist başlıklı yazı ile giriş yaptığım SEO checklist yazı dizisini, ikinci maddesi olan “Domain ismi, subdomain, directory name(subfolder)” ile devam ettirmek istiyorum. Bu yazıda SEO'ya uygun nasıl domain seceriz, secerken nelere dikkat etmemiz gerekiyor gibi temel bir kac unsurdan bahsedip, SEO ile ilgili yaptığımız calışmalarda subdomain mi yoksa subfolder mı kullanırsak daha başarılı oluruz konularına değineceğim. Cok temel konuları yazıyorum bende farkındayım ancak once zemin oluşturuyorum. Yavaş yavaş ileri duzey yontem ve taktikleri sizinle paylaşacağım.






SEO icin domain secimi


Herhangi bir web projesine başlamadan once ilk duşunulmesi gereken adımlardan birisidir domain alımı. Cunku geri donuşu yoktur ve sitenin geleceğini belirler. İşte bu adımda dikkat etmemiz gereken bir kac unsur var. Buyrun beraber bakalım:

- Sitenizin amacı nedir? Kitap mı satacaksınız yoksa oyun mu oynatacaksınız? Once bunu belirleyin. Amac belirlendikten sonra bir once ki yazımda bahsettiğim seo icin anahtar kelime secimi başlıklı yazıda da anlattığım gibi sitenize trafik cekmek istediğiniz anahtar kelimelerinizi belirleyin. Fark ettiyseniz daha domain almadan amacımız doğrultusunda bazı anahtar kelimeler hedefliyoruz cunku bu hedeflediğimiz kelimeleri analiz edip domain seciminde kullanacağız.
- Amacı belirledik (kitap satışı yapacağız), anahtar kelimelerimiz de hazır (kitap, kitap oku, ekitap). Hazırladığımız bu verileri analiz edip, alınan domainleri araştırıp, anahtar kelimelerimizin ortak olduğu bir kelimeyi domainde kullanabiliriz.(ozellikle arama hacmi yuksek kelimelerde 1. sırada yer almamızı sağlayacak yegane unsurdur)
- Sıfırdan bir domain alıp SEO surecini uzatmak istemiyorum diyorsanız anahtar kelimelerinizin cercevesinde başkaları tarafından satılan yada duşen domainleri takip edebilirsiniz. Bu size SEO acısından zaman kazandıracaktır. Nasıl yani? Şoyle ki; Google'ın eski domainleri guveni daha fazla olduğu icin buradan zaman kazanmış olacaksınız. Eğer bu şekilde bir alım soz konusu olacaksa domainin herhangi bir arama motorundan ban yeyip yemediğini araştırmakta fayda var.
- Domaininiz olabildiğince kısa ve oz olsun. Gereksiz işaretler (orta tre) gereksiz kelimeler icermesin.
- Mumkunse .com olsun. Olmuyorsa net yada org olsun. Com uzantılı domainlerin SEO acısından cok azda olsa daha faydalı olduğunu duşunuyorum.

Subdomain & Subfolder

Subdomain (alt alan adı), subfolder (alt klasor) kullanımlarını nasıl yapmalıyız? Detaylara girmeden once nelerden bahsediyorum ornekleyeyim:
Subdomain: forum.siteadresi.com
Subfolder: siteadresi.com/forum/ (sonda ki slash olmalı mı olmamalı ayrı bir yazıda değineceğim)
Uzerinde konuşacağımız kavramlar bunlar. Wordpress sitemiz var ve forum kuracağız. Subdomaine mi kurmalıyız yoksa subfolder yeterli olur mu? Tabi ki subdomain altında kurulum yapmalıyız. SEO acısından en sağlıklı durum budur. Cunku sitenin genel iceriğinin dışında farklı bir alanda yapacağı yayınlar icin genelde subdomain tercih edilir. Google bunu ister, bunu sever.
Subdomain 'in indexlenmesi daha kolay ve sağlıklı olur subfolder 'a gore. Bunu bizzat yaşadığım icin rahatlıkla soyleyebilirim. Bir portalınız var ve emlak scripti kurup emlak uzerine calışmalar yapmak istiyorsunuz sakın ../emlak/ altında kurulum yapmayın! emlak.siteadresi.com verebileceğiniz en sağlıklı karardır. (e ben bunları zaten biliyorum ilyas diyorsan sabret SEO checklist yazı dizisinden sonra okuyacakların seni heyecanlandıracak)
Subfolder'ı ne zaman kullanacağız diyorsan aslına bakılırsa .htaccess (php icin akıllı url aracı -asp icin IIS uzerinde dll yazarak bu sorun cozulebiliyor-) 'ten sonra pek gerek kalmıyor. Cunku tum makalelerini, sitendeki sayfaları bu akıllı sistem sayesinde yonlendiriyorsun ve oyle bir dizin olmadığı halde varmış gibi gorunuyor. (wordpress bu konuda enfes bir icerik yonetim sistemi.)

Sorusu olan?

--
Bu yazı ilkkez ilyasteker.com 'da yayınlanmıştır.