Melek kelimesi elci, haberci, kuvvet, guc vb. anlamlara gelmektedir. Dini bir kavram olarak ise melek, Yuce Allah tarafından yaratılmış nurani, gozle gorulmeyen varlık anlamına gelir. Meleklerin yaratılış amacı, gorevleri ve ozellikleri hakkında kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de ceşitli bilgiler yer almaktadır. Bu bilgilerden de faydalanarak meleklerin gorevleri ve ozelliklerini şoyle acıklayabiliriz:
Melekler nurani varlıklardır. Onlar biz insanlar gibi maddi bir bedene sahip değillerdir. Gozle gorulemezler.
Meleklerin sayısını Allah'tan başka hic kimse bilmez. Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de bazı meleklerin isimleri ve gorevleri bizlere haber verilmiştir. Cebrail, Azrail, israfil ve Mikail bunlardandır. Bunlar dort buyuk melek olarak da bilinir.
Meleklerin yeme, icme, uyuma, dinlenme gibi ihtiyacları yoktur.
Melekler erkeklik ya da dişilik ozelliğine sahip değildir.
Melekler hızlı hareket edebilen varlıklardır. Kısa zamanda uzun mesafelere gidebilirler.
Melekler farklı şekillere burunebilme ozelliğine sahiptir. Orneğin Cebrail (a.s.), zaman zaman insan şekline burunerek Hz. Peygambere vahiy getirmiştir.
Meleklerin temel gorevlerinden biri Yuce Allah'a ibadet edip onun emirlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmektir.
Melekler hicbir zaman Allah'ın emirlerine karşı gelmezler. "... Allah'ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildiklerini yapan melekler vardır." mealindeki ayet bu gercegi dile getirmektedir.
Melekler kanatları olan varlıklardır. Bu konuda Kur'an-ı Kerim'de, "Gokleri ve yeri yaratan; melekleri ikişer, ucer, dorder kanatlı elciler yapan Allah'a hamdolsun. O, yaratmada dilediği artırmayı yapar. Şuphesiz Allah, her şeye gucu yetendir." buyurlmaktadır.
Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de dort buyuk melek ve gorevleri acıkca yer almaktadır. Bunları şoyle sıralayabiliriz:
Cebrail (a.s.): Yuce Allah'ın emir ve ogutlerini peygamberlere bildirmekle gorevlidir. Bu sebeple Cebrail, vahiy meleği olarak da adlandırılır.
Azrail (a.s.): Yuce Allah'ın izniyle, omru bitip eceli gelenlerin canlarını almakla gorevlidir.
Mikail (a.s.): Dort buyuk melekten biri de Mikail'dir. Onun gorevi yağmur, kar, ruzgar vb. doğa olaylarını duzenlemektir.
İsrafil (a.s.): Gorevi sur denilen boruya uflemektir. İsrafil sura iki defa ufleyecektir. Birinci ufleyişte kıyamet kopacak, dunya hayatı sona erecek ve butun canlılar olecektir. İkinci ufleyişte ise dunya uzerinde yaşamış butun insanlar yeniden diriltilecek ve Allah'ın huzurunda toplanacaktır.
Dort buyuk melek dışında Kuran'da adları ve gorevlerinden bahsedilen melekler de vardır. Hafaza (koruyucu) melekleri ve yazıcı (kiramen katibin) bunlardandır. Koruyucu melekler insanları gorunmez tehlikelere, olumsuzluklara ve kotuluklere karşı korumakla gorevlidirler. Yazıcı melekler ise insnaların yaptığı iyi - kotu, sevap - gunah her davranışı yazarlar. Kuran-ı Kerim'de yer alan "Şunu iyi bilin ki uzerinizde bekciler, değerli yazıcılar vardır; onlar, yapmakta olduklarınızı bilir. (infitar suresi)" mealindeki ayet meleklerin bu ozelliklerine dikkat cekmektedir.
__________________
Melekler
Dini Bilgiler0 Mesaj
●36 Görüntüleme