altın erkeğe haram mı
altın erkeğe neden haram
erkek altın takar mı



Bize sık sık sorulan sorulardan biri de İslam dininde erkeklerin altın takı kullanmasının doğru olup olmadığıyla ilgiliydi melekler. Dinimizde altın erkeklere yasaklanmıştır. Şimdi bu konuyu hadislerle Diyanetin yaptığı acıklamadan aldığımız makaleyle iyice oğrenelim..







Altın ve Gumuş Kullanımı

Cok sade bir hayatın hÂkim olduğu toplumlardan en karmaşık ve gelişmiş toplumlara kadar, insanlar her devirde sanata, guzele ve estetiğe eğilim gostermişler, guzel giyinmek ve guzel gorunmek istemişlerdir. Bu Allah'ın insana yaratılıştan gelen bediî zevkler ve guzellik duygusu bahşetmiş olmasının tabii bir sonucudur. İslÂm da insanın ruhunda saklı bu fıtrî temayul ve duyguyu tabii karşılamış, ancak her şeyde olduğu gibi bunda da mÂkul ve mutedil olculer getirmiştir. İslÂm'ın bu olumlu yaklaşımı, tabii ve fıtrî bir din olmasının, bazı sınırlama ve olculer getirmesi de toplumda denge kurmayı ve bu dengeye uygun sosyal yapıyı ve beşerî ilişkileri korumayı hedefleyen sosyal bir din olmasının icabıdır.

Kur'an'da sıklıkla Allah'ın yeryuzunu insanlara tahsis ettiğinden, insanlar icin bircok guzellik yarattığından soz edilir; Allah'ın yaratıp insanoğlu icin hazırladığı bu guzelliklerin bilinip takdir edilmesi, kullanılıp şukredilmesi istenir. Dunya hayatının guzellikleri, cennet nimetleri olarak da sıklıkla altın ve gumuşten soz edilir (Âl-i İmrÂn 3/14; el-Kehf 18/31; ez-Zuhruf 43/71). Hz. Peygamber de daima temiz ve duzenli olmayı, guzel gorunmeyi oğutlemiştir. Ancak her devrin yaygın ziynet eşyası olan altın, gumuş ve ipekli elbise giyme ile ilgili bazı sınırlamalar da getirmiştir. Kadınların yaratılışı gereği suslenmeye olan ihtiyac ve eğilimlerinin fazla olması sebebiyle onlara bu konuda daha toleranslı davranılmış, israf ve gosterişe kacmamaları, gayri meşrû tarz ve zeminde cinsî tahrik aracı yapmamaları kaydıyla, onların altın ve gumuşu ziynet eşyası olarak kullanabileceği, ipek elbise giyebileceği belirtilmiştir. Bu uc maddenin erkekler tarafından ziynet amacıyla kullanılması ise kural olarak yasaklanmıştır.



a) Altın ve Gumuş Kullanımıyla İlgili Hadisler

Altın ve gumuş kullanımıyla ilgili yaygın olarak bilinen hadislerden başlıcaları şoyle sıralanabilir:

1. İslÂm Âlimleri tarafından bircok fıkhî hukme mesnet olarak kullanılan bir hadiste Hz. Peygamber, "Altın ve ipek ummetimin erkeklerine haram, kadınlarına helÂldir" buyurmuştur (Ebû DÂvûd, "HÂtem", 3; Tirmizî, "LibÂs", 1).

2. "Altın ve gumuş kaplardan bir şey icmeyiniz ve bu ikisinden yapılan tabaklarda bir şey yemeyiniz. Cunku bu tabaklar (sıhÂf) dunyada muşrikler icin, Âhirette ise sizin icindir." (Muslim, "LibÂs", 2)

Başka bir hadislerinde ise Hz. Peygamber, "Gumuş kaptan icen, karnına cehennem ateşini akıtmaktadır" (Muslim, "LibÂs", 1) buyurmuştur.

3. "Hz. Peygamber, altın ve gumuş kaplardan yiyip icmemizi, ipek ve dîbÂc giymemezi ve ipek uzerine oturmamızı yasakladı" (BuhÂrî, "LibÂs", 27).

"Hz. Peygamber altın yuzuk kullanmayı yasakladı" (BuhÂrî, "LibÂs", 45).

4. BuhÂrî'nin rivayetine gore, Resûlullah altından bir yuzuk takıyordu. İnsanların da altın yuzuk edindiklerini gorunce altın yuzuğu atmış ve bunu artık hic takmayacağını soylemişti. İnsanlar da bunun uzerine yuzuklerini cıkarıp atmışlardır (BuhÂrî, "LibÂs", 46).

5. Yine BuhÂrî'de yer alan bir hadise gore, Hz. Peygamber altından bir yuzuk edinmiş ve kaşını da avuc icine getirmişti. İnsanların bu şekilde yuzuk edindiklerini gorunce, bu yuzuğu atmış ve gumuş bir yuzuk edinmiştir (BuhÂrî, "LibÂs", 45).

6. Enes b. MÂlik diyor ki: "Hz. Peygamber bir gun gumuş bir yuzuk takmıştı. İnsanlar da gumuş yuzuk yapıp taktılar. Resûlullah yuzuğu cıkarıp atınca insanlar da cıkarıp attılar" (BuhÂrî, "LibÂs", 47).

b) Altın ve Gumuş Ziynetin Kullanımı

Altın ve gumuşun ziynet eşyası olarak kullanımı yalnızca kadınlar icin cÂizdir. Yukarıdaki hadislerin acık hukumlerinden birisi bu olduğu gibi, bu husus İslÂm Âlimleri arasında da tartışmasızdır. Altın ve gumuş ziynetin kadınlar icin cÂiz gorulmesi onların yaratılışlarına uygunlukla, fıtraten guzelliğe ve suslenmeye duşkun oluşlarıyla acıklanır. Ancak bu konuda onlar da luks ve israfa kacmama, bu ziynetleri yabancılara karşı gosteriş ve cinsî cazibe aracı olarak kullanmama gibi bazı kısıtlamalara tÂbidir.

Altın ve gumuş ziynetin erkeklere yasaklanması, hem erkeğin fıtrat ve karakteriyle hem de toplumda sosyal adaletin ve barışın tesisi, Âtıl sermayenin ekonomiye kazandırılması gibi bircok onemli amacla alÂkalı bir husustur.

Diyanet