Veri Tabanı Dosyası ,Delphi ile birlikte gelen Borland Database Desktop ile tasarlanabilir.Bunun dışında Visual Dbase , Dbase for Windows ,Paradox , Dbase VI , Access gibi veri tabanı programlarıda desteklenir.Şimdi Database Desktop programı ile veritabanı hazırlamaya başlayalım.


Database Desktop ile Veritabanı Hazırlanması

Delphi ile gelen Database Desktop programını calıştırın.Daha sonra tablo hazırlayacağız.Bunun icin File-New-Table menusune tıklayınız.Acılan pencere'de dBASE for Windows'u secin ve Ok tuşuna tıklayın.Veri tabanındaki alanları tanımlayabilmemiz icin pencere acılacaktır.Acılan bu penceredeki sutunlar aşağıdaki ozellikleri belirtir.

1)Field Name :Bu sutuna alanın ismi yazılır.( Orneğin Adı Soyadı vb.)

2)Type :Bu alana girilecek olan bilginin tipini giriyoruz.Aşağıda bu tipleri belirteceğim.

2-1)Character :Bu alana girilen bilgi harflerden veya rakamlardan veya her ikisinin karışımından olabilir.

2-2)Number :Bu alana girilen bilgi sadece rakamlardan ibarettir.

2-3)Date :Tarih bilgileri bu tipte tanımlanır.

2-4)Logical :Evet - Hayır , Acık - Kapalı gibi sadece iki durumdan oluşan olaylar bu tipte tanımlanır.

2-5)Memo :Uzun metinler bu tipte tanımlanır.

2-6)Binary :Resim ,ses gibi ozel alanlar bu tipte tanımlanır.

3)Size :Bu sutunada karakter sınırı yazılır ( Orneğin 10 yazıldığında ; 10 karaktere kadar klavyeden giriş yapılır.

Not : Sutunlara bilgiler girildikten sonra Save As tuşuna basılarak oluşturduğumuz Tablo kaydedilir.

Wizard Kullanılarak Veritabanı Hazırlanması

Borland Delphi bize bir kolaylık daha sunmuştur.DataBase Form Wizard'ı kullanarak veri tabanınızı hazırlayabilirsiniz.Şimdi adım adım Wizard kullanararak Tablomuzu oluşturalım.

İlk once Delphi programını calıştırınız.Bundan sonra File menusunden New menusune tıklayın.Acılan pencerede Business kısmına geciniz.Burada DataBase Form Wizard'ı secip Ok tuşuna basınız.Karşımıza Database Form Wizard penceresi cıkar.

Bundan sonra ; Eğer tek tablonuz varsa Create a simple Form ' u işaretleyin. Eğer birden fazla tabloyu ilişikli şekilde gostermek istiyorsanız Create a Master / detail Form duğmesini secin sonra Next tuşuna basınız.cıkan formda kullanılacak tabloyu belirleyeceğiz.Eğer bir DBF dosyası varsa onun bulunduğu dizine giderek secebilir veya Driver or Alias Name kutusunda DataBase Explorer ile duzenlenmiş veri tabanından biri secilebilir.Biz Ornek olarak Borland Shared / Data dizinindeki animals.dbf'yi sececeğiz.

animals.dbf secildikten sonra Next tuşuna basınız. Cıkan pencerede >> tuşuna basarak butun alanları sececeğiz.Alanları sectikten sonra Next tuşuna basın.Cıkan pencerede alanları yatay ( horizantal),duşey ( Vertically ) veya in a Grid şeklinde mi sıralanacağını belirleyip Next tuşuna tıklayınız.En son cıkan pencerede Finish tuşuna basınız.Boylece tablomuzu otomatik olarak oluşturmuş olduk.

ALINTIDIR.
__________________