Bitcoin ’lerimi arttırabilir miyim?
Bitcoin ’den nasıl kar sağlanır?
Bu sorular genelde Bitcoin dunyasına girmiş coğu kullanıcının ilk aklına gelen sorulardır. Bize gore tum bu sorulara cevap, al sat işlemleriyle arbitraj yapmakta yatıyor. Makalemizde ilk olarak arbitraj kavramının ne olduğunu acıklamaya, ardından da nasıl yapılacağıyla ilgili bilgiler vermeye calışacağız.

Arbitraj nedir? Arbitraj piyasadaki emtia, altın (en fazla işlem hacmine sahip emtia), exchange, hisse senedi vs. gibi ticarete konu olan varlık ve enstrumanları da kapsamına alan, tum ticari faaliyetlerde, varlıklar arasında eş zamanlı olarak, farklı piyasa koşullarında -ceşitli borsalar arasında oluşan fiyat farklılıklarından kar sağlamak amacıyla- alım satım işlemi yapmaktır.
Arbitraj genellikle iki piyasa arasındaki fiyat farklılıklarını elimine etme eğilimindedir, başka bir ifadeyle, diğer borsadan bir oteki arasında arbitraj yapıldığında fiyat farklılıkları azalır; fakat arbitraj fırsatı her zaman icin tekrar doğabilir. Arbitraj “duşuk al yuksek sat” deyiminin tam karşılığıdır aslında. Diğer bir değişle arbitraj, bir emtiayı bir piyasadan duşuk fiyata alıp diğer piyasada eş zamanlı olarak yuksek fiyattan satmaktır. Orneğin, para birimlerinin dunyanın her yerinde ceşitli piyasalarda ticareti (exchange ’i) yapılır. Fiyatlar genellikle tum piyasalarda benzer olmasına rağmen, bazen bir borsadaki satış fiyatı, diğer borsadaki alış fiyatından daha duşuk olabilir. Bu durumda eşzamanlı alım – satım yapıldığında, iki fiyat arasındaki farklılık nedeniyle arbitrajcı kar sağlamış olur.
Az gelişmiş ulkeler ele alındığında arbitraj, bir ulkenin farklı şehirlerindeki emtiaların alım ve satımından oluşabilir; gelişmiş ulkelerde ise arbitraj, genellikle exchange, kısa vadeli faiz oranı, altın fiyatları ve teminat bedellerini de kapsayan uluslararası faaliyetleri refere etmek icin kullanılır. Sonuc olarak, arbitraj gunumuz finans dunyası icin onemli bir enstruman olarak gorulmektedir.
Bitcoin ’den arBITraj yaparak nasıl para kazanılır?
Bu kısımda Bitcoin dunyasına yeni giren kullanıcılar icin, bilgi amaclı deneyim ve gozlemler aktarılmaya calışılacaktır.
Arbitrajın tanımında da değinildiği gibi en onemli unsurlardan biri, varlığı eşzamanlı veya cok kısa surede (Bitcoin dunyası icin eşzaman mumkun olmamakla birlikte, burada en kısa sureye işaret edilmektedir) alıp satmaktır. Oncelikle, Bitcoin ile para birimleri arasında arbitraj yapmak onerilmez; cunku Bitcoin ’in bir borsadan (bu kavram ile ceşitli trade siteleri kastedilmektedir) diğerine transferi, yoğunluğa gore 30 dakika ila 1 saat arası surmektedir. Bu sure zarfında fiyatlar duşebilir ve beklenen kar azalabilir hatta zarar edilebilir, ayrıca buna para (USD, EURO vs.) transferinin (cekmenin) zorluğu da eklendiğinde tam anlamıyla işin icinden cıkılmaz hale gelmektedir.
Peki, nasıl yapılır? Arbitraj ’da hız cok onemli olduğu icin, en yoğun olduğu donemde bile 5 dakika icerisinde transferi gercekleştirilebilen MAX veya Quark gibi altcoinlere yonelmek en mantıklısıdır.
Şuan itibari ile yuzlerce hızlı transfer yapılabilen coin bulmaktadır; bu ornekte bu altcoinlerin ele alınma nedeni işlem hacimlerinin yuksek olmasıdır, zira işlem hacminin yuksek olması coin ’i hızlı satıp işlemi gercekleştirerek kar sağlamak icin gereklidir. Bu değişken bir durumdur aslında, bu donemde MAX ve QRK trend olabilir ve işlem hacimleri yukselir 1 ay sonra başka bir altcoin trend olabilir, bunun ayrımını yapabilmek ve en doğru coin ’i secebilmek icin ise bu piyasayı surekli takip etmek gerekir. Kısacası, arbitraj yapmak icin dikkat edilmesi gereken iki onemli nokta bulunmaktadır, birincisi; bir trade sitesinden diğerine hızlı transfer, ikincisi ise; secilen coin ’in işlem hacminin yuksek olmasıdır.
Bir sonraki aşamada transfer hızı ve işlem hacmine bakılarak arbitraj yapılacak coin belirlenir. Başlamak icin ise trade sitelerine uye olunması gerekir ve iki den fazla sitenin kullanılması onerilir. Trade sitesi secerken de cok fazla coin iceren ve işlem hacminin yuksek olduğu Cryptsy, Bter ve Mcxnow vs. gibi (şuan icin guvenilir siteler; ama ileride ne olacağı kestirilemez) sitelerinin secilmesi yerinde olacaktır.
Ornek olarak bakıldığında, secilen sitelerin hepsinde MAX coin ’in yer aldığı ve işlem hacminin yuksek olduğu (makalenin hazırlandığı tarihi itibariyle) gorulmektedir, bu nedenle MAX kullanılması yerinde olacaktır. Ek olarak, işlem hacimleri coinmarketcap.com sitesinden gorulebilir.
Genellikle işlem hacminin en yuksek olduğu sitede satış işlemi, işlem hacminin az olduğu sitelerde ise duşuk fiyattan alış yapmak daha kolaydır, bu nedenle ornekte, işlem hacmine bakıp alış yapılacak siteler Cryptsy ve Bter olarak, satış yapılacak site ise işlem hacminin yuksekliği nedeniyle Mcxnow olarak belirlenir. Bunun nedenini de kısaca; “duşuk hacimli sitelerde insanlar coinlerini satamayacaklarını duşundukleri icin paniğe kapılarak, duşuk fiyattan coinleri elinden cıkarmak isteyebilirler” olarak ifade edebiliriz.
Sonraki adım ise; Bitcoin ’lerin bir kısmını Cryptsy ’ye bir kısmını da Bter ’e gondermek ve MAX icin Mcxnow ’un alış fiyatından daha duşuk fiyata, bu iki sitede alış emri girip, tabiri caiz ise pusuya yatmaktır. İnsanoğlunun doğal zafiyetleri ve para kaybetme korkusu birleştiğinde, kişiler panikleyerek yanlış kararlar verip coinlerini duşuk fiyata satabilirler. İki farklı siteden alış emri girme nedeni ise, duşuk fiyattan alım şansını arttırmaktır. Daha fazla siteden aynı anda duşuk fiyat emri girildiğinde, alt fiyattan alım şansı daha fazla olacaktır; fakat Bitcoin miktarınız daha fazla site arasında boluneceği icin karınız da duşecektir, bunun ayarını iyi yapmak ancak biraz tecrube ve bu konuda zaman gecirmekle elde edilebilir.
Gun icerisinde, alış emrimizi, satış yapacağımız site uzerindeki fiyatlarla değerlendirerek guncellemek ve sabırlı olup takibini surdurmek cok onemlidir, “emin olun ki alım işlemi duşuk fiyattan yapılacaktır!.” Alış işlemi gercekleştiğinde, anında satış yapılacak siteye MAX transferi yapılarak ust fiyattan satış gercekleştirilir ve hesaba tekrar BTC yuklenir.
Son aşamada ise; satış yapılan sitedeki bitcoinleri, alış yapılacak siteye (veya sitelere) geri transfer ederek, arbitraj işlemi tamamlamış olunur. Gun icerisinde bu tur donuşumlerden daha fazla yapılarak kar arttırılabilir.
Dikkat edilmesi gereken onemli noktalar:
Arbitraj ’ın kar oranı duşuktur; fakat yine de alım satım yapmaktan kacınmamak gerekir, gun icerisindeki 5, 10 ve daha fazla arbitraj gun sonunda kayda değer bir kar getirebilir. Alım yapıldığı an diğer satış sitesinde fiyat duştuğunde, panik yapmayıp acele ile satım yapmayanlar daima kazanacaklardır. Yararlanılan Kaynaklar:
“arbitrage.” The Blakcwell Encyclopedia of Management. O ’Connell, J. & Cooper, Cary L. Blackwell Reference Online, 2014. Web. 25 Mar. 2014.
“arbitrage.” Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Encyclopædia Britannica Inc., 2014. Web. 25 Mar. 2014.