mining yapan arkadaslar ile Pos icin ekip olusturduk
Şuan 5 kişi ortak havuz kazıyoruz
Bizimle beraber havuza katılmak isteyen WhatsApp grubuna dahil edebiliriz
WhatsApp = 0543 639 56 56

PoW ve PoS

PoW madenciliği nedir?

PoW

Bu madencilik turunde kazdığınız blok kadar koin kazanırsınız. Blok zincirindeki bir sonraki bloğun zincire eklenmesi icin gerekli algoritmayı cozen ilk kişi odulu alır. Bu tarz madencilik, yatırımcıların veri bloklarını doğrulamada aktif bir rol almasını gerektirir bu da işlemlerin doğrulanmasını ve yeni koinlerin uretilmesini sağlar. Bu madencilik turunde blok doğrulaması icin aktif olarak calışmazsanız hicbir odul almazsınız.

Odul, yeni bloğu cozen ilk kişiye verildiği icin ve blok algoritmasını cozmek icin işlemci gucu gerektiğinden dolayı, en yuksek işlemci gucune sahip kişilerin odulu alma ihtimali en yuksektir. Bu da madencilik işleminin kurumsallaşmasına ve milyonlarca yuksek kapasiteli işlemcinin calıştığı buyuk madencilik ciftliklerinin kurulmasına yol acmıştır. Anlayacağımız uzere artık evimizdeki masaustu bilgisayar ile bitcoin madenciliği yapmak imkansız hale gelmiştir. Bu da bitcoin‚¬Ã‚„¢in ilk cıkış fikri olan bir merkeze bağlı olmama duşuncesini gunden gune zedelemektedir.

Bireysel kullanıcılar şu gunlerde PoW madenciliği icin ASIC isimli cipleri satın alıp bu şekilde madencilik yapabiliyor.

PoS madenciliği nedir?

PoS

Ağdaki işlemleri doğrulamanın bir diğer turu PoS. Bu yontem aslında madencilik bile değildir cunku kullanıcıların herhangi yeni para uretmeleri icin herhangi bir işlem yapmalarına gerek yoktur. Bu nedenle adı mining değil minting‚¬Ã‚„¢dir. Yani madencilik değil para basmak.

Bu yontemde para kazanmak icin elektronik cuzdanınızda para tutmaktır. Kazanacağınız odul cuzdanınızda tuttuğunuz koin miktarı ile doğru orantılıdır. Cuzdanınızda ne kadar cok paranız varsa o kadar cok odul kazanırsınız yani yeni para uretirsiniz.

Alacağınız odule etki eden diğer bir faktor koinlerinizin cuzdanınızda bulunduğu sure. Yani koinleriniz cuzdanınızda ne kadar uzun sure durursa o kadar kıdemli olacaklar ve bir işlem doğrulamasından alacakları odul miktarı o derece artacaktır.

Her PoS coin başlangıcta belirlenen bir yıllık getiriye sahiptir. Orneğin Ohm coin yatırımcısına ilk yıl %20, ikinci yıl %15, ucuncu yıl %10, sonraki yıllar her yıl %5 vermektedir. Yatırımcılar boylece sabit bir getiri elde etmeyi garanti altına alır. PoW‚¬Ã‚„¢da sabit getiri soz konusu değildir. Ağdaki işlem sayısı ve duğum sayısı arttıkca ve madencilik ciftliklerinin sayısı arrtıkca bireysel kullanıcıların getiri elde etme şansı azalmaktadır.

Bir onceki yontem olan PoW‚¬Ã‚„¢a gore binlerce kez daha cok maliyetten tasarruf sağlar. Elektrik tuketim maliyeti nerdeyse sıfırdır. Ayrıca yatırımcıları odul cuzdan bakiyesi bazlı olduğu icin yatırımcıları daha fazla yatırım yapmaya teşvik eder.

PoS metodu ilk olarak 2012 yılında bazı alternatif kripto paralar tarafından kullanılmaya başlandı. Şuanda Ethereum PoW‚¬Ã‚„¢dan PoS‚¬Ã‚„¢a gecme hazırlıkları yapmakta. Peercoin, Ohm coin, MorningStar, OkCash gibi gorece yeni coinlerin coğu PoS medtodunu kullanmaktadır.

Bir bilgisayarınız olmasa bile piyasada yaklaşık 100-150 TL arasında fiyatlara satılan Raspberry Pi cihazlarından satın alıp cuzdanınızı bu cihaz uzerinde calıştırarak PoS ile calışan koin uretmeye başlayabilirsiniz.