Kişisel blog acmak internette son senelerin en populer işi haline gelmiştir. Kişisel blog ile para kazanmayı hedefleyen bir cok kişi vardır. Fakat buyuk bir coğunluk acısından bu iş hobinin otesine gidememektedir. Kişisel blog acmak ve kurmak genelde basit bir surec olmasına rağmen, arama motorlarında on sıralarda cıkabilmek tam aksine iyice zorlaşmıştır.
Blog acmak icin WordPress, Blogspot ve Blogger gibi internette bedava hizmet veren bir cok site bulmak mumkun. Bu sitelere uye olup, icerik uretmek ve yayınlamak cok basit ve hızlı bir surec. En buyuk sıkıntı iceriğin Google, Bing veya Yandex’in arama sonuclarında iyi pozisyonlarda cıkamaması. Bu da doğal olarak yazarların moralini bozan ve kısa surede şevkini kıran bir durum. İceriğin kopya olmaması, eşsiz ve ilgi cekici olması arama motorları acısında şart ve bu da herkesin rahatlıkla yapabileceği bir iş değil. Blog acan kişide yazarlık meziyeti bile olsa bu kişinin bilmesi gereken cok onemli teknik konular var.
[h=2]İceriğin Konusu[/h] Kişi aklına gelen her şey hakkında bir şeyler yazıp kişisel blog sayfasına koyabilir fakat uretilen iceriğin bir pazarı olup olmadığını bilmesi gerekmektedir. Mesela ben bu yazıyı yazarken bu konu hakkında Google Adwords’de bir araştırma yaptım. Bu sayfaya Google’dan gelmesiniz altında kişisel blog acmak ve kurmak ile ilgili bir cok kişinin konuya olan ilgisi yatmaktadır. Yani bu konun bir pazarı var. Eğer “Orumcekler neden Red Bull icmiyor?” diye bir yazı yazmış olsaydım, hic pazarı olmayan bir konu secmiş olurdum.
İlgi cekici bir konun bir dergi de yayınlanması mantıklı olabilir ama internet dunyasında bu tur konuların sosyal medyada promosyonu yapılmadan bulunabilirliği ne yazık ki yoktur. İnsanlar oğrenmek istediği konuları arama motorlarına yazdığı icin, başlangıcta iceriğin konusunu araştırmak ve belirlemek cok onemlidir. Bu yuzden de pazarı olan konular hakkında yazı yazmanız gerekiyor. Peki bu durumun farkında olan bir cok kişi yok mu?
[h=2]İceriğin One Cıkması[/h] Blog acmak ve kurmak gercekten beş dakikalık bir iş haline geldi. Pazarı olan icerikler uretmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Fakat bir konu populer ise genelde rekabet de fazladır. İceriğin arama sonuclarında one cıkması başlı başına bir SEO (arama motoru optimizasyonu) konusu olduğu icin goreviniz artık yazarlıktan cıkıp, muhendisliğe donuşmeye başlıyor. SEO, blog acan kişilerin şevkini kıran, doğru duzgun bir tekniği olmayan ve de birden fazla karmaşık tekniğin uygulanması gereken bir konudur. İceriğin arama sonuclarında iyi pozisyonlarda cıkmaması blog sahiplerinin emeğinin karşılığını alamaması anlamına geliyor. SEO hakkında bilgi sahibi olmayan bir blogger işini tamamen şansa bırakmıştır.
* SEO konuları hakkındaki yazılarımızı okumanızı ve arama motorlarının işleyişi hakkında bilgi sahibi olmanızı tavsiye ediyorum.
[h=2]Blog Kurmak Ne Kadar Zor?[/h] Bir blog kurmak başlangıcta basit bir iş olarak gorunse de komplike bir konu haline gelebilir. Sosyal medya ve SEO ile ilgili yuklenilmesi gereken eklentiler, teknik bilgisi olmayan kişiler icin biraz sıkıntılı olabilir. Facebook, Twitter, Google Analytics ve Google AdSense ile entegrasyon yapabilmek genellikle teknik bilgisi olan kişiler icin bir iki dakikalık işler. “Ben sadece siteme yazı yazarım ve teknik konulara girmem” demek blog sahibi icin kısaca intihar etmek. Ben bu işi sadece kişisel bir hobi olarak goruyorum diyorsanız problem yok.
[h=2]Blog Acmak ve Paylaşımın Onemi[/h] Kısaca toparlamaya calışırsam blog acmak sadece yazı yazmakla sınırlı kalmamalıdır. Yazıların sosyal medyada ve farklı sitelerde paylaşımı gerekmektedir. Genellikle yazıları paylaşma taraftarı olmayan bir internet kitlemiz olduğunu unutmayın. Bu blog acan kişiler acısından gercekten uzucu bir durum oluşturuyor. Yazılarınız paylaşılmazsa populer konularda yukarı cıkma şansınız hemen hemen hic kalmayacaktır. İsterseniz dunyanın en iyi yazarı olun ve muthiş bir yazı cıkarın, arama motoru sizi umursamayacaktır. Paylaşımı olmayan icerik tum arama motorlarının gozunde onemsizdir. Yazdığınız icerikleri Facebook, Twitter ve Google+ hesaplarınızdan paylaşmanız ve de birilerine paylaştırmanız mutlaka gereklidir.