Bir Android kullanıcısı olarak bircok farklı nedenden dolayı, bilgisayarda Android kullanmak isteyebilirsiniz. Bir mobil oyun geliştiricisi olabilirsiniz veya Android oyunlarını daha buyuk ekranda oynamak istiyor olabilirsiniz. Android uygulamaları ve mobil oyunları bilgisayarda calıştırmak icin bircok farklı program bulunuyor. Bu programların bircoğu ucretsiz ve son derece kullanışlı programlar.
Bilgisayarda Android kullanmak icin kullanılan programlara emulator deniliyor. Emulatorler ile oyunların dışında Facebook, Instagram ve Twitter gibi Google Play Store uygulamalarını da calıştırabilirsiniz. Telefondan yapacağınız işlemleri bilgisayarda daha hızlı ve buyuk ekranda yaparak vakit kazanabilirsiniz. Gelin bilgisayarda Android kullanmak icin indirebileceğiniz ucretsiz programlara beraber bakalım.
[h=2]Bilgisayarda Android kullanmak icin en iyi programlar:[/h] MEmu GenyMotion BlueStacks Android Studyo ’nun Emulatoru Android-x86 Anbox Bliss ROMs Nox [h=2]MEmu:[/h]
MEmu, bilgisayarda Android calıştırmak icin en iyi ve kullanışlı uygulamalardan biri olarak dikkat cekiyor. Emulatorun yapılış aşamasında da tamamen oyunlar duşunulmuş. Program bilgisayardaki klavye, fare ve hatta gamepad ’i Android ’e entegre etme konusunda cok iyi bir iş cıkarıyor. Tıpkı bilgisayarda oyun oynuyormuş gibi hızlı tepkiler veriyor. Uygulamanın belki de tek sıkıntısı fazla reklam olması.
MEmu ucretli ve ucretsiz iki surume sahip. Siz reklam gormek istemiyorsanız ucretli surumu alabilirsiniz. İş dışında sadece oyun oynamak amaclı kullanacaksanız ucretsiz surum size fazlasıyla yetecektir. Program icerisinde aynı anda birden fazla Android uygulaması calıştırabilir ve kurabilirsiniz. Yani bir sekmede PUBG Mobile oynarken, diğer sekmede de Call of Duty Mobile olabilir.
[h=2]GenyMotion:[/h]
Oyunlardan ziyade iş kullanımları veya Facebook, Instagram gibi uygulamaları kullanmak icin daha uygun olan bir program. Program orjinal Android telefonları boyutunda geliyor ve 3000 uzeri ozel yapılandırma ayarına sahip. Yani neredeyse tamamen kişiselleştirilebilir bir durumda. Bu da iş kullanımlarında onu onemli bir emulator haline getiriyor. Programın 2 farklı surumu var.
Ucretsiz versiyonunda sadece kişisel kullanımlara izin veriliyor. Ticari versiyonda ise ekip olarak veya iş amaclı coklu kullanımlara izin veriliyor ve ekstra ucret odenmesi gerekiyor. Program WiFi, GPS ve coklu dokunma gibi onemli ozellikleri de destekliyor. Surekli guncellenen GenyMotion, hız icin ayrıca optimize edilmiş. Hızlı ve kullanışlı olmasıyla onemli bir program olduğunu gosteriyor.
[h=2]BlueStacks:[/h]
Tamamen oyuncular duşunulerek tasarlanmış olan BlueStacks, ozellikle Android oyunları oynarken sunduğu ekstra secenekler ile dikkat cekiyor. Klavye tuş atamaları ve fare kontrolu yapılandırmasına sonuna kadar izin veren BlueStacks, performans acısından da yine ekstra kontrollere sahip. Program icerisinden binlerce Android uygulaması arasından dilediğinizi indirebilirsiniz.
En eski emulatorden biri olan BlueStacks, kendi icerisinde de ayrı bir dunyaya sahip. Uygulama ve oyun guncelleştirmeleri, yeni ayarlar ve son dakika haberleri gibi bircok farklı konuda kullanıcılara haber gonderiyor. Ayrıca PUBG Mobile, Call of Duty Mobile(CoD Mobile) ve diğer populer Android mobil oyunları oynamak icin en uygun ve ideal emulator diyebiliriz.
[h=2]Android Studyo ’nun Emulatoru:[/h]
Android uygulama geliştiricilerinin yakından tanıdığı Android Studyo ’nun kendi icerisindeki emulatoru de oldukca kullanışlı. Bilgisayarda Android kullanmak icin once Android Studyo ’yu bilgisayarınıza indirmeniz ve ardından da icinden emulatoru calıştırmanız gerekiyor. Bu program daha cok uygulama Android uygulaması geliştirenlere uygun. Oyun ve iş kullanımı icin diğer alternatifler uygun olacaktır.
Bu programı onemli kılan en onemli şey ise hızı. Intel Donanım Hızlandırıcısı ile uyumlu calışan emulator, neredeyse tamamen doğal Android kullanım hissi veriyor. Bu da yaptığınız uygulamanın hızını ve performansını olcmek icin cok yardımcı oluyor. Coklu dokunma ve WiFi gibi bircok ozellik ve daha fazlası yine program icerisine entegre edilmiş durumda.
[h=2]Android-x86:[/h]
Acık kaynak kodlu bir sistem olan Android-x86, rakiplerine gore biraz geride kalsa da, en istikrarlı emulatorlerden biri. Programı calıştırabilmeniz icin VirtualBox ’ın bilgisayarınızda kurulu olması gerekiyor. Oldukca kararlı bir sistem olması da onu en guclu programlardan biri haline getiriyor. Ustelik surekli guncelleme alarak, her gecen gun gelişmeye devam ediyor.
Uygulamanın arayuzu geniş bir ekran uzerine kurulu. Bu nedenle bilgisayardan kullanırken bir tablet kullanıyormuş gibi his verebilir. Uygulamayı kurduktan sonra Google Play Store kurulu bir şekilde geliyor ve kullanıcı arayuzu gercekten cok kullanışlı ve sade. Sık sık cokmeyen, kullanışlı ve sade, uygulamalarınızı test edebileceğiniz bir platform arıyorsanız Android-x86 sizin icin uygun olacaktır.
[h=2]Anbox:[/h]
Linux işletim sistemi icin geliştirilen Anbox, sanal yerine direkt işletim sistemi uzerinden Android calıştırmanızı sağlıyor. Bir emulatorden ziyade daha cok kendi Android tabanınızı yaratmanıza olanak sağlıyor. Anbox ’un dezavantajı ise Federo/CentOs Linux ’ta calışmaması. Yalnızca Ubuntu ve Debian uzerinde calışıyor. Bunun dışında mobil cihazlar ve dizustu bilgisayarlar icin de uyumlu.
Anbox, Google Play Store ’u desteklemiyor. Uygulama yuklemek icin Android Hata Ayıklama Koprusu(ADB) ’nu kullanmanız gerekiyor. Bu da acıkcası kişisel kullanımlar icin ve Android mobil oyunları oynamak isteyenler icin onu biraz işlevsiz kılıyor da diyebiliriz. Anbox ’u daha cok Linux ve Ubuntu işletim sistemine sahip cihazı olanlar kullanıyor.
[h=2]Bliss ROMs:[/h]
Acık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Bliss, bilgisayarınız uzerinde Android calıştırmanızı sağlıyor. Bliss ROMs şu sıralar en başarılı Android tabanlı işletim sistemlerinden biri olarak biliniyor. Uygulamanın temeli de sanal ortam yerine, bilgisayarınızda Android işletim sistemi olarak calışması. Yani bilgisayarınız icinde bağımsız bir işletim sistemi olarak calışıyor.
Sistemin en guzel yanlarından biri de Google Play Store yuklenmiş bir şekilde gelmesi. Bu dilediğiniz zaman dilediğiniz uygulamayı bilgisayarınıza indirebilirsiniz anlamına geliyor. Facebook, Instagram vb. uygulamalardan tutun da, dilediğiniz oyunları da indirebilirsiniz. Arada sistem icerisinde cokmeler yaşansa da bu kullanımı cok fazla etkilemiyor. Belki de en kararlı sistemlerden biri diyebiliriz.
[h=2]NoxPlayer:[/h] Andoid mobil oyunlar icin tasarlanmış bir başka emulator olan Nox, şık arayuzu ve kuıllanışı ile dikkat cekiyor. Listemizdeki diğer emulatorler gibi ucretsiz olan program, ozellikle RPG turundeki mobil oyunları sevenler tarafından fazlasıyla bilinen ve kullanılan bir emulator. Program ek bir yazılım gerektirmeden kuruluyor ve ozellikle performans konusunda oldukca iyi diyebiliriz.
Bilgisayar icin klavye, fare ve gamepad desteği bulunuyor. Yeni cıkan oyunlar da hızlı bir şekilde sisteme entegre ediliyor ve boylece oyunların cıktığı gibi oynanmasını sağlıyor. Oyun yapımcıları tarafından da sevilen Nox, bircok unlu oyunun yapımcı firmalarıyla ortaklık icerisinde. PUBG Mobile gibi oyunları seviyorsanız mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.
Bilgisayardan Android kullanmak icin indirebileceğiniz ucretsiz emulatorler bu şekilde. Mobil oyunları veya programları bilgisayarınızda calıştırmak ve kullanmak bu uygulamalar sayesinde cok basit bir hale geliyor. Uygulamalarda dikkat ceken şey ise hepsinin belli bir noktaya odaklanmış olması. Kimisi mobil oyunlar icin geliştirilmiş kimisi de ayrı bir işletim sistemi olması icin. Sizin de kullandığınız başka emulator varsa yorumlarda belirtmeyi unutmayın.