Iki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vucudun herhangi bir yerinden tedavi maksadıyla bardak, şişe veya boynuzla kan aldırma. Peygamberimiz (s.a.s)`in sağlıkla ilgili tavsiyelerinden ve bizzat tatbik ettiği sunnetlerindendir.
Hacamat, sebebi belli bir hastalığın tedavisi olmaktan ziyade kan fazlalığının vucutta meydana getirdiği rahatsızlıkları gidermek icin kullanılan genel bir tedavi usûludur.
Eskiden yaygın olarak "hacamat bıcağı" veya "hacamat zembereği" denilen bir aletle tatbik edilen bu usûl, bugun yerini enjektorle kan almaya bırakmıştır. Hacamat bıcağı, tarak biciminde, vucutta bir sıra cizik meydana getiren bir alettir. Bir yuzunde bircok yarık bulunan bakır bir kutu icinde tetikli bir zembereğe bağlı olan bıcaklar, duğmesi basılınca zembereğin boşalmasıyla yarıklardan dışarı fırlar ve vucutta cizikler meydana getirir. Bardak vb. bir şeyle cizikler uzerinden kan cekilir. Bir cins suluk de bu iş icin kullanılmaktadır. Suluk vucudun ağrıyan bolgelerine konularak kanı emmesi sağlanır.
Hangi arac ve metodla olursa olsun onemli olan kan aldırmaktır. Uzman bir hekimin muayenesi ve tavsiyeşiyle yaptırılan hacamat faydalı ve IslÂm`da caiz olan bir tedavi usûludur.
Ameller niyetlere gore değer kazanır. Sunnete uymak niyetiyle ve bize emanet olan vucudumuzun sağlığına kavuşması icin yaptırdığımız hacamat bir ibadet değeri taşır. Cunku ibadetlerimizi ve diğer gorevlerimizi ancak sağlıklı bir bedenle tam olarak yerine getirebiliriz.
Peygamberimiz (s.a.s)`in yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği işlerin şuphesiz bir anlamı ve hikmeti vardır. Onun hayatı bizim icin ornektir: "Andolsun Allah`ın Resulu`nde sizin icin Allah`ı ve ahireti arzu eden ve Allah`ı cok anan kimseler icin (uyulacak) en guzel bir ornek vardır" (el-AhzÂb, 33/21).
Mirac gecesinde yanından gectiği bir melek grubunun Peygamberimize: "ummetine hacamatı emret!" diye soylediğini Abdullah b. AbbÂs (r.a) rivayet etmektedir (Ali NÂsıf, et-TÂc, III, 203).
Hz. Peygamber (s.a.s) bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir HaccÂm`a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp haccÂma ucretini odemiş ve şoyle buyurmuştur: "Kan aldırma yollarının en guzeli hacamattır. (yahut hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır)"(BuhÂri, Tıb 13; Muslim, Musakat 62, 63; Ebû DÂvûd NikÂh 26, Tıb 3).
Hz. Peygamber (s.a.s) ihramlı iken hacamat yaptırmıştır (BuhÂrî, Savm, 22; Muslim, Hac 87, 88; Ebû DÂvûd MenÂsik 35). Ihramlı iken sac kestirmemek şartıyla hacamatın caiz olduğu hususunda Âlimler arasında goruş birliği vardır. Aynı şekilde Hz. Peygamber (s.a.s) oruclu iken de hacamat yaptırmıştır. Yani kan aldırmıştır (BuhÂrî, Tıb II; Ebû Davûd, SiyÂm 29).
NÂfi (r.a)`den rivayet edildiğine gore Ibn Omer (r.a) (Kendisine): NÂfi, kan (fazlalaşmak suretiyle) beni yedi. Bunun icin sen bana bir hacamatcı getir ve genc bir hacamatcı sec. Ne yaşlı ne de cocuk hacamatcı secme demiştir.
NÂfi der ki; Ibn Omer (r.a) şoyle dedi: Ben, Resulullah (s.a.s)`den şu buyruğu işittim: "Hacamat olmak ac karnına daha faydalıdır. Hacamat olmak aklı ve hıfzetme (ezberleme) gucunu arttırır. HÂfız olanın da hıfzetmek kabıliyetini kuvvetlendirir. Artık kim hacamat olmak isterse Allah`ın ismini anarak perşembe gunu hacamat olsun " (Ibn MÂce, KitÂbu`t-Tıb, 22).
Ibn Hacer BuhÂrî şerhindeki Hacamat bolumunde ozetle şu bilgiyi verir: BuhÂrı, Sahîhinde "Hangi saat hacamat olur" başlığı altında bir bÂb acmış ve burada Ebû Mûsa`nın geceleyin hacamat olduğuna dair bir eseri ile Hz. Peygamber (s.a.s)`in oruclu iken hacamat olduğuna dair Ibn AbbÂs (r.a)`ın bir hadîsini rivayet etmiştir.
Ibn Hacer bununla ilgili olarak şoyle der: Hacamat olmak icin uygun vakitler hakkında birkac hadis vÂrid olmuş ise de hicbiri BuhÂrî`nin sozkonusu ettiği şarta uygun değildi. Bana oyle geliyor ki: BuhÂrî hacamat işinin ihtiyac olduğu zaman yapılabileceğine ve bunun belirli bir vakte bağlı olmadığına işaret etmek istemiştir. Cunku hacamat işinin geceleyin yapıldığını ve Hz. Peygamber (s.a.s)`in oruclu iken hacamat olduğuna dair hadîsi rivayet etmiştir.
Hacamatın yani kan aldırmanın insan sağlığına bircok katkıda bulunduğu tıbbî bir gerceğe dayanır. Ozellikle bazı deri hastalıklarının tedavisinde hacamatın faydası gorulmuştur.
kaynak:sorularlaislamiyet
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- HACAMAT (HICAMAT) kan aldırmak