Etstur Yonetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, turizm sektorundeki gelişmeleri ve yeni projelerini Turizm Guncel'e değerlendirdi.

Mehmet Ersoy ile yaptığımız roportajdan satırbaşlarını sizlere aktarıyoruz

YURTDIŞI TURLARDA PARA KAZANAN OLMADI!

Mehmet Bey bu yıl ozellikle yurtdışı turlarda buyuk bir rekabet yaşandı, fiyatlar aşağıya cekildi. Bu rekabet sizi nasıl etkiledi?

Yurdışı turlarda bu yıl hicbir tur operatoru para kazanamadı maalesef ama zamanla pazarın oturacağını duşunuyorum. Cunku kotu oyuncular ayrıldı, riskler azaltıldı. Rekabetle bu iş nereye kadar? Bir yıl mı iki yıl mı? Biz, onumuzdeki seneden itibaren koltuk bazlı operasyona ağırlık vereceğiz. Charter operasyonları azaltacağız.

PAZAR BUYUMEZ AMA BİZİM PASTA PAYIMIZ BUYUR

Piyasadaki rekabetle ilgili sizin kamuoyuna bir cağrınız olacak mı?

Biz piyasa yapıcı değiliz. Biz kendi politikamızı acıklıyoruz, yolumuzu ciziyoruz, katılan katılıyor, katılmayan katılmıyor. Kimin ne yaptığı bizi cok ilgilendirmiyor acıkcası.. Değişen piyasa koşulları cercevesinde koltuk risklerimizi azaltıyoruz. Bu riskler azalınca fiyat kırma yarışına girmeniz gerekmiyor, cunku riskleriniz azalıyor.

Ama bircok oyuncu da geri cekildi bu yıl.. Bu yuzden yurtdışında yeniden buyume bekliyoruz. Yurtdışı turlar buyumez de bizim pasta payımız buyur diye duşunuyorum.

Sektorun onemli oyuncuları şirket bazında kendilerinin denetlenmesini istiyor? Siz ne duşunuyorsunuz?

Ben artık bizi denetleyin demiyorum. Cunku demekten yoruldum. Ben yıllardır bunu soyluyorum.

ŞAPKAYI ALIP GİTSEK NE OLACAK?

Tur operatorleri denetlenmiyor mu?

Denetimden kastımız aslında bu değil. Biz bir banka gibi kamuya ilan verip, erken rezervasyonda para topluyoruz. Şapkayı aldık gittik, ne olacak? Hicbir denetim yok. Sıfır denetim. Benim rahatsız olduğum konu bu.. Ornek vermek gerekirse yılda 400 - 500 milyon para topluyorum. Kimse bana ne yapıyorsun demiyor. Ancak art niyetli olduğumu duşunun, cok buyuk kaos olur.

Son zamanlarda kucuk ornekler yaşandı bu konuda...

Evet birkac tane kucuk ornekler oldu ama Rusya’da bu tarz buyuk ornekler goruyoruz. Bu insanları tatilden soğutur.

BİZE SIRA GELMİYOR

Bu anlamda sektorun kamuyla bağlantısında mı sorun var? Derdinizi anlatamıyor musunuz?

Kanunda değişiklik gerekiyor. O kadar cok kanun var ki, sıra gelmiyor sanırım. Bircok formul bulunabilir.

ACENTE İLE TUR OPERATORUNUN AYRIŞMASI GEREKİYOR

Sizin ozellikle benimsediğiniz bir model var mı?

Bizim benimsediğimiz modelden cok, Turkiye Avrupa’ya entegre bir ulke. Buna gore bir model duşunulmesi gerekiyor. Bu ulkelerde uygulanan benzer bir sigorta sisteminin gelişmesi gerekiyor. Bu da teminatlandırma demektir. Kamuya acık para topluyorsanız belli bir teminatlandırma sistemine gecmeniz gerekiyor. Acente ile tur operatorunun ayrışması gerekiyor.

Borsaya kota değiliz biz, biliyorsunuz. Siz bircok basın toplantısına katılıyorsunuz. Burada ‘şu kadar buyume hedefliyoruz’ şeklinde acıklamalar oluyor. Bunların hicbiri gercek değil.

BUGUN HAREKETE GECSEK UC AYDA ACILIRIZ

Sizin borsaya dahil olma gibi bir niyetiniz var mı?

Bunu şartlar gosterir. Biz her zaman hazırız. İki yıldır butun altyapımız buna gore kuruldu. Biz bugun harekete gecsek, uc ayda acılırız.

Bir de internetle ilgili yatırımlar son zamanlarda cok fazla arttı. Bu konuda yeni yatırımlarınız olacak mı?

Biz mevcut yatırımımızı geliştiriyoruz. Biz en fazla yazılım yatırımı yapan grubuz Turkiye’de.. Yazılım tarafı 100 kişiyi gecti, satış bolumu de 200 kişiyi gecti. Acık ara en buyuk kadro bizde şu anda…

TURKİYE ONLİNE'A HENUZ HAZIR DEĞİL

Misafirler online ve interneti bilgilendirme amaclı kullanıyor ama Turk insanı karşısında birini gormek ya da duymak istiyor. Tatil dışında biliyorsunuz bir suru online satış markaları var. Bunlar son bir yıldır offline ilanlara ağırlık vermeye başladılar. Demek ki online’a Turkiye henuz hazır değil. Biraz uzun vadeli duşunmek gerekiyor.

Ayşe teyze buzdolabının uzerindeki ekrandan ekmek siparişi verdiği zaman bu konudaki altyapı tamamlanmış olacak. Bunun 10 yılı var.

GERCEK HEDEFİMİZ YUZDE 20 BUYUME

Bu yıl ic Pazar kurtarıcı oldu. Onumuzdeki yıl sizce nasıl olacak?

İc Pazar ozellikle Ege icin kurtarıcı oldu ama Antalya icin değil... Bu yıl biz daha da buyuyeceğiz. Biz gecen yıl ciro olarak yuzde 17 oranında buyuduk.. Bazı hedefler acıkladık ama bu hedefleri gececeğimize inanıyorum. Yuzde 15 buyume rakamını biz temkinli acıkladık. Bu yıl butun kanalları acık tutacağız, gercek hedefimiz yuzde 20’lere varmak ama temkinli bir acıklama yapmayı tercih ediyoruz.

Etstur olarak globalleşmeyi duşunmuyor musunuz?

Elbette duşunuyoruz ancak bu zaman alacak. Bununla ilgili bir programımız var, takip ediyoruz. Gercekleştikce sizinle paylaşacağız. Hem de uzun vadeli değil daha kısa vadeli bir proje olacak.

KAYNAK