Limak Hotels & Resorts Genel Koordinatoru Kaan Kavaloğlu, Antalya'ya gelen Rus turistin gecelemesinin 9'dan 8,4'e duştuğunu belirterek, "Buradaki kaybı telafi etmek icin 2oo bin yeni turiste ihtiyacımız var" dedi.

Otelcilere yonelik tur operatoru baskısının şimdiden başladığını belirten Kavaloğlu, BDT ulkeleri, ic pazar ve Avrupa olmak uzere Turk turizminin 3 temel pazarının olduğunun altını cizerek, "Bu uc pazarla ilgili Turkiye’de kaygılar var. ulkede bir secim ekonomisi olacağı soyleniyor. Rusya’daki siyasi konjektur sistemi zorlayacak. Avrupa’da da algıyla ilgili imaj parlatmasına ihtiyacımız var." dedi. Kavaloğlu, dunyadaki tum problemlerin artık global olduğunu da ifade etti.

TURKİYE'NİN ONCELİĞİ ELİNDEKİ MUŞTERİYİ TUTMAK OLMALI

Aldığı ziyaretci sayısı duşuk olan ulkelerin cift haneli buyume gosterebileceğini dile getiren Kavaloğlu, Turkiye'nin onceliğinin elindeki muşteriyi tutmak olduğunu vurguladı.

Kavaloğlu, Ekonomik veya siyasi kriz donemlerinde otellerin nasıl etkileneceği ve iflaslar bekleyip beklemediği şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

ANTALYA'NIN BAŞKA ŞANSI YOK

"Bağımsız otel grubu olmakla veya bağımsız bir otel işletmekle zincir bir oteli acmak ve işletmek adına zincirin lehine daha buyuk fırsatlar var. Pazarlamada da cok buyuk guclukler var. Burada tur operatorlerinin iflası ilginc bir konu. Ben araştırma yaptım.Turkiye ile calışan 2014 yılında İngiltere, Avrupa ve Rusya’da 12 tane irili ufaklı operator batmış. Buna ragmen Antalya ve Turkiye’de artılar var. Fakat iyi bir analiz yaparsak, Bizim şu anda pazarımız konumunda olan ilk 5 icerisindeki ulkeler duşunulduğu zaman birinci ve beşinci ulke arasında ciddi bir savaş var. Rusya ve Ukrayna savaşıyor. Bu cok ciddi bir tehlike.İngiltere Antalya’da buyuduğu an Antalya cok buyuk fırsat yakalar. İngiltere 500 binli rakamlardan 1 milyonlu rakamlara gectiği zaman, en azından Batı Ege’deki kadar bir sayı geldiğini duşunun Antalya’nın onu bird aha kapanmamak uzere acılır. Dolayısıyla ya bir pazarı parlatıp milyonlu rakamları yakalayacağız veya bu 500 binli rakamları yuzde 50 artışlarla 750 binlere cıkarmaya calışacağız. Bunun dışında Antalya’nın başka bir şansı yok. Hatırlarsanız TURSEM battıktan sonar yıllarca İskandinav pazarı bu rakamları yakalayamadı. Şimdi Norvec’teki batışın ardından duşuşler yuzde 20 civarında. Norvecle hic bir sorunumuz yok. Servis ve ilişkilerimizde de bir sorun yok ama en buyuk operatorun batışı yuzde 20 duşuşlere neden oldu. Nereden gelecek bu pax?"

DUŞEN GECELEMEYİ TELAFİ ETMEK İCİN 200 BİN MUŞTERİYE İHTİYAC VAR

Geceleme sayısı yuksek olan pazarlarda yaşanan duşuşlerin daha ağır ve travmatik olduğunu belirten kavaloğlu, "Mesela Ortadoğu pazarında artış var ama Ortadoğu pazarının geceleme sayısı cok yukarılarda değil. 3 gece konaklayandan artış sağlamışsın 9 gece konaklayandan duşuş kaydetmişsin. Basit bir matematik hesabıyla zarar edildiği anlaşılır. Rusya’dan gelen konaklamanın 9 geceleme ortalamasından 8.4’e duşmesi ancak 200 bin pax ile giderilebilir." dedi.

Turkiye'de turizmin ihracatcı statusune alınmasını gerektiğini belirten Kaan Kavaloğlu, konuşmasının devamında şu noktaların altını cizdi:

TURİZMİN "T 7"Sİ OLSA VARSA TURKİYE BUNUN İCİNDE

"Bizim rakibimiz olmayan ulkelerde bile turizm ilk sıradaki sektorler arasında. Oysa bizde 6.veya 7. sıralarda. Ihracaat yapan sektorler ve tekstilcilerden sonra geliyoruz. Algıyı topyekun değiştirmek lazım. Bir defa turizm olmazsa olmaz, ekonominin can damarı. Toplam 50 sektoru etkileyen sektor konumunda. Biz bunları yıllardır soyluyoruz. Turizm sektoru olarak yuzde 90 kendimiz uretiyoruz. Neredeyse yuzde 10 civarında dışarıya bağımlıyız. Boyle başka bir sektor yok. Lutfen turizmciyi ihracatcı olarak kabul etsinler. Turizmci ihracatcı kabul edilmek zorunda. Turizmde eğer bir T7’si varsa, Turkiye bunun icinde ve cok ciddi bir ekonomik guc."

TARSUS'TAKİ TAHSİSLERİ DEVLET İPTAL ETTİ

"Limak Hotels & Resorts 2014 yılını son 10 yılın en başarılı yılı olarak gecirdi. Tarsusta’ki tahsislerin geriye alınmasıyla ilgili bir problem yaşadık. Bu konuda yurutmeyi durdurma kararı alındı. Devlet burada cok yanlış bir karar aldı. Umarım bu kararından en kısa surede vazgecer. Biz o bolgeyi tanıtıyor ve butun tur operatorlerini oraya goturuyorduk. Ben birebir yurtdışı fuarlarda bu bolgeyi organize ettim. Tarsus’taki iptal bizi cok zorlayacak. İnsanlara ne anlatacağımızı bilemiyorum. Devlet buradaki tahsisleri zamanında yapılmadıklarını gerekce gostererek iptal etti. Bu konuda yurutmeyi durdurma kararı alındı. Bundan sonraki surece bakacağız."

LİMAK HOLDİNG İCİNDE TURİZM BUYUYOR

"Limak olarak Kıbrıs’taki yatırıma devam edeceğiz. Tabii ki turizm Limak Holding icinde de buyuyor. Limak 3. Havalimanının partnerlerinden birisi. Bu proje İstanbul’un turizmine ciddi katkı sağlayacağını duşunuyorum."

BELEK'E SPOR OTELİ YAPACAĞIZ

" Biz her yıl yuzde 5 artış planlıyoruz. Bu yıl buna kurlar da yardım etti ve yuzde 7 buyuduk. 2015 yılında ise yuzde 5’in altında buyuyeceğimizi duşunuyorum.Zor bir yıl geliyor. Otel yatırımı konusunda yurtdışına odaklandık. Kıbrıs projemizi bitireceğiz. Sırada Makedonya ve Kosova var. Onlara bakıyoruz. Eğer olursa Antalya Belek’te bir spor oteli yapacağız. Daha cevreci bir otel projesi olacak."

KAYNAK