Renault motor şefi Remi Taffin, motorda buyuk bir adım attıklarını, ancak bunu rakipleriyle karşılaştırmak icin Melbourne'u beklemeleri gerektiğini soyledi. Testlerin son gununden once acıklamalar yapan Renault’nun motor şefi Remi Taffin, testleri değerlendirdi. “Yeni motor, istediğimiz gibi calışıyor. Aslında dynoda geliştirdiğimiz ve olctuğumuz her şey, pistte gorduğumuzle aynıydı. Sanırım son birkac yılda oldukca benzerdi, ama kesinlikle bu yıl yine aynı. Sanırım hedeflerimizi tutturduk, elde ettiklerimizden mutluyuz.” “Ozellikle kış aylarındaki gelişim suremize bakarsak, kış boyunca buyuk bir adım attık. Son beş yılda attığımız en buyuk adım da diyebiliriz.” “Bu yıl koyduğumuz bazı yuksek hedefleri tutturduk. Ancak piste cıkmalı, nerede olduğumuzu gormeli ve Melbourne’e kadar bekleyip sıralama turlarını ve yarışı gormeliyiz. Ancak şu ana kadar yaptıklarımızdan mutluyuz.” Taffin, standart vites kutularının gelişimini ve dayanıklılık etkilerini değerlendirmesi istendiğinde şu şekilde konuştu: “Her şeyden once, motor kurallarının nasıl olacağını bilmiyoruz. Siz, aracın bir parcası olan vites kutusundan bahsediyorsunuz. Dolayısıyla sonuclar hayal edebileceğimiz kadar uzakta olmayacak. Durust olmak gerekirse, cok buyuk bir değişiklik olmayacak. Bu konuda karar vermemiz gereken en buyuk şey, kurallar. Bunları duzeltmemiz gerekiyor, boylece tanımlanan yapı uzerinde calışabiliriz. Eğer bu dediğiniz gercekleşirse devir ve guc artacak. Eğer nerede olduğumuzu onceden bildiğimiz bir durumdaysak, ozellikle de mimari aynı ise, o zaman bizim icin sorun olmuyor.” “Bunu belirlemek icin son tarih 30 Haziran. Eğer buyuk bir değişiklik yapmak istiyorsak şimdiden gec kalıyoruz, az bir zaman kaldı ve değişimin kapsamı hÂl mumkun. Ancak bunu kabul etmemiz gerektiğini duşunuyorum.” “Gectiğimiz yedi gunde bircok motor modu denedik ve hepsinden memnunuz. Ancak dediğim gibi, nerede olduğumuzu Melbourne’de goreceğiz. Programlarımızı takip etmeye devam edeceğiz.” “Kış boyunca sanırım toplamda beş motor kullandık. Ancak olcumler icin bazı belirli motorlarımız da var. Bazı motorlar yarış motoruyken, bazı motorları diğer belirli şeyler icin kullandık. Ayrıca başka bir takıma tedarik ettiğimiz motorlar da bize yardım ediyor.” “Sıralama turları ve yarış modları arasındaki farkın, gecen yıllardaki kadar buyuk olup olmayacağını bilemiyorum. Aslında daha once ne kadar fark olduğunu tam bilemiyorum. Kendimiz icin konuşacak olursam hÂl bir fark olacağını soyleyebilirim. Kullandığımız motorda sıralama turları ve yarış arasında fark var ve boyle olmaya devam edecek.” “Motor ureticilerinin sıralaması hakkında hicbir fikrim yok. Motor, aracın sadece bir parcası. Diğerlerinde gore nerede olduğumuzu bilmiyorum cunku herkes birbirine yakın. Bu yuzden bunu tahmin etmek zor. Ancak aracta olduğumuz kadar, motorda da uzakta değiliz.” “Standart vites kutuları, guc unitesi acısından bakarsak bizim icin cok onemli olmayacağını soyleyebilirim. Vites kutusu icin gerekli işi yapacağız. Standart parcayla farklı şeyler olabilir.” Taffin, Renault’nun motor gelişiminin 2019’da ilk iki ureticiye yaklaşmasının onemi sorulduğunda şoyle konuştu: “Oncelikle sahip olduğumuz tek baskı, şirketimizden gelen baskı. Once kendimize bakıyoruz, yapmamız gereken kendi işlerimiz vardı. Dediğim gibi, ulaşmaya calıştığımız yuksek bir hedef belirledik. İnsanlar calışırken iyi bir iş cıkaracaklarından eminim. Ama bence yaptıklarımızdan memnun olduğumuzu duşunuyorum, yıl boyunca gelişmeye devam ediyoruz. Bu yuzden, bence baskı sadece kendimize uyguladığımız baskıdır ve bu baskıyı uygulamak zorundayız, bu yuzden buradayız. Bu yıl icin geliştirdiğimiz yontem, gecen yıl yaptığımızdan farklı değil, sanırım şu anda bir iki yıldır bu şeyleri tartışıyoruz. Ama bazen gelişim icin daha fazla zamana ihtiyacımız oluyor ve devam ettiğimiz başka bir şey de, son 18 aydır sahip olduğumuz bir konsept ve bu, meyvelerini vermeye başladı ve daha da gelişeceğimizi hissediyoruz.” Gunluk Gazeteler
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Spor
- Spor Haberleri
- Taffin: Yeni Motorda Son Yılların En Buyuk Adımını Attık