Ferrari'nin motor sorumlusu Luca Marmorini, İtalyan takımın, yakıt tedarikcisi Shell ile olan yakın ilişkisinden fayda sağlayacağına inanıyor. Bu sezon başından itibaren Formula 1'de yakıt ikmÂli kalkıyor ve yakıt tasarrufu artık cok daha onemli bir hÂl alacak. F10 aracının tanıtımında konuşan Marmorini, Ferrari'nin Shell ile olan sıkı bağlarının, yakıt tasarrufunun yanı sıra aractan azami performans cıkarma konularında yardım sağlayacağını duşunuyor. Marmorini: "2010 sezonu en ilginc olanı. Yeni bir mucadele; son 15 yılı duşunduğunuzde yeni. Yakıt ikmÂlinin kaldırılması, performans acısından yakıt tasarrufunu cok onemli bir hale getirdi. Daha az tuketmeniz, aracınızın daha hafif olması demek; boylece de tur zamanları performansı daha iyi olur" "Bunun uzerine sıkı calıştık, sadece takımımızda da değil. Tuketimin optime edilmesi bir takım calışmasırıdr ve motor idaresi ile ilgili olanlarla alÂkalıdır. Elektronikciler ve pilotlarla da ilgilidir." "Aynı catı altında calışmamız, yakıt harcamasını otimize etmede buyuk bir avantaj sağladı. Bu acıdan buyuk bir katkı sağlandı. Bu, bize adım atmamızda yardım eden Shell gibi onemli iş ortaklarımız sayesindedir." "Shell ile birlikte yağ ve yakıtı optimize etmeye calıştık; boylelikle F10'u, kazanan bir arac haline getirmede avantaj sağlayabilriiz" İtalyan teknik adam, belirlenmiş motor gelişim sınırları kapsamında bazı değişiklikler de yapıldığını acıkladı. Marmorini: "Motorun dondurulmuş olması, onemli parcaların geliştirilemeyeceği anlamına geliyor. Bu yuzden performansın doğrudan gelişme şansı sınırlı. Bu nedenle agzoz sistemini tekrar tasarladık. F10 egzoz sistemi, acıkca alışılmadık." "Aksuarı modifiye ettik. Cnku motor artık 2009'daki gibi KERS'e sahip olmayacak. Ayrıca motor maliyetlerinin duşurulmesi icin işlem ve malzeme uzerine de yatırım yaptık" "Dayanıklılığı hic unutmadık. Dayanıklılık, motor gelişim hareketinde asla unutulamaz. Bu acıdan simulator tekniklerimizi guncelledik ve optimise ettik. (Simulatorler) Artarcasına karmaşıklar ve sezon suresince pistte gerceten gittikce yaklaşıyorlar" TRF1.NET