Turkiye Afrika icin alarm verdi
Son 60 yılın en buyuk kuraklık ve kıtlık felaketiyle karşı karşıya kalan Somali icin Turkiye harekete gecti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Afrika'daki aclık dolayısıyla İslam İşbirliği Teşkilatı'nı İstanbul ya da Cidde'de acil toplantıya cağırdı
Afrika'da kuraklığa bağlı aclık 12 milyon kişiyi olumun pencesine getirirken, Turkiye İslam Konferansı Orgutu'nu (İslam İşbirliği Teşkilatı) acil toplantıya cağırdı. İslam Konferansı Orgutu Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile goruşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, aclık konusunu goruşmek uzere İstanbul ya da Cidde'de toplantı istediklerini belirtti. Davutoğlu, 'İslam Konferansı Orgutu'nun acilen devreye girmesini istiyoruz. Diğer calışmalarımız Diyanet İşleri Başkanlığımız, TİKA, Kızılay ve diğer kurumlarımızla zaten suruyor. Sağlık Bakanımız ile de goruşme gercekleştirdik' dedi.
Cuma namazını kıldığı
Balgat'taki Barbaros Camii cıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Afrika gezisinin ne zaman olacağının kesinleşip kesinleşmediğini sorusu uzerine, hazırlıkları surdurduklerini, Etiyopya ve Guney Afrika'ya planlanmış bir ziyaretleri olduğunu, bu ziyarete Kenya ve bazı ulkelerin eklenebileceğini ifade etti. Davutoğlu, 'ayın on beşinden sonra yirmisi civarında bir tarihte' geziyi yapacaklarını kaydetti. Bakan Davutoğlu, iş dunyasını Afrika'ya, ozellikle Somali, Kenya ve Etiyopya'ya yonelik yardım kampanyalarına destek vermeye davet etti.
EN VAHİM GIDA KRİZİ
BM Gıda ve Tarım Orgutu (FAO), Afrika Boynuzu'na acilen buyuk caplı yardımda bulunulması cağrısı yaptı. FAO, kıtlığın en az aralık ayına kadar durumun bu şekilde devam edebileceğini belirtti. Kıtlık ve kuraklığın Somali, Cibuti, Etiyopya ve Kenya'da yaklaşık 12,4 milyonun hayatını tehdit ettiği vurgulandı.
Krizin, bugun dunyadaki en vahim gıda krizi olduğu kaydedildi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Somali'nin buyuk bir bolumunu kontrol altında tutan El Kaide bağlantılı Eşşebab Orgutu'nden, insani yardımların ulaştırılmasına izin vermesini istedi. 'Kutsal Ramazan ayında Eşşebab militanlarının savunmasız insanlara yardımı engellemesi trajik'' dedi.
TİKA'nın ilk yardım ucağı 8 Ağustos'ta
TURK İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) organizasyonunda oluşturulan Somali'ye gidecek ilk yardım ucağı 8 Ağustos'ta yola cıkıyor. TİKA Başkanı Serdar Cam, THY'nin verdiği destekle yola cıkacak yardım kolilerinin Somali'nin başkenti Mogadişu'da halka dağıtılacağını acıkladı. TİKA, 13 ulkede aclıkla savaşıyor.
ERDOĞAN'DAN 'DESTEK' GENELGESİ
Başbakan Tayyip Erdoğan, Somali ve aclık tehlikesi yaşayan diğer Afrika ulkelerine yardım kampanyası başlatılmasına ilişkin bir genelge yayımladı. Genelgede, Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklığın yol actığı kıtlık, aclık ve susuzluk nedeniyle bolge halkının buyuk bir insanlık dramıyla karşı karşıya bulunduğu belirtilerek şunlar kaydedildi: ''Turkiye Cumhuriyeti, yardımlaşma ve dayanışma duygusunun yoğun olarak yaşandığı mubarek Ramazan ayında, halkımızın da beklentileri doğrultusunda, Somali ve aclık tehlikesi yaşayan diğer Afrika ulkeleri icin her turlu yardım ve desteği sağlayacaktır. Bu amacla bir yardım kampanyası başlatılması uygun gorulmuştur. Bu doğrultuda, valiliklerimiz, belediyelerimiz ve tum kamu kurum ve kuruluşlarımızca toplanan yardımlar belirtilen hesap numaralarına aktarılacaktır.' Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinden duyurulan genelgede, kampanyanın ilgili banka hesap numaraları da yer aldı.
kaynak:http://www.aksam.com.tr/turkiye-afri...i--59556h.html