Gunah işleyene nasıl bir tavır sergilenmeli? Ebu'd-Derda Hazretleri bu konuda bize guzel bir ornek sunar. Ebu'd-Derda Hazretleri bir gun gunah işleyen birisine soven bir topluluğun yanından gecerken, onlara, "Eğer siz bu adamın bir kuyuya duştuğunu gorseydiniz, onu oradan cıkarmaz mıydınız?" diye sordu. Sonra da "Ben onun ameline buğzediyorum." dedi.

Bazı Allah dostları gunahı, insanı Allah'tan uzaklaştıran her şey olarak tarif ediyorlar. Yapılan bu tarif sıradan muminler icin zor olsa da Allah dostlarının ic Âlemini bize anlatması bakımından cok onemlidir. Gunahı biz kısaca dinde yapılması yasak olan şeyler olarak adlandırıyoruz. Gunah bu anlamıyla hayat sahiplerine ait bir şey. Yani Allah'ın hayat nimetiyle nimetlendirdiği insanlar Allah'ın emir ve yasaklarına uygun bir hayat yaşıyorlarsa bu sevap, hayır, hasenat ve ibadet odaklı bir hayattır. Tam tersi bir durum soz konusu ise bu sefer de gunah ve isyan odaklı bir hayat soz konusudur.

Allahu TeÂl Kur'Ân-ı Kerîm'de şoyle buyurur: "Biri gunÂh işler veya kendine zulmeder, sonra pişmÂn olup, Allahu TeÂlÂ'ya tovbe istiğfÂr ederse, Allahu TeÂlÂ'yı afv ve mağfiret edici, cok merhametli bulur." (Nis Sûresi: 110)

Şimdi yapılan butun gunahlara karşı bu kadar affedici, musamahakÂr ve tovbe kapısını surekli acık tutarak, umitsizliği buyuk gunah sayan sonsuz merhamet sahibi Rabbimiz dururken, insanı gunahından, kusurundan dolayı kÂfir, dinsiz gibi sıfatlarla yad etmek acaba doğru mu?

Ebu'd-Derda gunah işleyen birisine soven bir topluluğun yanından gecerken, onlara: "Eğer siz bu adamın bir kuyuya duştuğunu gorseydiniz, onu oradan cıkarmaz mıydınız?" diye sordu. "Evet" cevabını alınca;

-"Kardeşinize sovmeyin, sizi onun durumuna duşurmekten koruyan Allah'a hamd edin." dedi. Onlar, "Demek sen ona buğzetmiyorsun..." dediklerinde:

-"Ben ameline buğzediyorum. O, ameli bıraktığında benim kardeşimdir." dedi.

Bu buyuk insanın nahoş bir tavır karşısında bize buyuk bir yol gostermesidir. Haddizatında insanları bir cırpıda silmek, atmak, yok saymak cok kolaydır. Ve nedense biz her zaman olduğu gibi yine işin kolayına kacarak bu yolu tercih ediyoruz. Kişinin kendisine buğzetmek ayrı, onun o nahoş, gunah sayılan ameline buğzetmek ise ayrı şeylerdir.

Şeytana yardımcı olmayın

Bir başkasını kınadığımız gunahla yarın kendimiz ya da cocuklarımız karşı karşıya kalabilir. Bu konuya işaret buyuran Allah Resulu (sas) "Bir mumini bir gunahından dolayı kınayan insan, o gunahı işlemeyinceye kadar Allah canını almaz." buyuruyor. Bu durumlara duşmemek icin bize Allah Resulu ve O'nun aziz dostlarından muhteşem tavsiyelerde bulunulmuştur. İşte onlardan biri:

İbn-i Mes'ud şoyle der: Bir kardeşinizi gunah işlerken gorduğunuzde, 'Allah'ım onu rezil et, ona lanet et.' diyerek şeytana yardımcı olmayınız. Allah'tan onun durumuna duşmemeyi dileyiniz. Biz Resulullah'ın ashabı, herhangi bir kimse hakkında, nasıl olduğunu bilmeden bir şey soylemezdik. Eğer omru hayırla vbittiyse, hayır isabet ettiğini anlardık, kotu bittiğinde ise korkardık."

Abdulkadir Suphandağı