Allahu ekber. Yani en buyuk Allah’tır. Hakikatte buyuk yalnız O’dur. Alemi yaratan, nimetlerle donatan, Alemin Efendisi Hz. Muhammed’i (sas) fevkalade bir terbiye ile eğiten, emsalsiz guzel bir ahlakla bezeten, O’nun eliyle insanlığı hakiki ve guzellikte eşsiz bir medeniyetle tanıştıran Allah ne buyuktur.
Şekspir’in, Dostoyevski’nin, Montaigne’nin Edison ve Aynştayn’ın, Aristo, EflÂtun, Sokrat, Farabî ve İbn-i Sina gibi simaların aklını yaratan, onların ve benzerlerinin eliyle dunyamızı imar eden, muspet ilimleri ve medeniyet fenlerini insanlığa lutfeden O’dur. Arıya bal yaptırdığı gibi Edison’a elektriği keşfettirip, gecemizi aydınlatan Allah’ın şanı ne buyuktur!..
MevlÂna’ların, Yunus’ların, İkbal’lerin, Sıddık’ların, Faruk’ların ve onların murşidi, murebbisi Hz. Muhammed’in (sas) insanlık ve medeniyet dolu dimağlarını, sevgi ve korku dolu kalblerini yaratan, onlar sayesinde insanlığı ic ve dış huzura kavuşturan O’dur.
Allahu ekber. En buyuk Allah’tır. Onun buyukluğunu en iyi bilen ve hisseden Sevgili Peygamberimiz’di. Onun icin onun yaşama bicimi ve Allah’a karşı beslediği sevgi ve saygı doruk noktadaydı. Buna rağmen Resulullah Efendimiz’in sık sık tekrar ettiği niyazı şu idi:
“Allah’ım! Ben Senin medh u senanı sayıp bitiremem. Seni ben, Senin kendini ovduğun gibi asla ovemem. Seni, ancak Sen ovebilirsin. ZÂt’ına layık ovguyu ancak Sen yaparsın Allah’ım!” (Muslim, Salat, 222) Bu ifadeleriyle Hz. Peygamber aslında hic kimsenin yapamadığı en guzel ovgulerini takdim etmiş oluyordu. Allahu ekber! En buyuk Allah’tır, O buyuğun kapısında kul olan buyur, O’nun kapısında kul olmayan kuculur. Allah’ın buyukluğunu, işlerinden anlamak da mumkundur. Allah bir şeyden her şey yapıyor ve her şeyden de bir şey yapıyor. Yediğimiz gıda maddeleri ceşitli. Sayılamayacak kadar cok. Neticede hepsi bir damla suyla insan tohumu denilen meniye donuşmuyor mu? Sonra o bir damla su, anne rahminde, ete, kana, kemiğe inkılÂb etmiyor mu? Daha da ileri giderek, goz, kulak, dil, damak, el, ayak, kol, parmak, sac, tırnak olmuyor mu? Boylece her şey bir damla su, bir damla su da her şey oluyor; bize de hayret etmek, Allahu ekber demek duşuyor. “Şeyh-i ekbere gore en buyuk makam hayret/ Ben de şaşkınlardanım Ya Rab sonumu hayr et.” Bu manada şaşmak ve şaşkın olmak ne guzel şey.
Ailem
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Tekbirler O’nun (cc) yuceliğini ilan ediyor