“Siz Allah’ı bırakıp sadece sizin ve atalarınızın taktığı isimlere tapıyorsunuz. Allah onlar hakkında herhangi bir delil indirmemiştir. Hukum Allah’tan başkasının değildir.” Yusuf-40
Bu ayette, ilah, rab, mabud gibi isimler almaya layık olan Allah olduğu halde, muşriklerin, tağutların bu isimleri bir takım ‘şey’lere verdiği belirtiliyor. Yani insanların bu isimler altında tapındıkları şeyler, bu isimleri almayı hak etmiş olmayıp dolayısıyla bu isimlerle ‘musemma’ olması mumkun olmayan ’şey’lerdir. ‘Şey’lere musemma ol(a)madıkları isimleri vermek, itikadi noktada kufur, genel olarak zulumdur.
“Halbuki onlar Allah’a ortak koştular. ‘Bari onlara isim verin’ de. Yoksa siz Allah’a yeryuzunde bilmeyeceği bir şey mi haber veriyorsunuz? Yoksa boş laf mı ediyorsunuz?” Rad-33
Ortak koştuklarınız necidir, nasıldır, bunu gosterecek isimler verin bakalım, hak edecekler, taşıyabilecekler mi, yoksa boş laf mı etmiş olacaksınız? Onlar bu isimleri taşıyamazlar, o isimler ‘gercek’ten bir parca haczedemezler, oysa “Celal ve ikram sahibi Rabb’inin ismi mubarektir” Rahman-78 (bu ayetteki isim ile musemma aynı şey dersek?!)
“Allah, Adem’e butun isimleri oğretti, sonra onları meleklere arz edip ‘eğer siz davanızda sadık iseniz, şunların isimlerini bana haber verin’ dedi. Dediler ki, ‘biz seni tenzih ederiz. Senin bize oğrettiğinden başka hicbir ilmimiz yoktur. Muhakkak sen her şeyi hakkıyla bilensin. Ustun hikmet sahibisin’. ‘Ey Adem, bunlara onları isimleriyle haber ver.’ dedi. Bu emir uzerine Adem onlara isimleriyle onları haber verince, ‘ben size, ‘ben goklerin ve yerin gayblarını bilirim, sizin acıkladığınızı da, icinizde gizlediğinizi de bilirim’ dememiş miydim!’ dedi.” Bakara 31-33
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- EsmaU'l HUsna Neden Onemlİdİr?