Ferrari başkanı Luca di Montezemolo Formula 1'de olanları sonlandıracak yalnızca iki ihtimalin varlığına inanıyor - FIA kendini yeniden duzenleyecek ya da ureticiler ayrılarak kendi serisini oluşturacak. Yonetim kurulu ve Formula 1 Takımlar Birliği (FOTA) arasındaki tansiyon cuma gunu 2010 takılımcı listesinin acıklanmasıyla yukseldi, di Montezemolo takımların sporun istedikleri yonde olması konusunda karamsar olmadığına acıklık getirdi. Cumartesi gunu Le Mans 24 Saat yarışlarını ziyaret eden di Montezemolo etkinlik boyunca yaptığı acıklamada anlaşmazlığın en kısa zamanda cozuleceği konusunda şuphesi olmadığını bununla birlikte gidilecek yolun hangisi olduğunu kestiremediğini soyledi. " Formula 1 ile olan birkac yıllık sorun cozulmuş olacak, gercekten bunu umuyorum, FIA'nın sorumluluğunda, bizim istediğimiz gibi ya da diğer serilerde olduğu gibi kendi şampiyonamızı organize etmek. Cunku motorlara, vites kutularına, markalara, teknolojiye, organizasyona sahip ve yatırım yapabilecek durumda olduğunuzda, bu zor değil. Bu yuzden sorun cozulmuş olacak, cok yakında olmasını umuyorum." Di Montezemolo, F1'in icinde bulunduğu durum karşısında muteessir olduğunu kabul ediyor fakat FIA icindeki bazı gruplaşmaların sporun 'yara almasını' engelleyecek etkiyi yapabileceğini umuyor. " Bu kurallarla ve Ferrari'nin haklarının hice sayılmasıyla bir sonraki Formula 1 şampiyonasına katılmayacağımızı her gun tekrarlayamayız. Şunu soyleyebilirim, bugun F1 hakkında konuşmaktan cok fazla hoşlanmıyorum cunku buradaki atmosfer mutlu olanlardan birisi. Benim acımdan sorunu cozeceğimizi umuyorum, 1973 yılında Ferrari'de takım menajeri olarak calışmaya başladım. Formula 1 başladığından beri bu sporda olan tek ureticiyiz, hic ara vermeden, ve Formual 1, Ferrari icin hayatın bir parcası, kanı, DNA'sı." " Mutlu değilim. Mutlu değiliz. Şu andaki durumdan hic mutlu değiliz, ozellikle seyirciler ve taraftarlar icin. Formula 1'in Formula 3 olmasını istemiyoruz. Yalnızca belirli bir duzeyde korumak istemiyoruz bununla birlikte F1 DNA'sının, teknolojinin,yeni fikirlerin ve rekabetin gelişmesini istiyoruz. Maliyetleri cok onemli doğrultuda kısmayı istiyoruz, cunku herkes cok uzakta ve FOTA'nın 2009 yılında % 50 oranında motor ve vites kutusu maliyetini duşurebileceğini guclu bir şekilde gosterdiğini duşunuyorum." " Bu yonde devam edeceğiz. Birlikteyiz ve cozum bulmak istiyoruz, FIA'nın icindeki kişilerin şu anda sorun yaratmanın kesinlikle gerekli olmadığını anlayacak, Formula 1'e zarar vereceğini fakat cozum bulunacağını bilecek sorumumluluğa sahip olduğundan eminim." Di Montezemolo, FOTA'nın hedefinin yalnızca F1'in iyiliği icin olduğuna inandığını vurguladı. " Formula 1'de neler olduğunu herkes goruyor. Sebebini anlamıyorum. Her ne olursa olsun bizim durumumuzun yapıcı ve cok acık olduğunu duşunuyorum: yonetim, istikrarlı kurallar - altı ayda bir değişen kuralları insanlar anlamıyor, bir gun KERS, başka bir gun standart motorlar - ve harcamalar ve kazanclar arasındaki dengeye, yeni ticari kapılara izin verilmesine bakıyorlar." " Yeni takımları gormekten cok memnunum ve takımları gorduğumde Formula 1'in Formula 3 olmadığını duşundum." F1 yarışlarının yerine Le Mans projesinin ihtimali konusunda sorulan soruya ise Montezemolo şoyle cevap verdi: " En yuksek seviyede mucadele etmenin mumkun olduğunu duşunmuyorum, demem o ki bircok seride kazanmaya calışmak. O Formula 1, o Le Mans'ta yarışmak gibi ve mucadelenin sıradışı olduğu Birleşik Devletler'de yarışmak gibi - daha once de bahsettiğim gibi Indy ya da buna benzer bir şey." " Şartlar uygun olursa amacımız Formula 1'in bir parcası olmak. Eğer olmazsa, dunyanın her yerindeki inanılmaz bir şekilde bizimle internet aracılığıyla irtibatta olan tifosilere soylediğim gibi, Ferrari'nin DNA'sı rekabet. Eğer F1'den ayrılırsak başka bir şey yapacağız ve Le Mans bizim ilk sıradaki onceliklerimizden birisi." TRF1.NET
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- Montezemolo: FIA Ya Yeniden Yapılanır Ya Da Ayrılırız [Spor Timi]