AKTOB'un duzenlediği "Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği" konulu kongrede konuşan Kultur ve Turizm Bakanı Ertuğrul Gunay, "Eskiden teşvik belgelerinin yuzde 60'ı İstanbul, Ege ve Antalya'ya gelirken şimdi bu değer Anadolu'ya gitmeye başladı. Anadolu'ya dağılmış olan 200'den fazla yatırım belgesi var" diye konuştu.

Alişan Ozkan / TurizmdeBuSabah- Antalya

2'inci Resort Turizm Kongresi'nde konuşan Kultur ve Turizm Bakanı Ertuğrul Gunay, şunları soyledi:

AVRUPA YAŞLANDI; RUSYA, CİN, JAPONYA, LATİN AMERİKA ONE CIKACAK

"Avrupa yakın zamana kadar butun dunya turizminin en buyuk pazarıydı ama yorulan ve yaşlanan bir pazar. Krizden cok etkilenen bir pazar. Bu yaşlanma Avrupa'yı krizde biraz daha geride bırakacak. Rusya, Cin, Japonya, Latin Amerika one cıkacak gibi gozukuyor."

ANTALYA 2016 BOTANİK EXPO'SU İCİN AYRILAN 1200 DONUM KALICI YEŞİL ALANI 2000 DONUME CIKARTABİLİR MİYİZ DİYE KONUŞUYORUZ

Paris'te iki EXPO sunumuna katıldık. Birisi Antalya; 2016 Botanik EXPO'sunu aldı. İzmir Expo ile yarışıyor ama ben bu haksızlığı duzeltmek istiyorum. Antalya bu yarışa daha once girdi ve kimsenin pek ilgisi olmadan Botanik EXPO yarışını kapıp aldı. Antalya cok guzel bir sunum yaptı, iftihar ettim. 1200 donumden buyuk bir alan kalıcı bir şekilde yeşil alan olarak duzenlenecek.

Antalya Valisi ile bu alan daha buyuyebilir mi diye konuşuyoruz. Otelleri yaptığımız yerlerin yeni gezi alanlarına ihtiyacı var. Acaba bu alanı 2000 donume cıkarabilir miyiz diye duşunuyoruz.

İzmir icin 2013'un kasımında işimiz biraz daha zor. Bizim coğrafyamızdan oy kemirecek ulkeler var. Gecen sefer Milano ve İzmir vardı. Bu sefer tur tur gidecek. İlk iki turu aşarsak İzmir'in dunya EXPO'suna cok uygun bir yer olacağını duşunuyorum. Bunu kazanırsak Turkiye'nin tanıtımı icin yeni bir konu yakalamış olacağız. Butik turizm yapma konusunda manivela ele gecirmiş olacağız."

2012 YILINI NASIL GECİRECEĞİMİZ MERAK KONUSUYDU

"Bu yıl sıkıntılı bir yıl yaşadık. 1.5 milyon karşılıklı gidiş geliş potansiyelimiz olan bir coğrafya ile kilitlendik. Guneydoğu'da Gaziantep'te, Kilis'te, Hatay'da şehir, gastronomi ve sağlık destinasyonu oluşturuyorduk ki fakat Arap Baharı bize sonbahar gibi yansıdı.

Doların karşısında rublenin değer kaybetmesi var. Avrupa ve ABD pazarında daralma var. Butun bunlara baktığımızda 2012'yi nasıl gecireceğimiz merak konusuydu. Mısır fiyat kırarak piyasaya girdi, Yunanistan fiyat kırdı, Tunus toparlanmaya başladı. Şu anda 2011'in uzerinde bir yerlerdeyiz; yarım ya da bir puan da uzerindeyiz.

Gelirlerimiz tartışlıyor. Dunya Turizm Orgutu iceride daha yuksek harcama kabul ediyor ama bizim icerideki hesaplamalarımız bize daha kucuk rakamlar cıkarıyor. Bu konuda bir calışma icerisindeyiz. TUİK'in acıkladığı 23 milyar doların en az 25-28 milyar dolar seviyesinde olduğunu duşunuyoruz. Yılbaşından itibaren hesaplama yontemleri revize edilecek.

"DOĞU ANTALYA'DA DOYGUNLUK HİSSEDİYORUM"

"Yeni yatağa ihtiyacımız var mı? Yeni yatağa ihtiyacımız olan ve olmayan yerler var. Doğu Antalya'da doygunluk hissediyorum. Batı Antalya'da da devasa kitle otelleri değil dah butik yeni ve doğanın icinde kaybolan birtakım yenilikler hayal ediyorum. Antalya'nın 400 bin yatağı var, İzmir'in 40 bin yatağı var. İzmir'in yeni yatağa ihtiyacı var.

Alanya'nın Mersin'den fazla yatağı var. Mersin'in yeni yatağa, kara ve hava ulaşımına da ihtiyacı var. Anadolu'da cok ciddi yatırımlar başladı. Yatırım belgelerinin yuzde 60'ı İstanbul, Ege ve Antalya'ya gelirken şimdi bu değer Anadolu'ya gitmeye başladı. Anadolu'ya dağılmış olan 200'den fazla yatırım belgesi var.

KONGREYE KATILMAYAN BELEDİYE BAŞKANLARINA SİTEM

Resort Turizm Kongresi'nde yerel yonetici bazında hicbir belediye başkanının katılmayışına sitem eden Bakan Gunay, "Antalya ile Turkiye'nin istikbalini konuşuyoruz ama Antalya'nın belediye başkanlarından hicbirisi yok, turizmci sadece otelciler mi yapacak" dedi.

Turizmdebusabah