Padoğun onde gelen isimleri, Formula 1'in MotoGP tarzı yakın bir mucadele istiyorsa geride kalanlara "imtiyaz hakkı" vermesi gerektiğini soyledi. F1'de son senelerde net bir şekilde ilk 3 sıradaki takım, geride kalan takımların onunde yer alıyor. Sporun mucadeleyi arttırabilmesi icin radikal değişiklikler yapması gerektiğini savunanlar var. MotoGP, buyuk ureticilerin surekli ilerlemesini engellemek icin imtiyaz hakkı verilen bir sistem uyguluyor. Bu uygulama sayesinde iyi performans sergileyemeyen takımlara aradaki farkı kapatmaları icin sınırsız test, daha fazla guncelleme getirme gibi haklar sağlanıyor. İmtiyaz hakkı verilen bu sistem sayesinde Suzuki, son iki sezonda cok ciddi ilerleme sağladı ve artık galibiyet mucadelesi veriyor. MotoGP'yi yakından takip eden McLaren pilotu Carlos Sainz, MotoGP'nin organizatoru Dorna'nın boyle bir kuralı uygulama cesareti gostermesinden fayda sağladığını duşunuyor. Sainz, "Carmelo Ezpeleta'yı cok iyi tanıyorum. Onunla neler yaptığı konusunda cok fazla konuştum. ECU gibi bircok kuralı getirdiğinde ureticilerin nasıl tepki verdiklerini sordum." "Genel geri bildirim, ust sıra takımlarının ilk başta şupheci olduğu yonundeydi ancak artık onlar daha mutlular cunku hÂl kazanıyorlar ve her zamankinden daha fazla kazanıyorlar. Daha fazla mucadele ediyorlar." "Bu durum, ureticiyi ve markayı daha guclu hale getiriyor cunku daha fazla markaya karşı mucadele ediyorlar. Bu cok iyi bir ornek ve gelecekte F1'de de bunu gormek isterim." dedi. Racing Point takım patronu Otmar Szafnauer, "Bence bu zekice bir fikir. Kişisel olarak sevmediğim şey, ağırlık eklenmesi. O fikri sevmiyorum. Bu da benzer bir sistem olabilir ancak daha zekice. Kotu bir fikir değil, değerlendirilebilir." dedi. Racing Point'in teknik patronu Andy Green, "Sportif kurallara bakmamız lazım. Bu sorun sadece teknik kurallarla cozulemez." "Durust olmam gerekirse, yarışların ve yarış sonuclarının değişik olması icin sportif kuralların gozden gecirilmesi lazım. Bu tur fikirler değerlendirilmeli." dedi. Sainz, "Formula 1, MotoGP'ye gore farklı bir tur ancak umarım gelecekte daha cok Mercedes'e bağımlı değil de pilota bağımlı bir seri oluruz." dedi. GUNLUK GAZETELER
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- MotoGP "İmtiyaz Hakkı" F1 İcin İyi Bir Ornek